Kemal Okuyan TKP’nin olağanüstü konferansı öncesi açıklamalar yaptı

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Kemal Okuyan TKP’nin olağanüstü konferansı öncesi açıklamalar yaptı
Türkiye Komünist Partisi Genel Sekreteri Kemal Okuyan TKP’nin 9 Ocak’ta yapacağı olağanüstü konferans öncesi soL haber portalına değerlendirmelerde bulundu.

“TKP bütün gücüyle personel sınıfının, işçi halkın bu ekonomik şartlarda direnme azminin, mücadeleciliğinin, dayanışma külçeşidinin, örgütlülüğünün artması için gayret harcıyor” diyen Okuyan, olağanüstü konferans sonucuna ait ise, “fevkalade Konferans zira birtakım başlıklarda bir an evvel yol almak istiyoruz. olağanüstü Konferans zira ülke olağanüstü bir periyottan geçiyor. Konferansımız yaklaşık bir aydır sürüyor, bütün üyelerimiz, gönüllülerimiz sürece dahil oldu. 9 Ocak’ta TKP daha kararlı, daha net, daha enerjik biçimde çabasına devam edecek. Konferansın sonuçlarını kuşkusuz halkımızla paylaşacağız” sözünü kullandı.

Okuyan’la yapılan söyleşinin tamamı şu biçimde:

‘Mücadelemiz ağırlaşarak, tesirini artırarak sürecek’

Türkiye Komünist Partisi, hayat pahalılığına karşı gösterdiği reaksiyonları Kasım ayının sonuna yanlışsız çeşitli ilçelerde “Ayağa Kalk” sloganlı aksiyonlarla büyüttü. Bu süreçte aksiyonlarla bir arada çeşitli dayanışma çalışmaları da yapıldı. Son olarak elektrik artırımının akabinde TKP bu sefer de elektrik dağıtım şirketlerinin önünde protesto hareketiyle birlikte devletleştirme daveti yaptı. İsterseniz bu süreci kıymetlendirerek başlayalım.

Geçen yılın son ayları halkımız için bir kabus üzere geçti. Artırımlar birbiri arkasına geldi ve aslına bakarsanız yoksulluğu yaşayan milyonlarca kişi ne yapacağını şaşırdı. Lakin bitmedi, 2022’de de halkın yakasına çökmek için bir an bile bekleyemediler, daha yeni yıla girmeden elektriğe yüzde 50 ile 125 içinde artırım getirdiler.

Erdoğan, “elektrik tarifelerine vatandaşın lehine düzenledik, maliyetin bir kısmını kamu kaynaklarından karşıladık” diyor. Ortada vatandaşın lehine bir durum yok. Yeni tarifeyle güya elektrik tüketimi düşük olan fakir aileleri korumak maksadıyla kademeli bir sistem getirdiler. Tüketilen elektrik ölçüsü arttıkça artırım oranı da artıyor.

Fakat tüketimi en düşük ailelere bile getirdikleri artırım 52. Üstelik 4 kişilik bir ailenin ortalama elektrik tüketimi bu getirdikleri alt sonun epey üzerinde. Halka ya fişleri çekip karanlıkta soğukta oturacaksınız ve 52 artırıma razı olacaksınız ya da faturalarda daha fazla artışı göze alacaksınız deniliyor.

Yurttaşın hissesine düşen, en güzel ihtimalle yarı yarıya artırım fakat elektrik üretim-dağıtım şirketleri kâr üstüne kâr açıklamaya devam ediyor. Ortada hiç de söylendiği üzere ziyan eden, korunması gereken işverenler yok. Bu elektrik şirketlerinin birçoğu Türkiye’nin en büyük holdinglerine ilişkin ve akıl almaz kârlar elde ediyorlar.

Kur yükseldi, maliyetler arttı diye artırımların mecburî olduğunu söylüyorlar lakin bu, faturaların ardındaki şirketlerin kârlarını açıklamıyor. Şirketlerin kârını yurttaş cebinden ödüyor. Kalanı da bir daha aslına bakarsan halktan alınanlarla kamu kaynaklarından telafi ediliyor. Bu sayede de birileri epey büyük paralar kazanıyor.

Elektrik kullanması beşerler için temel haklardan biri olmalı ve her insanın fiyatsız bir biçimde bu hakkı kullanabilmesi için bu akılsızlığa son vermek, elektrik üretim ve dağıtım işletmelerini devletleştirmek zorundayız. Biz de bu yaklaşımla, elektrik üretim ve dağıtım monopollerine suçüstü yaptık. Yurttaşların konutuna bıraktıkları faturalarla kaçak soygun çizgisi inşa ettiklerini haykırdık. Çabamız ağırlaşarak, tesirini artırarak sürecek.

‘Türkiye’nin sıkıntıları aslında sanıldığından fazlaca daha açık, sade ve tahlili de sıradan’

Yakın vakte kadar aslında Türkiye’de öbür bir atmosfer vardı, barınma sorunu, hayat pahalılığı bir daha gündemdeydi lakin bir cins “geçiş dönemi” üzere düşünülüyordu ve kamuoyunda gündem daha epeyce Erdoğan’ın akabinde nasıl bir kabineyle Türkiye’nin yönetileceğiydi. Bu atmosfer nasıl bu kadar süratli değişti?

Türkiye’de toplum, her gün değişen gündem ve istikrarlarla uygunca kabuğuna çekiliyor. halbuki temelde pek az şey değişiyor. Biz partide tertip siyasetinin günlük polemiklerinden büyük sonuçlar çıkarmayı kendimize yasakladık. Türkiye’nin sıkıntıları aslında sanıldığından epey daha açık, sade ve tahlili de sıradan. İktidarın sayıları, gerçekleri her şeyi çarpıtarak geliştirdiği demagoji de muhalefetin “erken seçim olsun”dan ibaret söylemi de halkın gelişmelerin gerçek manasını kavramasını güçleştiriyor. TKP ise hakikat soruları sormaya ve o sorulara yanlışsız karşılığı vermeye çabalıyor. Atmosfer aslında tıpkı, sömürünün ve gericiliğin zalimce kol gezdiği bir atmosfer bu.

‘Örgütlülük provokasyonun ilacıdır’

TKP’nin reaksiyon olarak halkı sokağa çağırması hayli fazla tenkide de niye oldu? Muhalefet tarafınca AKP’nin ekmeğine yağ sürmekle, iktidar bloğundan ise provakasyonla suçlandınız. Bu aksiyonlarda TKP’yle hareket edenler bu suçlamalar karşısında ne yaptı?

Ne kadar saçma bir durum var ortada! Muhalefet “sokağa çıkmayın, seçimi bekleyin” diyor. İktidar sokağa çıkanları darbecilikle suçluyor. Protesto hakkı temel bir haktır. Bu hakkın kullanılmasının iktidarın ekmeğine yağ süreceğini argüman etmek, protesto hakkından vazgeçmektir. Evet hakikat, tarih boyunca provokasyonlarla karşılaşıldı. Ancak buradan hareket edecek olursak, Kılıçdaroğlu’nun ne işi vardı o cenazede, Akşener niye esnaf ziyaretleri yapıyor, bu bu biçimde gider… Aslında sıkıntı fazlaca açık. Parlamento içi muhalefet kendisinin denetim etmediği, kendisini aşabilecek hiç bir şey istemiyor. Biz ne yaptığımızı biliyoruz. Örgütlülük provokasyonun ilacıdır. TKP üyeleri ve gönüllüleri, dostları kendilerinden eminler. Dahası son periyotta partimize başvuranların ironik biçimde, mizahla “ben de provokasyona katılmak istiyorum” diye yazdıklarını görüyoruz. Tahminen de kimileri provokasyona müspet bir mana yüklüyor! Açlıkla, yoksullukla, işsizlikle boğuşan yurttaşlarımıza “sesinizi çıkarmayın” deyip daha sonra TÜSİAD’ın konuşmasını istemek sahiden de acayip bir muhalefet biçimi.

‘Türkiye artık hayal kurmadan, uydurma gündemlerle oyalanmadan sadede gelmeli’

Yurttaşların pahalılık ve seçeneksizlik ortasına sıkıştığı bir devirde 2021’den 2022’ye adım attık. Bu sıkışmışlık nasıl aşılabilir?

Sorunun temeline inerek ve örgütlenerek. Diğer deva yok. Bu tertibi sorgulamadan hiç bir sorunu konuşamayız. Demokratikleşme, adalet, iktisat, özgürlük, barış… hiç bir şeyi. Türkiye artık hayal kurmadan, düzmece gündemlerle oyalanmadan sadede gelmeli. Yalnızca elektrik faturalarının hikayesi bile sis perdesinin kalkmasına kâfi. TKP bunun için elinden geleni yapacak.

‘9 Ocak’ta olağanüstü Konferans topluyoruz’

TKP’nin yol haritasında neler var?

TKP bütün gücüyle personel sınıfının, işçi halkın bu ekonomik şartlarda direnme azminin, mücadeleciliğinin, dayanışma külçeşidinin, örgütlülüğünün artması için gayret harcıyor. Bu yeni bir sorumluluk. Bu gayretlerimizin karşılığını almaya başladık. Öte yandan bu eforlarımız şüphesiz bu nizamın değişmesi için, tarihî maksadımızın gerçekleşmesi için yürüttüğümüz çabayla bir arada ele alınmalı. TKP sosyalist ihtilal maksadını hiç bir şartta kenara koymayacak, geri plana atmayacaktır. Bir üçüncü bakılırsav, işçi halkın ortak iradesini yaratmak için dostlarımızla bir ittifak oluşturmak. Uzun bir müddetdir bu doğrultuda temaslar sürdürüyoruz. her insanın seçimlere odaklandığı bir sırada daha bütünlüklü bir gayret sınırının örülmesi arayışları bizim açımızdan epeyce kıymetli. Son olarak TKP kendi örgütsel ve siyasal tesirini artırıyor. Bu fazlaca boyutlu bir müddetç. Yeni üyeler, yeni örgütler, yeni semt meskenleri, yeni çalışma alanları. Partinin mali kaynaklarının genişlemesi. Ve partinin yeni bir yönetici jenerasyonunun güçlü çabalara hazırlanması ve sorumluluk alması. Gündemimizde bunlar var. 9 Ocak’ta olağanüstü Konferans topluyoruz. Bu başlıkların bir kısmı konferansta ele alınacak.

‘fevkalade Konferans zira ülke olağanüstü bir devirden geçiyor’

niye olağanüstü konferans ve bu konferansın neticelerina dair bugünden konuşabilir miyiz?

olağanüstü Konferans zira 2021’de topladığımız konferansta aldığımız kararlara ince ayar vermek istiyoruz. olağanüstü Konferans zira birtakım başlıklarda bir an evvel yol almak istiyoruz. olağanüstü Konferans zira ülke olağanüstü bir periyottan geçiyor. Konferansımız yaklaşık bir aydır sürüyor, bütün üyelerimiz, gönüllülerimiz sürece dahil oldu. 9 Ocak’ta TKP daha kararlı, daha net, daha enerjik halde çabasına devam edecek. Konferansın sonuçlarını kuşkusuz halkımızla paylaşacağız.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı