Plajlar çok çabuk aşınıyor

Burcin

New member

Deniz seviyelerindeki artış plajları dünya çapında ortadan kaldırıyor ve etkiler Almanya ve Avrupa'da zaten fark ediliyor. Lüks bir sorundan çok daha fazlası.

Çocukken plajlar sonsuz görünüyordu. Bazen deniz o kadar uzak görünüyordu. Kuzeydoğu İspanya'daki Costa Brava'da bir tatil hatırlıyorum. Suya uzun bir süre sonra, o zamanlar sıcak kumun içinde ayaklarımı yaktım. Ancak, bu bahar İspanyol Doğu Kıyısı'nı sürdüğümde, merak ettim: Plajlar şimdi ne kadar uzakta olacak?

Yıllardır iklim kriziyle uğraşıyorum ve deniz seviyesinin arttığını ve plajların genişliğini ve uzunluğunu aşmasına ve kaybetmesine izin verdiğini biliyorum. Birçok bölgede durumun ne kadar akut olduğu benim için net değildi.

Sanayileşmenin başlangıcından bu yana deniz seviyesi 20 santimetre arttı. En kötü durumda, bir santimetre daha fazla su, iki metreye kadar plaj kaybı anlamına gelir. 2020 yılına kadar ünlü Bilim Dergisi “Doğa İklim Değişikliği” nde yayınlanan bir araştırmaya göre, Dünya Isıtma, küresel kumlu plajların neredeyse yarısının yüzyıl sonuna kadar kaybolmasına yol açabilir.

Birçok insan için plajlar hayattaki gerçekten güzel yerler arasında. İnsanın iklim değişikliğinin sonuçları göz önüne alındığında, plajların kaybolmasını lüks bir sorun olarak reddetmek kolay olacaktır. Ama plajlarda çok daha fazlası kayboluyor. Birçok bölgede, örneğin Baltık Denizi veya İspanya'da, birkaç işin asıldığı önemli bir ekonomik faktördür.

Ve sadece bu değil. Sahil ile eşsiz habitatlar da kaybolur. Deniz yosunu çayırları, mercan resifleri ve mangrovlar gibi kıyı ekosistemleri, anakaranın dünya çapında aşırı hava olaylarına karşı korunmasında önemli bir rol oynamaktadır. Bununla birlikte, kulak ısıtmasının sonuçlarından daha fazla acı çekerler. UNESCO Dünya Mirası alanı olan Kuzey Alman Wadden Denizi, deniz seviyelerindeki artışla da tehdit ediliyor. Yaklaşık 10.000 tür, tek hücreli organizma, bitki ve mantarlar ve solucan ve midye, balık, kuş ve memeliler gibi hayvanlar vardır.

Deniz seviyelerindeki artış bir süre telafi edilebilir. Ayrıca Wadden Denizi'nde daha uzun süre durduğundan, daha fazla tortu yerleşebilir, watt büyür. Deniz seviyesi yükselmeye devam ederse, pamuk alanları sonunda yıkanacak ve dolayısıyla birçok türün habitatı olacaktır.

Dünya nüfusunun yüzde 15'i bir sahilden sadece birkaç kilometre yaşıyor. Bununla birlikte, plajlar arkasındaki şehirler için fırtınalara karşı mümkün olan en iyi korumadır.

Son on yıllarda birçok binanın kıyıya çok yakın inşa edilmesi, bugün büyük bir sorun olduğunu kanıtlıyor. Akdeniz'deki zayıf gelgitler, kumulların eskiden olduğu yerleri inşa etmeye cazip geldi. Bununla birlikte, bunlar kumlu plajların doğal olarak yenilenebilmesi için önemlidir. Taşkınlar ve fırtınalar suyun yükselmesine neden olduğunda malzemeler verirler.

İspanya'da bina düzenlemeleri şimdi sıkıldı. Binalar artık kıyıya bu kadar yakın inşa edilmemelidir. Deniz seviyesindeki artışa karşı çıkmak için kıyı koruma sistemleri inşa edilir, yapay resifler inşa edilir ve plajlar yeniden oluşturulur. Ancak ısıtma ısısı ve dolayısıyla deniz seviyesindeki artış durdurulmazsa, bu önlemlerin sadece sınırlı bir etkisi olabilir. En kötü durumda, sadece geri çekilme kalır.