Osmanlı köleliğinden İngiltere Başbakanlığına uzanan kıssa: Hanife Feride

acemşalı

Global Mod
Global Mod
Osmanlı köleliğinden İngiltere Başbakanlığına uzanan kıssa: Hanife Feride İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın ablası olan gazeteci Rachel Johnson, büyük büyükannelerinin Çerkes sürgünü sırasında Türk bir tüccara köle olarak satıldığını, ancak bu duruma üzülmediğini ve bulundukları yere bu sayede geldiklerini duyurdu.

“JOHNSON AİLE GEÇMİŞİNİ ORTAYA ÇIKARDI”

Gazeteci Rachel Johnson, bir televizyon belgeseli için atalarını araştırırken, büyük büyükannesinin 13 yaşında Türk tüccarı Ahmet Hamdi’ye köle olarak satıldığını deklare etti. Johnson, bulgularını The Times gazetesinde kaleme aldığı yazıda, Kafkasya’dan gelen 19. yüzyıl mültecileri için, beyaz köleliğin Osmanlı’da istikrar ve güvenlik sunduğu yazıyor. Johnson, 19. yüzyılda Rusya’nın Kafkasya’yı fethinden daha sonra, yaklaşık 1,5 milyon Çerkes Türkiye’ye kaçtığını ve Osmanlı imparatorluğunda Çerkes köle kız kavramını oluşturduğunu tabir ediyor. Johnson’ın makalesinde, 13 yaşındaki büyük büyükannesi Hanife Feride babası tarafınca 43 yaşındaki, Ahmet Hamdi’ye köle olarak satılıyor. Ahmet Hamdi, mescitlere mum tedarikinde monopol sahibi olan ve aslına bakarsan evli olan hali vakti yerinde bir iş adamı.

The chains of wedlock….https://t.co/Nt7QfhhTKJ

— Rachel Johnson (@RachelSJohnson) October 31, 2021

Johnson, büyük büyükannesinin, Ahmet Hamdi evliliğin büyük büyükannesinin ‘bahtını açtığını’, ‘büyük torununun dünya önderi olduğunu’ ve karşılaştıklarına üzülmediğini de lisana getirdi.

Gazeteci Johnson makalesinde, “Eminim takım ağlamamı istedi fakat ben ağlamadım. Bu kızın, babasının yargıladığı üzere, İstanbul’da güçlü bir tüccarla evlenmesi, Karadeniz kıyısındaki yoksul bir köyde kalmasından hayli daha düzgün bir hayat bahtı varken nasıl ağlayabilirdim – ve haklıydı? Torunu dünya başkanı olan gelecekteki bir siyasetçiyi doğurdu” sözlerini kullanmış.

BORIS JOHNSON’IN SOY AĞACI