Pençe-Şimşek gazisi İbrahim Yüzer protez bacakla yürümeye başladı

KesikÇayır

New member
Pençe-Şimşek gazisi İbrahim Yüzer protez bacakla yürümeye başladı Irak’ın kuzeyinde devam eden Pençe-Şimşek harekatında nazaranv alan Uzman Çavuş İbrahim Yüzer, geçen nisan ayında teröristler tarafınca döşenen el üretimi patlayıcının infilak etmesi kararı ağır yaralanarak, sağ bacağı ve sağ kolunu kaybetti.

HASTANEDE EVLENDİLER

Gazi Yüzer, temmuz ayında Ankara’da tedavi gördüğü Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde (GATA) 2 yıldır nişanlı olduğu Funda Yüzer ile dünyaevine girdi.

15’E YAKIN AMELİYAT GEÇİRDİ

GATA’da 15’e yakın ameliyat geçiren İbrahim Yüzer’e, Gaziler Fizik Tedavi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ampute Rehabilitasyon Kliniğinde devam eden tedavisi kapsamında protez bacak takıldı.

TEKRAR YÜRÜMEYE BAŞLADI

Hastanede yapılan düğününe tekerlekli sandalye ile katılan İbrahim Yüzer, bir daha ayağa kalkıp, yürümeye başladı.

Klinikte her gün yürüme antrenmanları yapan gaziye, bu süreçte en büyük destekçisi bir daha eşi Funda Yüzer oldu.

Düğünde eşinin yanında tekerlekli sandalyede oturan gazi, aylar daha sonra birinci kere onun elini tutup birlikte yürümenin memnunluğunu yaşadı. İkinci evrede protez kol da takılacak olan gazi, tedavisinin tamamlanması akabinde taburcu edilecek.

“BENİ HAYATA EŞİM BAĞLADI”

Gazi İbrahim Yüzer, en büyük destekçisinin eşi olduğunu söyleyerek, “Eşim Funda daima yanımdaydı. En büyük hayalim dışarıda eşimin elini tutarak gezmek. Protez takıldı; lakin eski hayallerimden vazgeçmedim. Hala yapamadıklarım var aklımda. Hayat bitmedi benim için. Ben ‘bir daha doğdum’ diyebilirim. Hayat daha yeni başlıyor benim için. Eşimi konutundan telli duvaklı gelin almak istiyorum. Bu kademeler fazlaca sıkıntı ve zahmetli.

“İNSAN İNANDIKTAN daha sonra MAHZUR YOKTUR”

İnsan inandıktan daha sonra hiç bir mani yoktur. Pürüz diye bir şey olamaz. Başta bitiyor her şey. İnsan inanınca her şeyi başarabilir. hiç bir vakit karamsarlığa kapılmadım. İnsanı hayata bağlayan birinin olması lazım. Beni hayata bağlayan eşim oldu. Onun için çabaladım. Hoş bir yuva istiyorum taburcu olduktan daha sonra. Eskisi üzere dışarıda gezmek istiyorum.

KOL EĞİTİMLERİ DE BAŞLADI

Protez kol testleri de yapılıyor. Kol eğitimlerine de başladık. Evvelden beden geliştirme sporuyla uğraşıyordum. bir daha birebir işi yapmak istiyorum. Hem gazilerimiz hem engellerimiz hiç bir vakit ümitlerini yitirmesinler”
dedi.

“YÜRÜDÜĞÜNÜ GÖRÜNCE ÇOK DUYGULANDIM”

Funda Yüzer ise yaklaşık 8 aydır hastanede yanında olduğu eşi İbrahim Yüzer’in tedavisinin her basamağına tanıklık ettiğini söylemiş oldu. Funda Yüzer, “Çok kuvvetli bir müddetçti; lakin üstesinden birlikte gelebiliyoruz. Aşamayacağımız bir şey yok. Onunla gurur duyuyorum. O vatanı için bir savaş verdi ve artık onun için savaşma sırası bizde. Eşimle birlikte eskisi üzere el ele sokakta yürümek istiyoruz. birlikte sinemaya gitmek istiyoruz. Bunları bir daha yapacağımıza inanıyorum. İbrahim’le zorlukları birlikte aşacağız. Birinci yürüdüğünü görür görmez fazlaca duygulandım ve gururlandım. Aylardır verdiğimiz eforun karşılığını aldık.

“ESKİSİ ÜZERE EL ELE YÜRÜDÜK”

Gözünün içine bakıp o ışığı tekrar gördüm. El ele bir daha yürüyüşler yaptık eskisi üzere. Güç olacağını söylemiş olduler bize; lakin o denli olmadı. Sabah saatlerinde bir eğitim oluyor, daha sonra yemek yiyoruz, öğleden daha sonra da bir eğitimimiz var. Hepsine devam ediyoruz. birlikte spor salonunda idman yapıyoruz. Manisa’da önümüzdeki yıl bir düğünümüz olacak. Herkesi bu düğüne bekliyoruz”
diye konuştu.

“KOL PROTEZİ HAZIRLANIYOR”

Ankara Gaziler Fizik Tedavi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ampute Rehabilitasyon Kliniği’nden Doç. Dr. Yasin Demir, İbrahim Yüzer’in epey azimli olduğunu belirterek, “Beklediğimizden daha süratli bir müddetç yaşıyoruz. Şu anda düzgün tabanda yürüme basamağındayız. Giderek bu seviyeyi yükselteceğiz. Eş vakitli olarak kol protezinin uygulaması yapılacak. Günlük hayat aktivitelerini azamî bağımsız biçimde gerçekleştirmesi için devam edeceğiz. Son teknoloji kol protezi hazırlanıyor. Bu protez kalan beden kesimindeki elektriksel aktiviteye ayarlanarak parmağa komut göndermekte ve her bir parmağı ayrı hareket edecek biçimde bir protez. Elde yaklaşık 32 farklı kavrama yapabilecek nitelikte bir protez olacak.

“HER MANİSİ AŞACAK HALDE YÜRÜMESİNİ HEDEFLİYORUZ”

Olabildiğince eski işlevlerine yakın düzeylere getirmeye çalışıyoruz. İbrahim sağ tarafını kaybettiği için bu işlevleri otaya koyması son derece değerli. Yaklaşık 1,5 ay daha sonra dışarıda yürüyebilecek düzeye getirmeyi planlıyoruz. Pantolonu giydikten daha sonra hiç bir biçimde ampute olduğu belirli olmayacak. Ve toplum ortasında istediği her manisi aşacak biçimde yürümesini hedefliyoruz”
dedi.