Öğretmenlik Meslek Kanunu nedir, unsurları neler? Öğretmenlik Meslek Kanunu ne vakit yürürlüğe girecek?

ganka

Global Mod
Global Mod
Web sitesi
arkadasinigetir.com
Öğretmenlik Meslek Kanunu nedir, unsurları neler? Öğretmenlik Meslek Kanunu ne vakit yürürlüğe girecek? Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Eğitim ve öğretim hizmetlerini yürütmekle misyonlu öğretmenlerin atamaları ve mesleksel gelişimleri ile meslek basamaklarında ilerlemelerini düzenleyen Öğretmenlik Meslek Kanunu, 3600 ek göstergeyi de barındırıyor. Öğretmenlik Meslek Kanunu ile öğretmenlik mesleği, adaylık devrinden daha sonra; ‘öğretmen’, ‘uzman öğretmen’ ve ‘başöğretmen’ olarak üç meslek basamağına ayrılıyor.

Öğretmenlik Meslek Kanunu, öğretmenlerin mesleklerinde kariyer ve liyakat temellerine uygun olarak ilerlemeleri, mesleksel gelişim sağlamalarını ve bunlara bağlı olarak özlük haklarının güzelleştirilmesi amaçlıyor. Ulusal Eğitim Bakanı Mahmut Özer ise toplumsal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Öğretmenlik Meslek Kanunu, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Başta bedelli öğretmenlerimiz olmak üzere tüm eğitim topluluğumuza iyi olsun. Tarihi nitelikteki bu adıma öncülük eden Sayın Cumhurbaşkanımıza eğitim topluluğumuz ismine şükranlarımı sunuyorum” dedi.

ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU NEDİR?

Öğretmenlik Meslek Kanunu, öğretmenliği meslek meslek olarak tanımlayan, mesleksel gelişimleri ile hem meslek basamağı sunan birebir vakitte özlük haklarının güzelleştirilmesini sağlayan bir kanun teklifi.

ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU NE VAKİT YÜRÜRLÜĞE GİRECEK?

Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU HUSUSLARI NELER?

Öğretmenlik mesleği, adaylık devrinden daha sonra; ‘öğretmen’, ‘uzman öğretmen’ ve ‘başöğretmen’ olarak üç meslek basamağına ayrılıyor. Ayrıyeten öğretmenlik meslek meslek olarak tanımlanıyor. bu biçimdece gelişim temelli bir sistem içerisinde adaylık, öğretmenlik, uzman öğretmenlik ve başöğretmenliğin hakları, bakılırsavleri ve sorumluluklarının netleştirilmesi hedefleniyor.

Öğretmenlik

(1) Öğretmenlik, eğitim ve öğretim ile bununla ilgili idare bakılırsavlerini üzerine alan özel bir ihtisas mesleğidir. Öğretmenler bu nazaranvlerini, Türk Ulusal Eğitiminin hedefleri ve temel prensipleri ile öğretmenlik mesleği etik unsurlarına uygun olarak ifa etmekle yükümlüdür.

(2) Öğretmenlerin çalışma koşulları, eğitimde kalitenin yükseltilmesi için belirlenen gayeleri gerçekleştirmek üzere düzenlenir.

(3) Öğretmenlik mesleğine hazırlık; genel kültür, özel alan eğitimi ve pedagojik formasyon/öğretmenlik meslek bilgisi ile sağlanır.

(4) Öğretmenlik mesleği; aday öğretmenlik devrinden daha sonra öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen olmak üzere üç meslek basamağına ayrılır.

Öğretmenlerin nitelikleri ve seçimi

(1) Öğretmen adaylarında genel kültür, özel alan eğitimi ve pedagojik formasyon/öğretmenlik meslek bilgisi bakımından aranacak nitelikler Ulusal Eğitim Bakanlığınca tespit olunur.

(2) Öğretmenler, öğretmen yetiştiren yükseköğretim kurumlarından ve bunlara denkliği kabul edilen yurt dışı yükseköğretim kurumlarından mezun olanlar içinden seçilir.

Aday öğretmenlik

(1) Özel mevzuatında yer alan kararlar gizli kalmak üzere, aday öğretmenliğe atanabilmek için 14/7/1965 tarihindeki ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci unsurunda sayılan koşullara ek olarak, yönetmelikle belirlenen yükseköğretim kurumlarından mezun olma, 7/4/2021 tarihindeki ve 7315 sayılı Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanununa göre güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılmış olma ve Ulusal Eğitim Bakanlığınca ve/veya Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafınca yapılacak imtihanlarda başarılı olma kaideleri aranır.

(2) Adaylık mühleti bir yıldan az iki yıldan fazlaca olamaz. Bu müddet ortasında, mecburî hâller haricinde aday öğretmenlerin misyon yeri değiştirilemez.

(3) Aday öğretmenler, eğitim ve uygulamadan oluşan Aday Öğretmen Yetiştirme Programına tabi tutulur. Aday öğretmenlerden adaylık süreci sonunda Adaylık Kıymetlendirme Komitesi tarafınca yapılan kıymetlendirme kararında başarılı olanlar öğretmenliğe atanır.

(4) Aday öğretmenlerden;

a) Atanma niteliklerinden rastgele birini taşımadığı daha sonradan anlaşılanların,

b) Adaylık müddeti ortasında atanma koşullarından rastgele birini kaybedenlerin,

c) Adaylık sürecinde aylıktan kesme yahut kademe ilerlemesinin durdurulması cezası alanların,

ç) Aday öğretmenler için öngörülen Aday Öğretmen Yetiştirme Programına mazeretsiz olarak katılmayanlar ile bu program sonunda Adaylık Kıymetlendirme Komitesince yapılan değerlendirmede başarısız olanların, misyonuna son verilir ve bunlar üç yıl müddetle öğretmenlik mesleğine alınmaz.

(5) Dördüncü fıkranın (ç) bendi kapsamında bakılırsavlerine son verilmesi gerekenlerden aday öğretmenliğe başlamadan evvel 657 sayılı Kanuna nazaran memurlukta adaylığı kaldırılarak asıl memurluğa atanmış olanlar, kazanılmış hak aylık derecelerine uygun memur unvanlı takıma atanır.

(6) Aday öğretmenlerin adaylık sürecinde yetiştirilmelerine temel Aday Öğretmen Yetiştirme Programı ve Adaylık Kıymetlendirme Komitesinin oluşumu ile aday öğretmenlik sürecine ait başka yol ve temeller yönetmelikle düzenlenir.

Öğretmenlik meslek basamakları

(1) Aday öğretmenlik dâhil öğretmenlikte en az on yıl hizmeti bulunanlardan;

a) Mesleksel gelişime yönelik 180 saatten az olmamak üzere düzenlenen Uzman Öğretmenlik Eğitim Programını tamamlamış olan,

b) Mesleksel gelişim alanlarında uzman öğretmenlik için öngörülen taban çalışmaları tamamlamış olan,

c) Kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmayan,

öğretmenler uzman öğretmen unvanı için yapılan yazılı imtihana müracaatta bulunabilir. Uzman öğretmen unvanı için yapılan yazılı imtihanda 70 ve üzeri puan alanlar başarılı sayılır. Yazılı imtihanda başarılı olanlara uzman öğretmen sertifikası düzenlenir.

(2) Uzman öğretmenlikte en az on yıl hizmeti bulunan ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmayan uzman öğretmenlerden mesleksel gelişime yönelik 240 saatten az olmamak üzere düzenlenen Başöğretmenlik Eğitim Programını tamamlamış olan ve mesleksel gelişim alanlarında başöğretmenlik için öngörülen çalışmaları tamamlayanlar başöğretmen unvanı için yapılan yazılı imtihana müracaatta bulunabilir. Yazılı imtihanda 70 ve üzeri puan alanlar başarılı sayılır. Yazılı imtihanda başarılı olanlara başöğretmen sertifikası düzenlenir.

(3) Yüksek lisans eğitimini tamamlayanlar uzman öğretmen unvanı için öngörülen, doktora eğitimini tamamlayanlar ise başöğretmen unvanı için öngörülen yazılı imtihandan muaf tutulur.

(4) Eğitim kurumu yöneticiliği ve kontratlı öğretmenlikte geçen müddetler öğretmenlik mühletinin hesabında dikkate alınır.

(5) Öğretmen unvanından, bu nazaranve atanmanın atamaya yetkili amir tarafınca onaylandığı tarihten, uzman öğretmen yahut başöğretmen unvanından ise uzman öğretmen/başöğretmen sertifikasının düzenlendiği tarihten itibaren yararlanılır. Uzman öğretmen yahut başöğretmen unvanını kazandıktan daha sonra alan değiştiren ya da ilgili düzenlemelerle alanı kaldırılan yahut alanının ismi değiştirilen öğretmenler kazandıkları unvanları kullanmaya devam eder.

(6) Uzman öğretmen yahut başöğretmen unvanı alanlara her unvan için farklı ayrı olmak üzere bir derece verilir.

(7) Kademe ilerlemesinin durdurulması cezası almış olanlar, cezaları özlük belgesinden silindikten daha sonra uzman öğretmen yahut başöğretmen unvanı için müracaatta bulunabilir.

(8) Öğretmenlik mesleği meslek basamaklarında ilerlemeye ait yordam ve temeller yönetmelikle düzenlenir.

ÜÇÜNCÜ KISIM

Çeşitli ve Son Kararlar

Karar bulunmayan hâller

(1) Bu Kanunda karar bulunmayan hâllerde; 5/1/1961 tarihindeki ve 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu, 657 sayılı Kanun, 14/6/1973 tarihindeki ve 1739 sayılı Ulusal Eğitim Temel Kanunu ile öbür kanunların bu Kanun ile çelişmeyen kararları uygulanır.

(1) 657 sayılı Kanunun 152 nci hususunun “II – Tazminatlar” kısmının “B – Eğitim, Öğretim Tazminatı” kısmında yer alan “% 40’ına” ibaresi “% 120’sine” formunda, “% 20’sine” ibaresi “% 60’ına” formunda değiştirilmiştir.

(2) 657 sayılı Kanuna ekli (I) sayılı Cetvelin “IV – Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı” kısmı aşağıdaki biçimde değiştirilmiştir.

25/8/2011 tarihindeki ve 652 sayılı Özel Barınma Hizmeti Veren Kurumlar ve Kimi Düzenlemeler Hakkında Kanun Kararında Kararnamenin ek 4 üncü hususunun üçüncü fıkrasının birinci cümlesine “sözleşmeli öğretmenler” ibaresinden daha sonra gelmek üzere “, can güvenliği ve sıhhat mazeretleri hariç olmak üzere” ibaresi eklenmiştir.

14/6/1973 tarihindeki ve 1739 sayılı Ulusal Eğitim Temel Kanununun 43 üncü ve 45 inci hususları yürürlükten kaldırılmıştır.

Uzman öğretmen yahut başöğretmen unvanına sahip olanlar

(1) Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte uzman öğretmen yahut başöğretmen unvanına sahip olanlar, bu Kanunun sağladığı haklardan yararlanır.

Yürürlük

(1) Bu Kanunun 8 inci hususu 15/1/2023 tarihinde, öteki hususları yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

(1) Bu Kanun kararlarını Cumhurbaşkanı yürütür.

ADAYLIK KALDIRMA İMTİHANI KALDIRILIYOR

Öğretmenlikte ‘Adaylık Kaldırma Sınavı’nın kaldırılması öngörülüyor. Bunun yerine öğretmenlerin mesleksel gelişimleri temelinde bir program uygulanarak, adaylara takviye olunması amaçlanıyor.

Öğretmenlikte 10 yılını doldurmuş öğretmenlere uzman öğretmenlik imkanı getiriliyor. Bu unvan için eğitimlerini tamamlayan ve sonunda yapılacak imtihandan muvaffakiyetle geçen öğretmenlere uzman öğretmen unvanı verilecek.

Bu değişiklikle öğretmenler hem bir derece alacak birebir vakitte maaşlarında artış olacak. Uzman öğretmen unvanı alanlar içinde yüksek lisans yapmış olanlar ise imtihandan muaf tutulacak.

BAŞÖĞRETMENE EK MAAŞ

10 yıllık uzman öğretmenler de başöğretmenlik ile ilgili eğitimlerini tamamlayıp, imtihandan başarılı oldukları takdirde başöğretmen olmalarının önü açılarak ve bir daha ek bir derece almaları sağlanacak. beraberinde kademeleri yükseldiği için de maaşlara da ek yapılacak. Doktora yapmış öğretmenler, başöğretmen imtihanından muaf olacak.

Ayrıyeten lisansüstü eğitim için değerli teşviklerin sağlanması amaçlanıyor. Uzman ve başöğretmen imtihan puanı 70 ve üzeri olarak düzenleniyor. Birinci derecedeki öğretmenlerin ek göstergeleri, 3 binden 3 bin 600’e çıkarılıyor.

Ek göstergeyi düzenleyen hususun yürürlük tarihi ise 15 Ocak 2023 olurken, kontratlı öğretmenlikte 3+1 mecburi hizmet hariç özlük haklarında iyileştirmeler yapılıyor.

YENİ ÇALIŞMANIN AVANTAJLARI

Öğretmenlerin avantajlarını anlatan Prof. Dr. Volkan Öngel, branş fark etmeksizin uzman öğretmenler için tezli ve tezsiz yüksek lisans yapmış olanlar imtihandan muaf olacak. 10 yıllık başöğretmenlik sürecinde doktora yapan öğretmenler için de imtihan kuralı olmayacak. Hem uzman tıpkı vakitte başöğretmenler için çalıştıkları periyot içerisinde fiyat artışı ve emekliliklerinde daha fazla gelir avantajı var. Toplumsal haklar açısından da avantajları olacak. Birinci derece kademeli memur olarak toplumsal haklardan ekstra faydalanabilecekler diye konuştu.

ÇOCUKLARIN GELECEĞİNİ DE OLUMLU ETKİLEYECEK

Yeni sistemin epey faydalı olduğunu aktaran Prof. Dr. Volkan Öngel, 1 milyon öğretmeni ilgilendiriyor. Uzman ve başöğretmenlerin yüksek lisans ve doktora eğitiminden de geçmiş olmaları kendi eğitim kalitelerini de olumlu etkileyecektir. Öğretmenler imtihan ve eğitimler açısından ayrıntılarını şimdiki tutacaktır ve bu da çocuklarımızın geleceğine olumlu yansıyacaktır sözlerini kullandı.

TEZLİ YÜKSEK LİSANS YAPANLAR DOKTORAYA DEVAM EDEBİLİYOR

Üniversite olarak öğretmenlere yönelik program hazırladıklarını söyleyen Prof. Dr. Öngel, Tezli yüksek lisans, 1 yıllık eğitim daha sonrasında tez yazarak tamamlanıyor. Tezli yüksek lisansı tamamlayanlar doktora yapabiliyor. Tezsiz yüksek lisans eğitiminde ise 1 yıl sonunda bir proje çalışmasıyla öğrenci mezun olur. Tezsiz yüksek lisans için ALES koşulu aranmıyor bu bir avantaj ancak daha sonrasında doktoraya devam edemiyorsunuz. Tezlide ise ALES koşulu var, puana bakılırsa eğitime başlıyorsunuz. Üniversite olarak öğretmenlerin tezli ve tezsiz yüksek lisans eğitimleri için 2021in sonu itibariyle çalışmalarımıza başladık. Hem yeni programlar birebir vakitte avantajlı projelerle öğretmenlerin yanında olacağız dedi.

YASA TEKLİFİNİN AYRINTILARI

Teklife nazaran öğretmenlik mesleği, aday öğretmenlik periyodundan daha sonra öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen olmak üzere üç meslek basamağına ayrılacak. 10 yıllık uzman öğretmenler de başöğretmenlik ile ilgili eğitimlerini tamamlayıp, imtihandan başarılı oldukları takdirde başöğretmen olmalarının önü açılarak ve bir daha ek bir derece almaları sağlanacak. hem de kademeleri yükseldiği için de maaşlarına 2 bin lira ek edilecek. Doktora yapmış öğretmenler başöğretmen imtihanından muaf olacak. Lisansüstü eğitim için kıymetli teşviklerin sağlanması amaçlanıyor.

Uzman ve başöğretmen imtihan puanı 70 ve üzeri olarak düzenleniyor. Birinci derecedeki öğretmenlerin ek göstergeleri, 3 binden 3 bin 600’e çıkarılıyor. Ek göstergeyi düzenleyen unsurun yürürlük tarihi ise 15 Ocak 2023 olurken, kontratlı öğretmenlikte 3+1 mecburi hizmet hariç özlük haklarında iyileştirmeler yapılıyor.