Maden için köyü boşaltacaklar

ganka

Global Mod
Global Mod
Web sitesi
arkadasinigetir.com
Maden için köyü boşaltacaklar Ordu’nun Fatsa ilçesinde bulunan ve 2014 yılından beri çalışan madenin ruhsatının iptali için açılan davada mahkeme, yürütmeyi durdurma sonucu verdi. CHP Milletvekili Mustafa Adıgüzel, madenin mühürlenmediğini ve çalışmalarına devam ettiğini belirterek, alanın genişletilmesi için köyün diğer bir yere taşınacağını ileri sürdü. Adıgüzel, AFAD’ın heyelan bölgesi denilerek 27 meskene oturulamaz raporu verdiğini belirterek, “Heyelan bölgesine atık havuzu yapacaklar” dedi.

Fatsa’nın Üst Bahçeler, Aşağı Bahçeler ve Yukarıtepe köyleri içinde kalan altın rezervini çıkarmak için Haziran 2014’te çalışmaya başlayan Altıntepe Madencilik, bölgede bulunan fındık bahçeleri ile kestane ormanındaki ağaçları kesti.

Çalışma müsaadesi biten şirket alan genişletmek için yeni ÇED raporu başvurusu yaparken, bir yanda da çalışmalarına devam etti. Maden çalışmalarının durdurulması için hukukî yollara başvuran Fatsa Tabiat ve Etraf Derneği ve yöre halkının açtığı ruhsat iptal davası ise geçtiğimiz ay sonuçlandı.

Samsun Bölge Yönetim Mahkemesi, madenin telafisi güç ziyanlara niçiniyet vereceği kanaatine vararak yürütmeyi durdurma sonucu verdi. Fakat, karara karşın maden çalışmaya devam etti.

MADEN ŞİRKETİ MAHKEME KARARINA UYMUYOR

CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel ile Fatsa Tabiat ve Etraf Derneği üyeleri, köye giderek vatandaşlarla görüşüp açıklama yaptı. Şirketin mahkeme sonucunı uygulamadığını ve çalışmalarına devam ettiğini belirten Adıgüzel,

“Türkiye Cumhuriyeti kanun ve hukuk devletidir. Çıkan bir karar var ve bu sonucu yerine getirmeyen Ordu Valiliği var. Adamlar şu anda sondaj yapıyorlar. Ben bu sonucu tanımıyorum, çalışmaya devam ediyorum diyor.

Bu hükümetin ayıbıdır. Bu ülkeyi yönetenlerin ayıbıdır. İktidar partisi vekilleri, öbür politikler, FETÖ ile ilişkili bir şirketten bahsediyoruz. Siz neredesiniz? niye buraları savunmuyorsunuz? Kim ki, burada mahkeme sonucunı uygulamıyorsa FETÖ ile iltisaklıdır.

Sayın validen aşağıya kadar. Kim mahkeme sonucunı uygulamıyorsa bu şirket üzere, FETÖ ile iltisaklıdır. Bunu hesabını millet soracak. Sayın vali, burayı mühürlemiyor ve Yukarıtepe köyünü sondaj yaparak aşağıya hakikat kaymasına müsaade ediyorsanız bunda sizin de hisseniz var” dedi.

KÖYE HEYELANLI ALAN RAPORU

Adıgüzel, şirketin yeni bir planı olduğunu ileri sürerek, madenin bulunduğu köylerden biri olan Yukarıtepe köyü’nün (mahalle), alan genişletilmesi için boşaltılacağını söylemiş oldu.

Şirketin yeni oyununu ortaya çıkaran Adıgüzel, “Şirket evvel ne yaptı? Ormanı yaktı alan açmak için. Ormanı kim yakar? İzmir’i yakan Yunanlılar üzere adamlar bunlar.

Artık yeni numara ne? Taban kayıyor. Yukarıtepe’de konutlarda oturulamaz denilerek 27 meskene AFAD oturulamaz raporu vermiş. Kaymakamlıkta gelmiş köyü kaldırmaya çalışıyor. Köy öbür yere taşınsın. Niçin? Zira buralarda maden alanına katılacak.

Bu siyanür ve sülfirik asit çetesiyle iş birliği var. Bu işbirliği kararı bu köyü buradan taşımaya çalışıyorlar. Şebinkarahisar’da havuz patladı. Kimyasallar bütün Kelkit vadisini, ırmakları, Karadeniz’i zehirliyor. Bunu devlette söylüyor.

Buradaki felaket Şebinkarahisar üzere değil. Burada siyanür havuzu var. Burada sülfirik asit havuzu var. Siyanür çetesinin yeni oyunu artık de kendilerine alan açmak için madenin bulunduğu köyü oturulamaz raporu verip göçe zorluyorlar. Şayet burası oturulamaz ise, taban kayıyor ise, buraya siyanür havuzu olur mu?” diye konuştu.

Öte yandan köy sakini yaşlı bir bayan ise, “Uyku uyuyamıyoruz. Onlar geldikten daha sonra burası kaydı. Bahçelerimiz gitti. Otomobillerin önlerine yatıyordum. Artık gidemiyorum. Artık biz nereye gideceğiz” diyerek, kimi köylülerin çocuklarına madende iş verilerek susturulduğunu söylemiş oldu.