Ortaylı: Andımız niye kaldırıldı anlamış değilim

ganka

Global Mod
Global Mod
Web sitesi
arkadasinigetir.com
Ortaylı: Andımız niye kaldırıldı anlamış değilim “Atatürk 23 Nisan günü Türk çocuklarına ne kaygısı? Nasıl olmalarını isterdi? Bu epey açık. Andımız’da bu vardır. ‘Türküm doğruyum, çalışkanım. Hayat, büyüklerimi saymak, küçüklerimi sevmek, yurdumu, ulusumu özümden hayli sevmektir.’ Ezberlesek de ortasında bir mana bulduğumuz sloganlardan biridir. Bunun niçin kaldırıldığını anlamış değilim.”

Ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı için bir görüntü yayınladı. Andımız’ın niye kaldırıldığını anlamadığını söyleyen Ortaylı, “Atatürk nasıl bir gençlik istiyordu? Bu fazlaca açık. ‘Andımız’da karşılığı var: ‘Türk’üm, doğruyum, çalışkanım.’ niye kaldırıldı anlamış değiliz. Sizlere düzgün bayramlar diliyorum ve andımızdaki deyişleri unutmamanızı temenni ediyorum” diye konuştu. Toplumsal medya hesabından paylaştığı görüntüde Prof. Ortaylı şunları lisana getirdi: “Cumhuriyet boyunca yeni kuşakların güzel yetişmeleri için hayli büyük işler becerildi. Lakin birebir periyotta de maalesef devamlılık isteyen bu hizmetlerin hepsinde bir kalite ve bir maksat değişikliği görüldü. Bugün Ulusal Eğitim Bakanlığı hiç de 1920’lerin 30’ların 40’ların durumunda değil. Bu yalnızca bugünkü yönetimin kusuru da değil. 60-70’lerden beri gençlerin hayata atılmaları konusunda tıpkı başarıyı sağlayamıyoruz.” Ortaylı, konuşmasının son kısmını ise Andımız’ın kaldırılmasına ayırdı: “Anlaşılmayan işlerden birisi: Atatürk 23 Nisan günü Türk çocuklarına ne sıkıntısı? Nasıl olmalarını isterdi? Bu hayli açık. Andımız’da bu vardır. ‘Türküm doğruyum, çalışkanım. Hayat, büyüklerimi saymak, küçüklerimi sevmek, yurdumu, ulusumu özümden epey sevmektir.’ Ezberlesek de ortasında bir mana bulduğumuz sloganlardan biridir. Bunun niçin kaldırıldığını anlamış değilim.”