Pandemide İşitme Sıhhati Tedavisi Ertelenmemeli

acemşalı

Global Mod
Global Mod
Pandemide İşitme Sıhhati Tedavisi Ertelenmemeli Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi KBB Anabilim Kolu Öğretim Üyesi Dr. Esra Kavaz Uştu’ya nazaran pandemide ertelenen sıhhat gereksinimleri, yüz yüze eğitime başlayan işitme kayıplı öğrencilerin eğitimini olumsuz etkiledi. Uştu, koklear implantasyon için Karadeniz’deki tek faal merkezin Samsun 19 Mayıs Üniversitesi olduğunu söz etti.

Pandemide ertelenen Covid dışı sıhhat muhtaçlıkları, yüz yüze eğitime başlayan işitme kayıplı öğrencilerin eğitimini de olumsuz etkiledi. Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi KBB Anabilim Kısmı Öğretim Üyesi Dr. Esra Kavaz Uştu’ya nazaran, viral bulaş telaşıyla bir süre kapalı kalan özel eğitim merkezlerine gidemeyen, işitme aygıtı ayarlarını nizamlı yaptıramayan, işitme aygıtı kâfi olmadığı için koklear implantasyona yönlendirilemeyen hastaların daha geç tespiti, bilhassa okul öncesi ve ilköğretim düzeyindeki kimi çocukların işitsel algı ve dil-konuşma gelişimlerinde duraklamaya yahut gerilemeye niçiniyet verdi.

“Dudak okuma alışkanlığı olan çocuklar pandemide bağlantı sorunları yaşadı”

Yüz yüze eğitimle ilgili kısıtlar ve maske kullanması niçiniyle bilhassa dudak okuma alışkanlığı olan çocuklarda bağlantı sorunlarının yaşandığına dikkat çeken Uştu, “Bu süreçte irtibat sorunları olan çocuklar için, hem aile ortamı hem eğitim kurumlarında yüksek sesle konuşma, öğretmenlerin konuşmalarını direkt işitme aygıtı yahut koklear implanta aktaran FM sistemlerinin kullanılması, dil-konuşma terapisi, özel eğitim yoğunluğunun arttırılması üzere düzenlemeler ve ek eğitimler, çocukların gelişmenindeki açığı kapatabilir” dedi.

İşitme kaybında her hastaya özel tahlil

İşitme kaybı tedavisinde sunulan tahlillerin işitme kaybının tipi, derecesi, hastanın yaşı ve çevresel faktörlere nazaran değiştiğini belirten Uştu, işitsel rehabilitasyon programında, Kulak Burun Boğaz Uzmanı, odyolog, dil-konuşma terapisti, psikolog, özel eğitim öğreticileri ve çocuğun ailesinin bir grup olarak bakılırsav alması gerektiğini tabir etti. İşitme aygıtlarının halk içinde yaygın bilinen bir yöntemken, koklear implantasyonun daha az bilindiğinden bahseden Uştu, şu biçimde konuştu: “İşitme kaybı tedavisinde farklı yaş kümeleri için farklı yollar tariflememiz gerekir. Öncelikle yenidoğan her bebek doğumdan itibaren birinci 72 saatte ‘Yenidoğan İşitme Taraması’ ile kıymetlendirilir. İşitme taramasında ‘Kaldı’ kararı elde edilen hastalara doğumdan itibaren 7-15 gün ortasında ikinci tarama testi yapılır. Bu taramada tekrar ‘Kaldı’ kararı elde edlen hastalara doğumdan itibaren 15-30 gün ortasında üçüncü tarama testi yapılır. Bu taramada da ‘Kaldı’ kararı elde edilirse hastalar Sıhhat Bakanlığı tarafınca belirlenmiş olan referans merkezlerine sevk edilirler.”

“Karadeniz’de işitme kaybı tedavisi için 6 merkez var”

Karadeniz bölgesindeki 18 kent içerisinde Rize, Trabzon, Tokat ve Zonguldak’ta birer, Samsun’da ise Ondokuz Mayıs Üniversitesi KBB Kliniği’nin de olduğu iki referans merkezi olmak üzere toplam 6 referans merkezinin varlığından bahseden Uştu, “Bu referans merkezlerinde, YEDIT’te ‘Kaldı’ kararı elde edilen hastalara ileri odyolojik tetkikler uygulanarak işitme kaybı varlığı doğrulanır ve işitsel rehabilitasyon programı başlatılır. Yenidoğan taramalarında rastgele bir sorun olmadığı biçimde erken çocukluk periyodunda lisan gelişimi ve seslere yansısında yetersizlik niçiniyle işitme kaybı olduğu farkedilen çocuklar ise uzman odyologların bulunduğu merkezlerde yaşa uygun odyolojik tetkikler ile kıymetlendirilerek en erken devirde işitme aygıtı verilerek işitsel rehabilitasyona başlar. İleri ve epeyce ileri derecede işitme kaybı olup işitme aletinden yarar görmeyen hastalar ise en kısa mühlet koklear implanta yönlendirilir. Erişkinler ise işitme kaybı farkettikleri taktirde kendilerine en yakın odyoloji ünitesine sahip Kulak Burun Boğaz Kliniği’ne başvurarak teşhis alabilir ve uygun işitme aygıtına erişebilirler” dedi.

Karadeniz’deki koklear implantasyon için tek faal merkez Samsun 19 Mayıs Üniversitesi

Karadeniz Bölgesi’nde şu anda etkin ve sistemli olarak koklear implantasyon uygulanan tek merkezin Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Kliniği olduğunu söyleyen Uştu, şöyleki devam etti: “Karadeniz bölgesinde YEDIT tüm kentlerde uygulanmakla bir arada, referans merkez sayısının artırılması kolay erişilebilirliği sağlayacaktır. Bu mevzuda yaşadığımız en büyük sorun klinikler ortası bağlantı konusundaki kısıtlılıklardır. Bölgemizde ve hatta yakın Orta Anadolu kentleri içinde faal koklear implantasyon yapılan tek merkez olmamıza karşın, bölgemizdeki hastaların ve klinisyenlerin azımsanmayacak bir kısmı bu durumdan habersiz olduğu için İstanbul ve Ankara üzere hasta yoğunluğunun yüksek olduğu merkezlere başvuruyor yahut yönlendiriliyor. Bu durumda bölgemizde koklear implant yapılan merkezlerin sayısının artması ileriye dönük birinci maksat olmalıdır. Kliniğimiz bölgemizdeki tüm hastaları tedavi etmek için uygun alt yapıya sahiptir. YEDIT taraması daha sonrası zarurî sevk haricinde, hastalar rastgele bir sevk zaruriliği olmadan, işitme kayıpları ile ilgili meselelerinin tahlili için kliniğimize başvurabilirler.”

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı