Mustafakemalpaşa’da etrafa hassas çocuk, organik çilek yetişecek

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod

-Belediye ve çocuklar “Sıfır Atık” için el ele

-“Atıklarınız Çilek Olsun” projesi başladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde hayata geçirilen Türkiye’nin en büyük etraf hareketi “Sıfır Atık” projesine Mustafakemalpaşa Belediyesinin takviyesi sürüyor.

Etraf şuurunu yaymak, israfı önlemek için ilçe genelinde sıfır atık ve geri dönüşüm konusunda başarılı çalışmalar yürüten Mustafakemalpaşa Belediyesi, İlçe Ulusal Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle örnek bir projeye imza attı. Hayata geçirildiği andan itibaren teşvik edici tarafıyla de dikkat çeken projenin eğitimini ise Uludağ Üniversitesi Etraf Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nezih Kamil Salihoğlu verdi.

Pilot uygulama niteliği taşıyan çalışmada birinci etapta 9 okul yer alırken Salihoğlu’ndan eğitim alan öğretmenler her atık çöp değildir fikrini öğrencilere uygulamalı öğretecek. atıklardan oluşturulan kompost ile de çilek yetiştirecekler. “Atıklarınız Çilek Olsun” ismi verilen proje kapsamında organik atıkları farklı toplamak, atık alanlarına gönderilmesini önlemek, etraf kirliliğini, global ısınmayı önlemek, kompost imalini, çilek yetiştirilmesini öğretmek ve ilçe genelinde sıfır atık şuurunu yaygınlaştırmak prensipleri yer alıyor.

Mustafakemalpaşa Belediye Lideri Mehmet Kanar, Bakanlığın belirlemiş olduğu kriterleri yerine getirerek ülke genelindeki Sıfır Atık Evrakı almaya hak kazanan birinci belediyeler ortasına ismini yazdırdıklarını belirterek “Geri dönüşüm ve sıfır atık şuurunun yaygınlaştırılması noktasında çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bizden daha sonra gelecek olan kuşaklara, kaynakları tükenmiş, hayat koşulları zorlaşmış bir dünya bırakamayız.

Bu şuurla 2017 yılında Cumhurbaşkanlığımızın başlattığı Sıfır Atık Projesi doğrultusunda çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz. Etraf kirliliğinin önlenmesi konusunda çocukları ve gençleri daha fazlaca önemsiyorum onların hassaslıkları beni umutlandırıyor” dedi.

Pazaryerlerinden kaynaklanan meyve ve zerzevat atıklarını komposta dönüştürdüklerini söz eden Lider Kanar, “Okullarımızda niye bu yapmasın. Bugün Ulusal Eğitim Müdürlüğümüzle birlikte Atıklarınız Çilek Olsun projemizi hayata geçirmek için buradayız. Birinci etapta 9 okulumuzda gerçekleştirmeyi planladığımız projeyi tüm okullarımıza yayacağız. Çocuklarımız evvel kompost üretecekler ondan sonrasında ürettikleri kompost ile çilek yetiştirecekler ve afiyetle tüketecekler. Bizlerde onların hem etraf şuuru tıpkı vakitte sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandıklarını gözlemleyeceğiz. İki kurum içinde yapılan protokolün akabinde projenin temelini oluşturan eğitimleri veren Prof. Dr. Nezih Kamil Salihoğlu hocamıza ve bu mevzuda bize takviye veren herkese şimdiden teşekkür ediyorum” formunda konuştu.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı