Plansızlığın cezasını vatandaşlar çekti

ganka

Global Mod
Global Mod
Web sitesi
arkadasinigetir.com
Plansızlığın cezasını vatandaşlar çekti Elektrikteki yüksek konseyi kapasitesiyle övünen Türkiye, yaz ortasında yaşanan kesintilerle bir daha sınıfta kaldı. Çok sıcaklar ve orman yangınlarının tesiriyle dünden itibaren elektrik kesintileri başladı. Ortalarında İstanbul, İzmir, Ankara, Gaziantep, Konya, Bursa ve Adana üzere büyükşehirlerin olduğu hayli sayıda kentte elektrik kesintileri yaşandı. Vatandaşlar toplumsal medya aracılığı ile yaşadıkları duruma isyan ederken, Güç ve Natürel Kaynaklar Bakanlığı ve güç dağıtım şirketlerinin yaptıkları farklı açıklamalar başları karıştırdı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, çok sıcaklar niçiniyle talep artışı yaşandığı ve bu yüzden elektrik kesintilerinin olduğu açıklandı. BEDAŞ, 22 ilçeye “arıza” kaynaklı elektrik verilemediğini belirtirken, Uludağ Elektrik Dağıtım AŞ (UEDAŞ), Twitter hesabından mevzuya ait yaptığı açıklamada, “Bursa’da kimi bölgelerde iletim sınırlarından kaynaklı kesinti yaşanmaktadır” tabirlerini kullandı.

BECERİKSİZLİK VAR

Elektrik Mühendisleri Odası’ndan (EMO) yapılan açıklamada ise kesintilere kuraklık, yangın ve benzerinin mazeret olarak gösterilmesinin mümkün olmadığı açıklandı. EMO açıklamasında “Her yıl olduğu üzere ağustos ayında çok sıcakların tesiriyle puantta artış olması beklenen bir durumdur. Bu kadar yüksek şurası güç kapasitesine karşın üretim-tüketim istikrarının sağlanamaması büsbütün idarenin beceriksizliğidir” sözleri kullanıldı.

Kesinti meselesinin kaynak zahmetinden değil, yönetimsizlikten doğduğunun vurgulandığı EMO açıklamasında, “Sistem çökmesinin temel etkenleri; elektrik sisteminin kamusal yapısının parçalanarak bütünlüğünün bozulması ve üretim kapasitesinin büyük ölçüde özelleştirilmiş olması, siyasi baskılara karşı savunmasız hale getirilmiş liyakatsiz idarenin zafiyeti, plansızlık ve eğitimsizliktir. Bir sefer daha uyarıyoruz, TEİAŞ’ın özelleştirilmesi halinde elektrik sisteminde yeni çökmelerin yaşanması kaçınılmazdır” denildi.