Okulda şiddet taammüden yaralama kabahatidir

ganka

Global Mod
Global Mod
Web sitesi
arkadasinigetir.com
Okulda şiddet taammüden yaralama kabahatidir Öğrenciyi döven öğretmen meslekten men edilirken, öğretmeni döven müdür bir daha müdür atandı! Türkiye’nin ayağa kalktığı öğretmenin öğrenci dövme imgesinin şoku atlatılmadan, artık de lise müdürünün bayan öğretmeni dövüp tırmalayarak, çalışamaz hale getirdiği ortaya çıktı. Yargıtay, ‘kasten yaralama’ hatasından mahkum ettiği dayakçı müdürü hatalı bulurken, MEB öteki liseye müdür yaptı.

Okulda şiddet daha geçen hafta Aksaray’daki Şehit Salih Aksu Ortaokulu Matematik Öğretmeni Ali İstek Y.’nin 10 yaşındaki öğrencisi T.K.’ yı dövme manzaralarının okul kameralarına yansımasıyla gündem olmuştu. Öğrenciden daha sonra artık de Aydın’da bir lise müdürünün bayan öğretmeni okulda dövdüğü ortaya çıktı. Yargıtay, okul müdürünün ‘kasten yaralama’ cürmü işlendiğine hükmetti.

Lokal mahkemeden isabetsiz karar!
Yargıtay, “Yerel mahkeme, taammüden yaralama kabahatini gözetmeden isabetsiz bir kararla sanık hakkında beraat sonucu vermiş” diyerek, beraati bozdu.

DÖVEN DÖVENE

Skandal, Aydın Buharkent Çok Programlı Lisesi’ nde yaşandı. Müdür Ahmet Sarınoğlu, bayan Vücut Eğitimi Öğretmeni F.G.’ yi 6 yıl evvel okulda dövdü. Öğretmen, 3 gün iş goremez raporu alıp, Aydın MEM’ne şikayet etti. Müdürlük, inceleme başlatıp, belgeyi kapattı. Mağdur öğretmen, Nazilli 4. Asliye Ceza Mahkemesi’ne dava açtı. Mahkeme, müdür hakkında beraat sonucu verdi. Eğitim İş Sendikası Aydın Şubesi Avukatı Burak Özdemir, Öğretmen F.G.’nin başına gelenlerle ilgili lokal mahkeme sonucunı Yargıtay 3. Genel Konseyi’ne taşıdı.

ÖRNEK KARAR

Mahallî mahkeme, Yargıtay’da beraat sonucunın uygulanmasında ısrar etti. Mağdur öğretmen F.G.’nin itirazı üzerine dava Yargıtay Ceza Davaları Genel Heyeti’ne taşındı. Yargıtay, oybirliği ile sanık müdürün taammüden yaralama kabahatinin sabit olduğuna hükmetti. Kararda, “Yerel mahkeme, taammüden yaralama hatasını gözetmeden isabetsiz bir kararla sanık hakkında beraat sonucu vererek, kararda kabahatin sabit olduğunu gözetmemiştir” denildi.

VAZGEÇİLMEZ MÜDÜR!

Müdür Sarınoğlu, TCK’nın taammüden yaralama kabahatini içeren 53. unsuruna göre 1.500 lira isimli para cezasına çarptırılıp, 4 bin lira mahkeme masraflarının da müdürün ödemesine karar verildi. Taammüden yaralama kabahati işleyenler, seçme ve seçilme hakkını kaybettiği üzere birfazlaca kamusal hakkını da kaybediyor. Hatası para cezasına çevrilip 5 yıl ertelenen Müdür Sarınoğlu, MEB tarafınca Aydın Kuyucak Pamukören Anadolu Lisesi’ne ‘müdür’ olarak atandı.

Dayakçı öğretmene öğretmenlikten men

10 yaşındaki öğrencisi T.K.’yı dövme imajlarıyla infial uyandıran Aksaray Şehit Salih Aksu Ortaokulu matematik öğretmeni Ali İstek Y. hakkındaki soruşturma bitti. Kabahati sabit görülen Y. artık öğretmenlik yapamayacak.

RAPOR MEB’DE

Müfettişlere verdiği sözünde Y.’nin ruhsal meseleleri olduğunu kabul ettiği bildirildi. Sakarya’da bakılırsav yaparken de şiddet hatası işlediği tespit edildi. Kıdem durdurma ve 1/8 oranında maaş kesim cezası verilen Ali İstek Y. geri hizmetlerde gorevlendirilip, derse girmeyecek. Müfettişler, soruşturma raporunu MEB’e sundu.

Yumruk yapıp kalbime vurdum

Ahmet Sarınoğlu

Okul Müdürü Ahmet Sarınoğlu davada kendisini bu biçimde savundu: “Öğretmen eski okulunda da yönetimle davalık. İdarecilere karşı daima bağırarak konuşuyor. Öğretmene yakışmayan kaba davranışlar sergilediği için kendisine karşı daima sakin ve sabırlı yaklaştım. Tenis masası niçiniyle makamıma geldi. Sorunu çözeceğimi söyleyince, ‘Siz esasen benim hangi sorunumu çözdünüz ki? Sen ne işe yararsın?” diye bağırdı. Bunun üzerine sağ elimi yumruk yapıp, kalbimin üzerine 3 kere vurup, ‘Benimle bu biçimde konuşamazsın’ diyerek, odadan çıkmasını, sakinleşip o denli gelmesini istedim.”

Ceza ertelendi

Eğitim İş Sendikası Avukatı Burak Özdemir:
“Okul müdürü hakkında öğretmen F.G.’ye yönelik taammüden yaralama cürmü argümanıyla açılan davada sanık evvel lokal mahkemede daha sonra da Yargıtay’da görülen davada mahallî mahkemenin eski sonucunda direnmesiyle beraat etti. Dava, Yargıtay Ceza Genel Konseyi’nde görüşüldü. Konsey, sanık hakkındaki beraat sonucunı bozup, kaldırdı. Nazilli 4. Asliye Ceza Mahkemesi bunun üzerine sanığın taammüden yaralamadan isimli para cezasıyla cezalandırılması sonucu verdi. Sanığın sabıkasının olmaması dikkate alınıp, kararın açıklanması geri bırakıldı.”

Dövüp tırnaklayana ‘başarı belgesi’ verildi

Şiddet mağduru 25 yıllık öğretmen F.G.’nin davadaki sözü:
“Öğretmenlik yaptığım okulda işle ilgili bir talep niçiniyle Müdür Ahmet Sarınoğlu’nun odasına gitmiştim. Konuşurken, hiç beklemediğim bir anda koltuğundan kalkıp, bağrımdan iki eli ile sert bir biçimde itti. Ne hakla beni ittiğini sorsam da tırnaklarını ellerime geçirip, canımı acıttı, elim kanadı. 3 gün iş nazaranmez raporu verildi. İdari soruşturmada müfettişler, maaş kesiti cezası teklif etse de ilçe ulusal eğitim müdürlüğü okul müdürünü, ‘başarı belgesi’ ile ödüllendirdi.”

Dayakçı müdüre ödül üzere ceza!..

Şaban Özdemir

Eğitim İş Aydın Şube Lideri Şaban Özdemir: “Okul Müdürü Ahmet Sarınoğlu, üyemiz olan 25 yıllık öğretmen F.G.’yi okulda tırnaklayıp, döverek fiziki şiddetle, nazaranvini yapamayacak hale getirdi. 3 gün iş bakılırsamez raporu var. İdari ve isimli soruşturma için şikayetçi olduk. Dava 6 yıl sürdü. Sonunda müdürün, öğretmeni dövdüğünü hukuken kanıtladık. Taammüden yaralama cürmü işlediğini Yargıtay’ın onayladığı müdür, bu okuldan alınıp, diğer okula müdür atandı. Şiddet eğilimi hukuken tescilli ve ceza almış birine eğitim işçileri, öğrenciler ve bir okul emanet edilemez. MEB, ısrarla birinci düğmeyi yanlış ilikliyor. ”