Organ Nakli İçin Türkiye’yi Seçtiler!

acemşalı

Global Mod
Global Mod
Organ Nakli İçin Türkiye’yi Seçtiler! Çapraz böbrek nakli ameliyatı, iki ülke vatandaşlarını Türkiye’de buluşturdu. Gürcistanlı Saba, üvey babası Musa Beyefendi için böbreğini vermek istedi fakat böbrekleri uyuşmadı. Onlarda çapraz böbrek nakli yapmak istediler. Yasmina eşi için böbreğini vermek istedi lakin ahenk yoktu. Onlarda çapraz böbrek nakli yapmak istediler ve Türkiye’ye geldiler.

Sırbistan’dan ve Gürcistan’dan gelen aileler, çapraz böbrek nakli için İstanbul’da buluştu. Sırbistanlı Emil ve eşi böbrek nakli için ülkesinde bir yardım kampanyası başlattı ve kampanya ile gerekli parayı topladı. Sırbistanlı Yasmina, Musa Bey’e böbreğini verirken, Gürcistanlı Saba da böbreğini Emil’e bağışladı. Gürcistanlı genç, Türk olan üvey babasına böbreğini bağışladı.

Bağış 18 gün ortasında tamamlandı

Hislerini lisana getiren Emil, “1,5 yıl diyaliz gördüm. Bundan daha sonra olağan bir biçimde hayatıma devam etmek istiyorum. Sırbistan’da çapraz nakiller epeyce yapılamıyor. Türk hekimlerin uygun olduğunu bildiğim için burada ameliyat olmak istedim ve epeyce memnunum. Eşim böbreğini verdiği için başta korkmuştum. Lakin burada ki tabiplere daima güvendik. Buraya gelebilmek olağan olarak kolay olmadı. Nakil için bağış kampanyası düzenlendi. Kısa mühlet içerisinde yayıldı ve 18 gün de gelmem için gereken ölçü tamamlandı. Alp Bey’e ve takımına fazlaca teşekkür ederiz” formunda açıklamada bulundu. Kocası için böbreğini bağışlayan Yasmina “Her şey istediğimiz üzere oldu. Kocam uygun olduğu için hayli memnunum. Daha evvel babası ile bir arada gelmiştik. Ama uyuşma olmadı. Benimle de uyuşma olmayınca çapraz nakil olmak istedik” dedi.

‘Üvey oğlum böbreğini vermek istedi’

Yürüyemez, merdiven basamaklarını çıkamaz olan Musa Bektaşoğlu, ”Ayaklarım şiştiği için kontrollerime gittim. Gürcistan’da böbreklerimde böbrek yetersizliği olduğunu söylemiş olduler ve beni tam teşekkürlü bir hastaneye yönlendirdiler. Türkiye’ye gitmemi istediler. Türkiye’nin tedavide daha başarılı olacağını söylemiş olduler. Çabucak Türkiye’ye geldik. 3 ay boyunca diyaliz gördüm. Üvey oğlum daha fazla diyaliz görmemi istemedi. Böbreğini vermek istediğini söylemiş oldu. Yaptığı epeyce onur ve gurur verici bir davranış Çapraz nakil olduk. Sırbistan ve Gürcistan’dan gelerek burada buluştuk. Karşı aileye de fazlaca teşekkür ederiz” diyerek hislerini lisana getirdi.

Türkiye’de birinci vakit içinderda çapraz nakili biz uyguladık

Genel Cerrahi Uzmanı ve Organ Nakli Kısım Lideri Prof. Dr. Alp Gürkan, “Çapraz böbrek nakli canlı vericileri olup da kan kümesi yahut doku uyumsuzluğu niçiniyle nakil olamayan aileler için fazlaca güzel bir alternatif. Türkiye’de bu sistemi birinci ben uyguladım ve ülkemizde en epeyce uygulayanlardan biriyim. Bu niçinle biroldukca hasta merkezimize bu prosedürle nakil olmak için müracaat ediyorlar. Biz de bu adayları bir havuzda topluyoruz. Havuzumuz geniş olduğu için eşleşme yapmak kolay oluyor. Hatta vakit zaman öteki merkezlerle işbirliği yapıyoruz. Bu seferde Gürcistan’dan ve Sırbistan’dan gelen aileleri çaprazladık. Bu ülkemizde yurt haricinden gelen 2 ailenin çapraz nakil yapıldığı birinci çift. Daha evvel yurt haricinden gelip de Türk vatandaşı olanlarla çapraz yapılmıştı fakat birinci kere 2 yurt dışı hastası ülkemizde buluşup çapraz nakil olma talihini yakaladılar. Nakiller epey başarılı geçti. Bu niçinle her 2 aile de epeyce keyifli ve takım olarak biz de bir birincisi daha başarmanın gururu arasındayiz” açıklamasında bulundu.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı