Safer ayı 2021: Safer ayında okunacak dua ve zikirler

KesikÇayır

New member
Safer ayı 2021: Safer ayında okunacak dua ve zikirler Muharrem ayının akabinde gelen Safer ayında yapılacak ibadetler ve okunacak dualar, vatandaşlar tarafınca merak ediliyor.

Her ayın bir özelliği ve değeri olduğu üzere safer ayında çikilecek zikir tesbihleri yahut Safer ayında okunacak duaların faziletleri de vardır. Bu ayda kaza, bela ve hastalıklardan korunmak için çokça tövbe etmeli, sadaka vermeli ve namaz kılınmalıdır.

Pekala Safer ayında okunacak dualar ve zikirler nelerdir? İşte Safer ayında yapılacak ibadetler…

SAFER AYI UĞURSUZ DEĞİLDİR

Safer, kamerî/hicrî takvimin Muharrem ayından daha sonra gelen ikinci ayıdır.

Safer ayının uğursuz olduğu ve bu ayda bela ve musibetlerin oldukcaça meydana geldiği formunda bir anlayış Cahiliye periyoduna ilişkin olup (Ebû Dâvûd, Tıb, 24), dinimizde yeri yoktur. ötürüsıyla bu biçimde bir anlayış hurafedir. Bu ayın başka aylardan hiç bir farkı yoktur.

Hz. Peygamber (s.a.s.) bu biçimde bir anlayışı reddetmiş ve “Safer ayında uğursuzluk yoktur” buyurmuştur (Buhari, Tıb, 19).

SAFER AYI İBADETLERİ

Safer ayında belalardan korunmak için günahlara çokça tövbe etmeli, istiğfar çekmeli ve kaza namazı kılınmalıdır. hem de sadaka verilmeli ve salavatlar getirilmelidir.

Bunların yanı sıra Safer ayının birinci çarşamba gecesi, kaza namazı kılınır.

Bu ay içerisinde de öteki aylarda olduğu üzere oruç tutmak mümkündür. Safer ayının başlangıcında, ortasında ve sonunda oruç tutulabilir.

SAFER AYI DUASI

Safer ayında hangi dualar okunur ve hangi zikirler çekilir araştıranlara, Safer ayının kendine has bir ibadet formu ya da duası olmadığını belirtelim. Hz. Peygamberin (s.a.s.) yaptığı günlük ibadet ve dualar, bu ayda da yapılabilir.

Bismillahirrahmanirrahim

“E’ûzü bi’llâhi min şerri hâzâ’z-zamâni ve este’îzu bihi min şürûri sâiri’z-zamâni ve e’ûzu bi-celâli vechike ve cemâli kudsike en tücîranî mine’l-belâi fi hâzihi’s-seneti ve kınâ min şerri mâ-kadayte fihâ ve ekrimnâ fi’s-saferi yâ ekreme’l-ekramîn. Ezhir vahtim hâzihi’ş-şuhûra ‘aleyye bi’s-selâmeti ve’s-sa’âdeti ve li-ehli beytî ve li-‘akribâî ve li-cemî’i ümmeti Muhammedin ‘aleyhi’s-salâtü ve’s-selâmu bi-rahmetike yâ erhame’r-râhimîn. Allâhümme ferricnâ bi-duhûli’s-saferi vahtim lenâ bi’l-hayri ve’z-zafer.”

Manası:

“Rahmân ve Rahîm olan Allâh’ın ismiyle.

Bu vaktin ve öbür vakit içinderın şerrinden Allâh’a sığınıyorum. Senin ululuğun ve cemâline sığınıyorum. Bu yılın belâlarından ve o yıl içerisinde hükmettiğin külfetlerden Sana sığınıyorum. Ey ikramı bol olan Allâh’ım! Bize Safer ayında ikram et. Ey merhametlilerin en merhametlisi, merhametin hürmetine bu ayları bize, âilemize, akrabamıza ve tüm ümmeti Muhammed (s.a.v.)’e rahmet ve aydınlık kıl. Allâh’ım! Safer’in gelişini bize rahatlık kıl. Hayır ve zaferle bitmesini nasîb eyle.”

SAFER AYI ZİKİRLERİ

” ALLAHÜMME BARİK LENA Fİ ŞEHR-İ SAFER VAHTİM LENA BİSSAADETİ VEZZAFER.”

Manası:

”Allah’ım safer ayında bize rahmet ver! Memnunluk ve Galibiyetle bitirmemizi nasip et..”

“YA DAFİAL BELAYA İDFA’ ANNEL BELAYA FALLAHÜ HAYRÜN HAFİZAN VE HÜVE ERHAMÜRRAHİMİN İNNEKE ALA KÜLLİ ŞEY’İN KADİR.”

Manası:

“Ey belaları def eden Allahım! Belaları bizden uzaklaştır. Allah koruma edicilerin en merhametlisidir. Kesinlikle ki senin kudretin her şeye kâfi.”

”LA HÂVLE VELÂ KUVVETE İLLA BİLLAHİL ALİYYİL AZİYM”

Manası:

“Kuvvet ve güç yalnızca büyük ve aziz olan Allah’ın yardımı ile olur.”

” ALLAHÜMME BARİK LENA Fİ ŞEHR-İ SAFER VAHTİM LENA BİSSAADETİ VEZZAFER.”

Manası:

“Allah’ım safer ayında bize rahmet ver! Memnunluk ve Galibiyetle bitirmemizi nasip et..”