Salgın periyodunda spor, uzaktan ve çevrim içi de devam etti

KesikÇayır

New member
Salgın periyodunda spor, uzaktan ve çevrim içi de devam etti Spor salonlarının uzun müddet kapalı kalması, bölümde faaliyet gösteren eğitmenleri ve hizmet talebinde bulunanları da farklı arayışlara yönlendirdi.

Bilhassa eğitimde kullanılan çevrim içi ve uzaktan çalışma metodu, pandemi şartlarıyla birlikte spor hizmetlerinde de yaygınlaşırken, kısıtlamaların kalkmasıyla bu alanda, uzaktan eğitime daha fazla talep olduğu ortaya çıktı.

Spor eğitmenleri, eğitim içeriklerinin hazırlanması, sürecin yönetilmesi ve alınan geri dönüşlere ait değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye’nin önde gelen spor eğitmenlerinden Mehmet Ali Taştan, uzaktan eğitim konusunda 9 yıldır faaliyet gösterdiğini belirterek, o periyot bu tekniğin bu kadar tanınan olmadığını söylemiş oldu.

Gelişen spor kültürü sonucunda insanların farklı seçenekler aradığını lisana getiren Taştan, “Spor salonuna gidemeyenler var. Pandemide de spor salonlarına hiç gidemeyen bir kitle oluştu. Dolasıyla beşerler seçenek ararken uzaktan eğitime gerçek yönelmeye başladı. Bunun öncesinde uzaktan eğitim vermemin niçini tüm öğrencilerimin İstanbul’da olmamasıydı. Kent haricinde ve hatta yurt haricinde oldukcaça öğrencim vardı.” diye konuştu.

“ALINAN SONUÇLAR, BİREBİR EĞİTİMDEN DAHA YÜKSEK”

Taştan, uzaktan eğitimde izlenen süreç hakkında bilgi vererek, şunları kaydetti:

“Uzaktan eğitimde buraya gelmiş üzere öğrencinin ayrıntılarını alıyoruz. Onu tahlil edip, program hazırlıyoruz. Gereksinimi olan ve yapması gereken hareketleri görüntüye çekiyorum. Görüntüde nasıl yapması gerektiğini motivasyonuna kadar anlatıyorum. yılların verdiği deneyimle bunu çarçabuk sağlıyoruz. Öğrencilerin günlük denetimlerini yapıyoruz. Uzaktan eğitim bile demiyoruz zira birebir eğitimle eş bedelde. Açıkçası önemli bir yoğunluk var. Daha fazla talep var bu eğitim formuna. Alınan sonuçlar da birebir eğitimden daha yüksek.”

“UZAKTAN EĞİTİMDE ÂLÂ BİR İVME YAKALADIK”

Âlâ bir ivme yakaladıklarını aktaran Taştan, “Uzaktan eğitimin modası geçmeyecek üzere. Muvaffakiyet ve istikrar yakaladık.” dedi.

Taştan, spor salonuna gelerek tek başına çalışan öğrencilerin bir süre daha sonra motivasyonlarını kaybettiğini belirterek, uzaktan eğitimde ise antrenörle birebir çalışma imkanı olduğunu kaydetti. Atletin her gün eğitmenine rapor verdiğini lisana getiren Taştan, raporda beslenme ve antrenman ayrıntılarının olduğunu söylemiş oldu.

Uzaktan eğitimde kişi bazlı içerik üretmek durumunda olduklarını aktaran Taştan, “İnsan keyif aldığı işten yorulmaz. Seri bir biçimde çalışabiliyoruz.” dedi.

UZAKTAN SPOR EĞİTİMİ ALANLAR DAHA FAZLA

Taştan, salondan uzak çalışanların ekipman badiresi yaşamadığını da lisana getirerek, “Salonda da birebir çalıştığım öğrencilerime fazlaca fazla ekipman kullandırmıyordum. Artık epey yaygın olan işlevsel idman tekniği var. Kişinin kendi beden yüküyle yapacağı idmanlar. Genelde bize kilo vermek için geldikleri için onlarda da tıpkı anda birden epey kas kümesinin çalıştırılması gerekiyor. Makine ve aletlerde tek kas kümesini çalıştırırsınız. Nabzınız da epeyce yükselmez.” değerlendirmelerinde bulundu.

Türkiye’de uzaktan eğitime talebin arttığına vurgu yapan Taştan, “Evinde ve açık alanda spor yapan öğrenci sayısı salona gelenden daha fazla. Bütün öğrencilerimi düşündüğümde yüzde 60-70 oranında uzaktan eğitimde öğrencim var. Sistemli olarak ormanda çalışan var. Meskeninde, terasında idman yapanlar var. Beşerler risk barındırmayan alanlara yöneldiler.” dedi.

ŞAHSA NAZARAN BESLENME VE İDMAN LİSTELERİ

Çevrim içi eğitimlerle yurt haricinden da epey sayıda öğrenciye ulaşan spor eğitmeni Mesut Ertüzün, “Koronavirüs salgını niçiniyle beşerler kapalı alanlara girmeyi tercih etmiyor. Birebir ders stüdyoları ve online eğitimler daha fazla tercih ediliyor. Online eğitimlerde kendi konutlarında, iş yerlerinde ve açık alanlarda sporlarını yapabiliyorlar.” dedi.

Ertüzün, öğrencilerine birinci olarak uzaktan eğitimle ulaştığını lisana getirerek, daha sonraki süreç hakkında şunları kaydetti:

“Önceden yalnızca idman ve beslenme programları hazırlıyorduk. İdman programlarını ben hazırlarken, beslenme sürecini diğer bir uzman arkadaşımız yürütüyor. Bütün programlar şahsa özel olarak hazırlanıyor. Öğrenci bize ulaştıktan daha sonra kendisinden bilgi formları isteniyor. Bunun ortasında kan analizleri de olması gerekiyor. Bütün bilgiler alındıktan daha sonra kişinin gaye ve gayesine uygun bir program hazırlanıyor. Beslenme uzmanı da daima öğün denetimini yapıyor. Haftalık beslenme listeleri belirleniyor.”

Salgın daha sonrası salonlara gelenlerin sayısının azaldığını anlatan Ertüzün, “Yurt ortasında ve yurt haricinde epeyce öğrencim var. Birebir, uzaktan ve online derslerde öğrencilerimle daima irtibat halindeyim. İdmanı bıraktığı anda çabucak bağlantıya geçiyoruz. Öğün denetimlerini de öğrencinin gönderdiği görsellerle takip ediyoruz. Bağlantı kopmadığı sürece idman verimliliği devam ediyor.” diye konuştu.

Ertüzün, salon haricinde spor yapmanın sanıldığının bilakis güç olmadığını belirterek, askeri eğitim alan öğrencilerinin birçoğunun kendi beden yükleriyle idmanlarını yaptığını söylemiş oldu.