Mersin’de 2 bin rakımda bal sağımı yapıldı

KesikÇayır

New member
Mersin’de 2 bin rakımda bal sağımı yapıldı Mersin Erdemli’de 2 bin rakımlı Toros Dağları’nın tepesindeki Evdilek Yaylası’nda, üreticilerin yaz dönemi bal sağımı başladı.

Döneminden umutlu olduklarını belirten üreticiler, yağmurun az yağması niçiniyle rekoltede düşüş yaşanmasına karşın kalitenin yüksek olduğunu söylemiş oldu.

200 KOVANLA ÜRETİM YAPTI

Toroslar’ın doruğunda yer alan ve Faziletli ilçesine 70 kilometre uzaklıkta bulunan Evdilek Yaylası’nda Abdullah Tipi, 200 kovanla bal üretimini yaptı. Yaz sezonu bal sağımına başladığını belirten Tipi, “Bu yıl yağmurun az yağması niçini ile bal rekoltesinde biraz düşüş yaşanıyor lakin bal kalitesinde de artmış durumda” dedi.

1500 ÇEŞİT ÇİÇEKTEN BAL

Evdilek Yaylası’nda 1500 çiçek tipinin bulunduğunu lisana getiren Tipi, “Burada bulunan binbir çeşit çiçeklerden elde edilen balların kalitesi de artıyor. Mayıs ayında kovanlarımızı buraya getirdik ve arılarımız 2 ay boyunca bal yaptı. Yaz dönemi bal sağımına başlamış bulunmaktayız. Yaklaşık 20 gün sürecek olan hasat periyodumuzun akabinde bir daha aşağı bölümlere kovanlarımızı taşıyacağız.” diye konuştu.

“ÇİFTÇİLİKTEN ARICILIĞA DÖNDÜK”

Eşi ile beraber 15 yıldır arıcılık yaptığını kaydeden Fazilet Tipi (45) de “Daha evvelce eşim ile bir arada çiftçilik yapıyorduk lakin 15 yıl evvel bir arkadaş tavsiyesi ile arıcılığa başladık. Yaz ayında eşimle bir arada Toros Dağları’nın eteklerinde bulunan bozkıra geliyoruz ve arılarımız bal yapıyor. Kovanlardan aldığımız bal dolu petekleri alıyoruz ve sağım makinesine götürerek ballarımızı alıyoruz. Çok kaliteli ve lezzetli balın üretildiği Toroslar’ın doruğunda bu işi yapmak beni fazlaca memnun ediyor. Bütün bayanlara tavsiye ediyorum.” dedi.

“ARICILIK ÇOK ZEVKLİ BİR İŞ”

Bal hasat vakti ailesine yardımcı olan Seher Tipi (24) de “Ailem uzun yıllardır bal üreticiliği yapıyor ve ben de hasat vakti onlara yardımcı oluyorum. Arıcılık, fazlaca zevkli ve epey hoş bir iş. İnşallah bu dönem da epey hoş ballarımız olacak.” diye konuştu.

HASAT 20 GÜN SÜRECEK

Toros Dağları’nın eteklerinde arıcıların hasadı, 20 gün sürecek. Yeni dönem üretimi balların ise 1 ay daha sonra raflarda yer alacağı öğrenildi.