Kızılay – Dikmen Metro Çizgisi Projesi için görüşmeler sürüyor

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Kızılay – Dikmen Metro Çizgisi Projesi için görüşmeler sürüyor
Ankara Büyükşehir Belediyesi hazırladığı projelerde ‘ortak akıl’ ve ‘katılımcılık’ prensibinden taviz vermeden çalışmalarını sürdürüyor. “Kızılay-Dikmen Metro Çizgisi Projesi” ile ilgili daha evvel muhtarlar ve semt derneklerini bilgilendiren EGO Genel Müdürlüğü son olarak akademisyenler ve meslek odaları temsilcilerine projeyi anlattı. EGO Genel Müdürü Nihat Alkaş’ın başkanlık ettiği istişare toplantısında sınırın ekonomik fizibilitesi, yolcu kapasitesi, yatırımın kentsel bütünleşmeye katkısı ve Ulaştırma Bakanlığı projelendirmelerinde yer alıp almadığı mevzuları tek tek ele alındı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi, kent idaresinde katılımcılık unsuru doğrultusunda çalışmalarına orta vermeden devam ediyor.

Belediyecilik anlayışı doğrultusunda ‘ortak akla’ ehemmiyet veren ve hazırlanan projelerde muhtarlardan akademisyenlere kadar tüm paydaşların görüş ve tekliflerini dikkate alan Büyükşehir Belediyesi, toplu ulaşımda raylı sistemler ağını genişletmek gayesiyle hazırladığı projelerden biri olan “Kızılay-Dikmen Metro Sınırı Projesi” için de emsal bir formülü tercih etti.

EGO Genel Müdürlüğü, muhtarlar ve semt derneklerinden daha sonra akademisyenler ile meslek odalarının temsilcilerinin de görüşünü almak üzere istişare toplantısına davet etti.

PROJE İÇİN HER BÖLÜMÜN GÖRÜŞÜ DİKKATE ALINIYOR

EGO Genel Müdürü Nihat Alkaş’ın başkanlığında gerçekleşen toplantıya; EGO Genel Müdür Yardımcıları Emin Güre, Zafer Tekbudak, Halit Özdilek ile Ulaşım Planlama ve Raylı Sistemler Daire Lideri Serdar Yeşilyurt, Otobüs İşletme Dairesi Lideri Yahya Şanlıer, Hizmet Düzgünleştirme ve Kurumsal Gelişim Daire Lideri Ayten Gök, Planlama ve Uygulama Şube Müdürü Hülya Akboyraz, Kent Plancıları Gizem Küçüksarı Alptekin ve Furkan Akdemir de katıldı.

Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası’nda düzenlenen bilgilendirme toplantısında, akademisyenler ve meslek odalarının temsilcilerinin görüş ve teklifleri tek tek dinlendi. Kızılay-Dikmen Metro Hattı’nın ekonomik fizibilitesi, yolcu kapasitesi, yatırımın kentsel bütünleşmeye katkısı ve Ulaştırma Bakanlığı projelendirmelerinde yer alıp almadığına yönelik proje bilgileri hakkında iştirakçilere bilgi veren EGO Genel Müdürü Nihat Alkaş, şu biçimde konuştu:

“Toplu ulaşımla ilgili meseleleri tespit ederek tahlil tekliflerinin geliştirilmesine yönelik kapsamlı bir çalışma başlattık. Burada imdadımıza bedelli hocalarımız ve sivil toplum kuruluşları koştu. Bugünün konusu olan Dikmen Metro Hattı’nı da içeren raylı sistemler ile ilgili yaptıklarımıza gelirsek, Ulaştırma Bakanlığına devredilmesiyle yani 90’lı senelerdan daha sonra belediyenin başlayıp bitirdiği hiç bir metro sınırı olmamış. Biz kaynaklarımızı toplu ulaşıma, başta yavaşça ve yavaşça raylı sistemler ve metro olmak üzere toplu ulaşım uygulamalarına ayırmak istiyoruz. Bunu yaparken de ihmal edilmiş bölgelerimize ve semtlerimize öncelik vermek istiyoruz.”

Akademisyenler ve meslek odalarının görüşlerinin projenin sürdürülebilirliği açısından kıymetli olduğunu vurgulayan Alkaş, “İhmal edilmiş bölgelerin bir daha canlandırılması ve kentle bütünleşmesinin artırılması için çalışıyoruz. Ortak aklı hükümran kılmak zorundayız. Bu projenin gerekliliği, bu projenin nasıl yürümesi gerektiği ve bu mevzudaki her türlü görüş ve tekliflere açığız ve talibiz” dedi.

AKADEMİSYENLER VE MESLEK ODALARI TEMSİLCİLERİ GÖRÜŞ VE TEKLİFLERİNİ SUNDU

Başkent’in çeşitli üniversitelerinden toplantıya katılan Prof. Dr. Ruşen Keleş, Prof. Dr. Cüneyt Elker, Prof. Dr. Ela Babalı, Prof. Dr. Nuray Bayraktar, Doç. Dr. İkram Tüydeş Yaman, Mimar ve Ulaşım Uzmanı Erhan Öncü, Mimarlar Odası Ankara Şube Sekreteri Nihal Evirgen, Kent Plancılar Odası Şube Lideri Ceren İlter, İnşaat Mühendisleri Odası İdare Şurası Üyesi Anıl Şahin, Makine Mühendisleri Odası Ankara Şube Lider YardımcısıSerdar Ulu ile Elektrik Mühendisleri Odası Üyesi Taha Alper Koçerprojeye ait sorular sorarak tekliflerini paylaştı:

-Prof. Dr. Cüneyt Elker: “EGO Genel Müdürlüğünüsivil toplum örgütleri ve akademisyenlerle bu biçimde bir platformu hazırladığı için kutlamak gerekiyor. Her vakit yapılmayan bir şey, takdir ettiğimi belirtmek isterim. Hepimizin hemfikir olduğu şöyleki bir durum var; bir yatırım yapılacaksa bunun olağan hayli daha makro seviyede olması gereken ana planlardan hareket etmesi lazım.”

-Prof. Dr. Ela Babalık: “Ankara’nın ulaşım hususlarını burada daima birlikte tartışıyor olmak hayli sevindirici. Katkımızın istenmesi de epey kıymetli. Umarım katkı verebiliriz. Ben genel ilkesel hususlar hakkındaki niyetlerimi tıpkı vakitte bu hatta yönelik fikirlerimi ileteceğim. Ankara’da nitekim nitelikli toplu taşıma hizmetinin sunulması genel prensibi çerçevesinde bu çalışmaları dinlemekten ve burada olmaktan epeyce memnunum.”

-Prof. Dr. Nuray Bayraktar: “bu biçimde bir toplantı organize edildiği için tekrar umudumuz tazelendi Ankara’ya dair. bu biçimde bir iştirakçi süreç benimsendiği için. Ben mimarım ötürüsıyla bütün bu süreçlerin yeryüzünde nasıl karşılığını bulduğuyla ilgili birkaç şey söylemek isterim.bu biçimde bir öneriyi tartışırken de bir defa bu çizginin ve bu güzergâhların tesir alanları beni epey ilgilendiriyor. Nereleri etkiliyor, nerelere dokunuyor ve o dokunduğu yerlerde neler oluyor? Ben yeryüzünden bakmaya çalışıyorum.”

-Doç. Dr. Armağan Tüydeş Yaman: “20 yıldır herhâlde nadiren çağrılıyoruz, görüş bildiriyoruz. Katkı verebilmek büyük bir keyif.Ben inşaat mühendisi kökenli olduğum için benim görüşlerim daha işletmeci ya da üretimci istikametiyle sayısal olacak. Benim bakış açım bu metroyu yaptık lakin kullanılacak mı? Tesiri nasıl olacak? Her ulaşımın bir avantajı ve dezavantajı var. Avantajlı tarafıyla kullanırsanız kârlıdır.”

-Serdar ULU: “Meslek odalarının bu toplantıya çağrılmasından dolayı tekrar teşekkür ederim. Bu fazlaca değerli bir olay. O açıdan memnuniyet verici. Metroyu düşünürken mevcut gelişen ve gelişecek bölgeleri de göz önüne alarak ulaşım planını yapmak lazım. Ankara’nın bence en büyük eksikliği gar, havaalanı, AŞTİ’yi de ben yarım kabul ediyorum. Bu 3 hareket merkezine bir metro çizgisinin olmaması da düşünülmeli. Bu 3 merkezi bağlayacak bir raylı sistemin ne olursa olsun yapılması gerektiğini düşünüyorum.”

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı