Okullar için hijyen uyarısı

acemşalı

Global Mod
Global Mod
Okullar için hijyen uyarısı Yeni olağana alışılan bu mühlet zarfında okulların açılmasıyla birlikte paklık konusu değişik bir boyuta taşındı. Alerji ve Astım Derneği Lideri Prof. Dr. Ahmet Akçay bilhassa okullarda kullanılan paklık materyallerine dikkat çekerek bu gereçlerin kokularının astım hastalığının ve alerjik nezle belirtilerinin ortaya çıkmasına davetiye çıkarabileceğini vurguladı.

Okullarda Paklık Unsurlarının Kokuları, Astımlı Hastaları Perişan Edebilir!

Astım yaygın görülen bir hastalıktır ve bu yaygınlık günden güne artmaktadır. Okulların açılmasıyla birlikte bilhassa astım ve alerjik nezlesi olan çocuklar öksürmeye ve hapşırmaya başladı. Bu da sanki koronavirüs mü diye tasaya niye oldu. Astımı olanların okullarda kullanılan paklık materyallerinin kokusuna maruz kaldığında astım krizi yaşayabileceğini belirten İstanbul Alerji Kurucusu, Alerji ve Astım Derneği Lideri Prof. Dr. Ahmet Akçay tedbir olarak nelerin yapılabileceğini anlattı.

Astım Nedir?

Astım akciğerleri etkileyen bir hastalıktır. yinelayan hırıltı ataklarına, nefes darlığına, göğüste sıkışmaya ve gece yahut sabah erken öksürüğe yol açar. Astım hastalarının akciğerlerinin bronşları fazlaca hassastır. Bilhassa çocukların akciğerleri yetişkinlere göre daha hassastır. Bu niçinle de bilhassa klor içeren paklık gereçlerinin kokularına hayli daha hassastır. Bugünlerde okullarda paklık materyallerinin fazla kullanılması niçiniyle astım ve alerjik nezlesi olan çocuklar çoğunlukla hapşırma, nezle ve öksürük şikayetleri yaşamaktadır. Bu da koronavirüs kaygısına niye olmaktadır.

Paklık materyallerinin kullanması

Yapılan çalışmalar, bilhassa klorlu paklık gereçlerinin astıma niye olduğunu ortaya çıkarmıştır. Klorun tahriş edici tesiri bronşlarda hasar oluşturmakta, bu da enflamasyona niye olarak astım hastalığının gelişmesine niye olabilmektedir. Yapılan çalışmalarda günde üç yahut daha fazla klorlu paklık gereçleri kullanan yedi bayandan birinde bu maruziyetin astım hastalığına niye olduğu ortaya çıkarılmıştır.

Ayrıyeten klorlu paklık gereçlerinin kokuları astım hastalığının ve alerjik nezle belirtilerinin ortaya çıkmasına niye olabilmektedir.

Bu niçinlerle bilhassa okullarda kullanılan paklık gereçlerinin klor içermeyen, kokusu az olan, etraf dostu paklık eserleri olması ve bu materyallerle paklık yapılması epey değerlidir.

Parfüm içeren mamüllerin kullanması

Parfüm içeren eserler ve kokular astımı tetikleyebilir. Bilhassa pandemi periyodunda çoğunlukla kullanılan kokulu eserler astım belirtilerini artırabilir. Astımı olan bireyler kokulara karşı pek hassastır. Çocuğunuzun okul servisinde, sınıfında ya da bulunduğu kapalı alanlarda bu mamüllerin kullanılması, astımın tetiklenmesine niye olabilir. Çocukların akciğerlerinin yetişkinlere bakılırsa daha hassas olması niçiniyle okullarda kokusu az olan mamüllerin kullanılması ve havalandırma sistemlerinin epeyce uygun çalışması kıymetlidir.

Kokusuz eserler tercih edin

Okullarda hem paklık gereçlerinde tıpkı vakitte dezenfektanlarda mümkün olduğu ölçüde klorsuz olanları, kokusu az olan ve etraf dostu eserleri tercih edin. Çocuklarınızın mümkün olduğunca ellerini su ve sabunla yıkamaları ve dezenfektanı az ölçüde kullanmaları yararlı olacaktır. Sınıfların havalandırma sisteminin uygun çalışması sağlanmalıdır. Aksi takdirde astım ve alerjik nezlesi olan çocukların çoğunlukla öksürük ve nezle niçiniyle okul devamsızlığı fazlaca fazla olacaktır. Okullarda dezenfektanların ve sınıfların paklığında kullanılan paklık materyallerinin etraf dostu eserlerden seçilmesi mecburiliği faydalı bir uygulama olabilir.

Sonuç Olarak;

-Astımlı çocukların akciğerleri ve alerjik nezleli çocukların burunları fazlaca hassastır.

-Okullarda kullanılan paklık materyallerinin klorsuz, kokusu az olan etraf dostu eserlerden seçilmesi faydalı bir yaklaşım olacaktır.

-Okullarda dezenfektan kullanmasında kokusu az olan eserler kullanılması faydalıdır.

-Okullarda havalandırma sisteminin sağlanması faydalı olacaktır.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı