Pazarcılar eserleri aldığı fiyata satamıyor

ganka

Global Mod
Global Mod
Web sitesi
arkadasinigetir.com
Pazarcılar eserleri aldığı fiyata satamıyor Bor pazarını gezen CHP’li Gürer, pazarcı esnafının isyanıyla karşılaştı. Eserini aldığı fiyata satamayan pazarcılar, “Hiç bu biçimde bir periyot görmedik” dediler.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Geçti Bor’un pazarı, sür eşeği Niğde’ye” atasözünde bahsedilen Bor ilçesinin meşhur salı pazarını gezdi, esnafı dinledi. Pazarcı esnafı satış yapamamaktan, vatandaşlar ise pahalılıktan şikayetçi. Bir esnaf, “senelerdır pazarcılık yaparım. Vatandaşın alım gücünün bu kadar düştüğü, pazarcının eserini aldığı fiyata bile satamadığı öteki bir periyoda şahit olmadık” dedi.

Bir vakit içinder “İğne atsan yere düşmez” tabirinin tam karşılığı olarak hayli kalabalık olan ve etraf vilayet, ilçelerden alışveriş için gelinen ünlü Bor pazarında, hudutlu sayıda vatandaşın alışverişe geldiğini nazarann CHP’li Gürer, hem alışveriş için gelen vatandaşlarla birebir vakitte pazarcı esnafıyla dertleşti.

3 YILDIR BİREBİR FİYAT

Bir bayan pazarcı ekonomik durumlarının perişan olduğunu belirterek, “Kimse alışveriş için gelmiyor. Üzümün tam mevsimi, 3 yıldır 5 liradan üzüm satıyorum lakin kimsenin alacak hali yok. Her şeye artırım var lakin bu üzüm, 3 yıl evvel de 5 liraydı, artık de 5 lira, bir daha de alan yok. İlaç, elektrik, personellik zamlandı, bizim ürünümüzün fiyatı yerinde sayıyor. Müşterilerin 5 liraya bile üzüm alacak durumu yok. 2 kilo alacaksa, 1 kilo alıyor. 1 kilo alacaksa lakin yarım kilo alabiliyor” dedi.

Niğde Elmalı köyünden kilogramını 5 liradan aldığı fasulyeyi Bor pazarında aldığı fiyata bile satamadığı anlatan bir öbür esnaf ise adeta isyan etti. Gürer’e, tüketicinin ‘pahalı’ diyerek eser alamadığını anlatan pazarcı “Ben 5 liraya aldığım fasulyeyi aldığım fiyata bile satamıyorum. Sabahtan beri 3 kilo bile satamadım. Bu eserler çöpe gidecek. Bu iş yapılmaz hale geldi. Yapacak öbür işimiz yok” diye konuştu.

FİYATI İKİYE KATLANDI

Geçen yıl 5-6 liraya sattığı turşuluk salatalığı bu yıl yüksek maliyet artışı niçiniyle 10 liraya satmak zorunda kaldığını belirten bir öteki pazarcı girdi maliyetlerindeki artışa reaksiyon gösterdi. Gübre fiyatlarının 2 katından fazla arttığını, ilaç ve öbür girdi maliyetlerini ise yarı yarıya artığını belirten pazarcı esnafı, girdi maliyetleri aşağıya çekilmeden vatandaşın eskisi üzere pazardan eser almasının mümkün olmayacağını söz etti. Bir bamya satıcısı ise kilosunu 17 liradan aldığı eseri 14 liraya fakat satabildiğini söylemiş oldu.

Ömer Fethi Gürer’e kaygı yanan bir üretici ise kendi mahsulü olan patlıcanı pazar yerinde maliyetine bile satamadığını söylemiş oldu. Vatandaşın alım gücünün kalmadığını söyleyen pazarcı, “Geçen yıl 450 liraya aldığımı damlama sulama borusu, bu yıl 800 liraya çıkmış. Çiftçi nasıl üretim yapsın? Önümüzdeki yıl ben de ekim yapmayacağım. Bankaya borcum var. Tarlam ipotekli olduğu üzere muhtemelen icradan satılır. Domates ektim. Bu yıl gübre veremedim” dedi.

Pazarlarda alışverişin azalmasının en değerli niçinlerinden birinin tarımda girdi maliyetlerinin epeyce artması olduğunu söyleyen Gürer, “Dar gelirli ve sabit gelirli vatandaşlar, geçen yıl filesini doldurduğu para ile bu yıl filenin yarısını bile dolduramıyor. Vatandaş pahalılıktan şikayetçi, pazarcı aldığı fiyattan eser satamadığından şikayetçi” diye konuştu.