Kentsel dönüşüm mağdurları AKP’ye reaksiyon gösterdi: Allah’tan korkun

ganka

Global Mod
Global Mod
Web sitesi
arkadasinigetir.com
Kentsel dönüşüm mağdurları AKP’ye reaksiyon gösterdi: Allah’tan korkun Elazığ’da 24 Ocak 2020 tarihinde meydana gelen zelzele daha sonrasında merkez Sürsürü Mahallesi’nde kentsel dönüşüm çalışmaları daha sonrasında yüzlerce insan mağdur edildi. Sürsürü Mahallesi muhtarlığı önünde bir ortaya mahalle sakinleri, AKP’li vekillere ve bürokratlara reaksiyon gösterdi.

Elazığ’da 2020 yılında meydana gelen Sivrice merkezli sarsıntının akabinde Sürsürü Mahallesi’nde kentsel dönüşüm çalışmaları yapıldı. Kentsel dönüşüm çalışmalarından hak sahibi olan vatandaşların yetkililer tarafınca mağdur edildiği teziyle onlarca vatandaş bir ortaya gelerek yetkilileri protesto etti. Kentsel dönüşüm mağduru vatandaşlar arsa ve konut fiyatlarının düzenlemesi davetinde bulundular.

Mahalle sakinlerinden Mustafa Daş, AKP Elazığ milletvekillerine reaksiyon göstererek ”Sermin Balık ve Metin Bulut’un dayatmasıyla buradaki haklarımız gasp edilmesin. Buradakini şad etmeden karşıdakini şad etmek çirkefliktir, haksızlıktır” dedi.

BİRİLERİNE PEŞKEŞ ÇEKMENİN MANASI YOK

Sarsıntı daha sonrasında kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında insanların mallarının peşkeş çekilmek istendiğini belirten Sürsürü Mahalle muhtarı Ergun Gül, şunları söylemiş oldu:

– TOKİ’nin burada vermiş olduğu fiyatlandırma 500-850 bin TL içinde. Elazığ’da bu ölçüde bir arsa fiyatı yoktur. 2019 yılında çıkmaz sokağı olan bir yere bin 400 liradan satışı yapılmıştı. Fiyatlar konusunda önemli manada beşerler sorun çekiyorlar. Vatandaşlarımıza yerlerini ada bazında verileceğini Etraf Şehircilik Genel Müdürlüğü tarafınca açıklanmıştı.

– Lakin buradaki vatandaşların yüzde 50’sinin ada bazında yerlerinin verilmediğini 2+1 verildiğini bu 2+ 1’lere ise 10-20 kişiyi ortak ederek paylar düzgün bir biçimde dağıtılmamıştır. Bu hususta da vatandaşlarımız önemli manada düşünce çekmektedirler. çabucak hemen daha kuraya tabi tutulmamış 150-200 civarında vatandaşımız var burada.

– Bu vatandaşlarımız kuraya tabi tutulmadığı biçimde ve sorunu bitmeden bu insanların malını gasp edip birilerine peşkeş çekmenin hiç bir manası yok. Bu ne vicdana ne dine sığar. Devlet büyüklerinden, valimden, belediye liderimden tahlil bekliyorum. Burada muhatap bulamıyorum.

MİLLETİN KAPISINI KIRMAKTAN ÖTEKİ BİR ŞEY YAPMIYOR

Yaşadıkları meselelere karşı Etraf Şehirciliği Genel Müdürlüğünün rastgele bir yetkilisinin olmadığını belirten Gül, şu tabirleri kullandı;

– Kentsel dönüşünden bir yetkili çıkıp mesken ve arsa fiyatlarını açıklarlarsa insanlarda ister alır yada almaz yahut mahkemeye masraf. Lakin bunlar çözülmediği biçimde Etraf Şehircilik Genel Müdürlüğü hırs ve ihtiraslarına teslim olarak bu insanların sıkıntılarını çözmeden Rüstempaşa Mahallesi’ndeki vatandaşları getirip buradaki konutlar için kuraya tabi tutmaları direk olarak gasptır. Buradaki vatandaşlarımız da bu durumu mahkemeye taşıyacaklar. Buradaki bürokratlar milletin kapısını kırma kalplerini kırmaktan öbür bir şey yapmıyor.

32 METREKARE DÜKKANIMA BİÇİLEN 26 BİN TL

İki meskeninin hasarsız bulunmasına karşın yıkıldığını ve hak sahipliğinin teğe düşürüldüğünü belirten mahalle sakinlerinden Mustafa Daş ise şunları söylemiş oldu:

– Burada benim iki konutuma verilen hak sahipliği teğe düşürüldü münasebet olarak ise abone gösterildi. Benim üzere biroldukça abone mağduru vatandaşımız var. Devlet mülkiyete göre değil aboneye göre muamele yapmaktadır. Burada verilen fiyatlardan belgisiz işlerden dolayı vatandaşlar olarak huzursuz arsa sahipleri tedirgindir.

– Bir esnaf olarak burada dükkanım da vardı. Benim 32 metrekare dükkanıma biçilen bedel 26 bin TL. Devletin 15 bin TL kira yardımı yaptığı bir yere 26 bin TL bedel biçilmesi hakikaten epey gülünçtür. Adamın yeri var arsa üzerinde bina gösterilmemiş. Sen burayı halihazırda nasıl almışsan o form teslim edeceksin. Sonuçta biz sizi davet etmedik siz geldiniz buraya. Vatandaşımızın haklı mağduriyetine devletimiz kulak tıkamasın. Bürokrasi bizi hiç bir biçimde bizi desteklememiştir.

BURADA HUKUK ÇİĞNENİYOR

– Sermin Balık’ın ve Metin Bulut’un dayatmasıyla buradaki haklarımız gasp edilmesin. Buradakini mutlu etmeden karşıdakini şad etmek çirkefliktir haksızlıktır. Allah’tan korkun, burada yeni meskenlerimiz yıkıldı. İki katlı hasarsız meskenim yıkıldı yıkan adamın bile vicdanı sızladı. Benim üzere burada biroldukca insan var. Şayet devletimiz büyükse devletliğini yapacaksa bizi mağdur etmesin. Etraf Şehircilik ofisinde iki tane yeni yetişen genç kardeşimizin hakaretlerine rencide edici kelamlarına mağdur bırakmasın. Burada hukuk çiğneniyor burada şerh düşme hakkımız gasp ediliyor.