Prof. Dr. Şenol Afgan göçü alan vilayetleri uyardı

acemşalı

Global Mod
Global Mod
Prof. Dr. Şenol Afgan göçü alan vilayetleri uyardı Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Kolu Öğretim Üyesi Esin Davutoğlu Şenol, Afgan göçü alan vilayetleri uyardı.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Kolu Öğretim Üyesi Esin Davutoğlu Şenol, Afgan göçü alan vilayetleri uyardı.

Şenol, Afgan göçünün sıhhat açısından tehlikeleri, aşı yaşının 12’ye kadar düşürülmesi, Favipiravir ilacının tesirleri, iki doz Sinovac aşısı olmuş şahısların Kovid-19 niçiniyle hastaneye yatışı üzere mevzuları kıymetlendirdi.

Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, Türkiye’ye yönelik Afgan göçü için, “Kovid’de iki büyük tasamız var. Biri, taranmadan gelen şahısların salgına olan ateşi büyüten tesirleri. Oburu de bizdeki varyantlarla yaratacağı farklı varyantlar. Bu göçü alan vilayetlerde fazlaca önemli başımız kederde diye düşünüyorum” dedi.

Esin Davutoğlu Şenol’un verdiği bilgiler şöyleki:

“Hastaneye yatışların, genel olarak yüzde 90’dan fazlasının aşısız olduğunu, yüzde 10 kadarının ise tek doz aşılı olduğunu ve iki doz inaktif aşının üzerinden altı aydan uzun vakit geçmiş, aşı bağışıklık yanıtları sıkıntılı olabilecek ileri yaş ve bağışıklık sistemi hastalıkları olanlar olduğunu söylemeliyiz. Türkiye’de birinci dozda uygulandı inaktif aşı; üzerinden altı aydan fazla bir vakit geçti. İnaktif aşının hami tesiri ise üç ile altı aydan daha sonra kayboluyor ve delta ile de kaybolduğu düşünülüyor aslına bakarsan. Lakin hiç vefat yok. Yani iki doz inaktif aşı yaptırmış olanlar ortasında bizim hastanemizde vefat yok.

“DÖRDÜNCÜ DOZ AŞI TEKLİFİNE KATILMIYORUZ”

ayrıntılarımız doğrultusunda, iki doz mRNA aşısı yapılmış bireyler, en aşağı 9-12 ay kadar deltaya da tesirli bir biçimde korunuyor. Demek ki iki doz mRNA aşısı yapılmış şahıslar için ek bir dozu, 9-12 aydan evvel konuşmayacağız. Sinovac’ın iki dozu aslında uygun bir taban oluşturuyor, bir hafıza oluşturuyor. Bu kısa vadeli de olsa oluşmuş hafızanın uyarılması epeyce çabuk ve kuvvetli oluyor. Bunu ne ile uyaracağız, üçüncü doz Sinovac’la mı? Hayır, oradaki sorun şu:

Üçüncü dozun tesiri, sağlıklı genç erişkinlerde gösterilebildi. meğer biz üçüncü dozu problemli bireyler için öneriyoruz, şu anda ve deltada sıkıntılı. ötürüsıyla üçüncü dozun Sinovac olmasını önermiyoruz. Pekala BionTech, iki doz Sinovac’ın üzerin tek doz mu ya da dünkü çıkan kaostaki üzere iki doz mu? Şu andaki ayrıntılarımız doğrultusunda tek doz; altta oluşmuş bağışıklığı, tabanı uyarıyorsa, -bunun için bakanlığın yapacağı çalışmalara muhtacız- şayet bu üç ay ortasında bir sorun çıkarsa bu biçimde düşünülecek bir şey. Şu anda peş peşe bunu yapmanın hiç bir manası yok. Onun için dördüncü doz aşı teklifine katılmıyoruz. Seyahat için bizlerin ihtiyacı var, bizler epeyce güç durumdayız. Zira ben iki doz Sinovac, bir doz BionTech’liyim. Lakin yalnızca seyahat sebebi öne sürülerek bu teklif de epey sağlıklı gelmiyor bana. Zira dünyada her insanın aşıya muhtaçlığı var. Bunu da oturup Avrupa’yla konuşup, koyduğumuz datalar bağlamında ısrarcı olmak gerekir.

12 yaşından küçük çocuklara aşı yapılamayacak. Zira onaylı bir aşı yok, sürdürülmekte olan çalışmalar var. Ancak bu biçimde bir ihtiyaç duymayacağımızı düşünüyoruz. 12-16 yaş ortası çocuklarda aşı çok inançlı fakat bu yaş kümesi aslında yavaşça geçiriyor. Risk-yarar tahlili yaptığımızda yalnızca toplumda hami duvar oluşmadığı için yani erişkinler gereğince aşılanmadığı için o kümeleri da aşılamak zorundayız.”

“BU GÖÇÜ ALAN VİLAYETLERDE ÇOK ÖNEMLİ BAŞIMIZ KEDERDE DİYE DÜŞÜNÜYORUM”

Afganistan’daki son siyasi gelişmelerin akabinde mümkün bir Afgan göçünün Türkiye için bir tehdit olduğunu söyleyen Davutoğlu Şenol, şöyleki konuştu:

“Göç yolları, bütün insanlık tarihi boyunca bulaşıcı hastalıkları kıtalar ortası yaymıştır. Nasıl Wuhan’dan çıkan bir virüs bütün dünyaya yayıldıysa daha evvelki senelerda da kıtalararası göçlerle yayılmış. ötürüsıyla göçler yalnızca Covid değil, bir epeyce hastalığın yayılımı için ve sizin coğrafyanızda olmayan, göç edilen coğrafyaya mahsus bir epey hastalığın o ülkeye girişi için hayli kıymetli bir yoldur. Covid’de bizim iki tane tasamız var. Biri, taranmadan gelen şahısların salgına olan ateşi büyüten tesirleri. İkincisi ise onlarda var olan farklı varyantlarla bizdeki varyantların yaratacağı apayrı varyantlar. Dünyayı da tehdit eden bir diğer varyantın çıkmasına niye olabilir. Daha yeterlisi, bilhassa delta günlerinde bütün hudut ötesi geçişlerde yapılması gerektiği üzere taramanın yapılması, karantinada tutulmak, izolasyona götürmek üzere süreçlerin işlemesi gerekir. Fakat görüldüğü üzere bir akın formunda giriyor Türkiye hudutları içine ve bu göçü alan vilayetlerde epey önemli başımız kederde diye düşünüyorum ben.”