Sıhhat eğitiminin değeri pandemide daha epeyce anlaşıldı

acemşalı

Global Mod
Global Mod
Sıhhat eğitiminin değeri pandemide daha epeyce anlaşıldı Sıhhat alanında verilen eğitimler ve yetiştirilen öğrenciler tarafınca halka sunulan hizmetlerin değeri pandemi periyodunda daha epeyce anlaşıldı. İnsanlık tarihinin sonuna kadar sıhhatin son derece kıymetli olacağını vurgulayan uzmanlar, güzel bir eğitim almaları halinde sıhhat bilimleri alanındaki kısımlardan mezun olan uzmanların iş bulma külfeti yaşamayacağını söz ediyor. Hemşirelik uygulama eğitim olmadan öğrenilmez diyen Prof. Dr. Şefik Dursun, İSG, Çocuk Gelişimi üzere kısımların eğitiminin de uzaktan verilmemesi gerektiğini söylemiş oldu. Dursun, “Yangını görmeyen iş sıhhati güvenliği uzmanı oluyor.”

Üsküdar Üniversitesi Sıhhat Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Biyofizik Anabilim Kolu Lideri Prof. Dr. Şefik Dursun, Sıhhat Bilimleri Fakültelerindeki kısımların kıymetinden ve istihdam imkanlarından bahsetti.

“Pandemide sıhhat eğitimlerinin bedeli anlaşıldı”

Sıhhat alanında verilen eğitimlerin ve sıhhat alanında yetiştirilen öğrenciler tarafınca halka sunulan hizmetin pandemi periyodunda daha net görüldüğünü hatırlatan Prof. Dr. Şefik Dursun, “Üniversitemizde çocuk gelişimi, beslenme ve diyetetik, fizyoterapi, lisan ve konuşma terapisi üzere değerli kısımlar bulunuyor. Bunların her biri uygulamalı olduğu için beşerlerle diyalog kuran öğrenciler yetişiyor. Yetişmeleri sırasında öğrenciler teorik derslerden daha sonra öğrendiklerini alanda uygulama imkânı buluyor. Meslek merkezinde uygulamalı derslerin işletmelerde mesleksel eğitimini yapmak üzere organize oluyorlar. Biz bunu pandemiye karşın elimizden geldiği kadar gerçekleştirmeye çalıştık.” dedi.

“Sağlıklı yüz yüze eğitim için aşı önemli”

Aday öğrencilerin intibaklarını ve oryantasyonlarını sağlayacak bir hazırlık yaptıklarını belirten Prof. Dr. Şefik Dursun, “Şu anda pandemi olduğu için görülüyor ki bu ortamda üniversite çalışanları ve öğretim elemanlarının aşı olması hususu son derece kıymetli. Öğrencilerin de aşı olmaları halinde daha sağlıklı ve daha huzurlu bir ortam sağlayabiliriz. bu biçimdece kesintisiz olarak yüz yüze eğitimi devam ettirebiliriz. Gerek Sıhhat Bakanlığı’nın gerekse öbür yetkililerin söz ettiği üzere yüz yüze eğitim şayet olmazsa olmazdır. Bu nokta da öğrencilerin de aşı olmasını gerektirecek bir durumdur. Bir oburunu yahut ailelerini, koruyacaklar, arkadaşlarını ve kendilerini de koruyacaklar.” sözlerini kullandı.

“Hemşirelik uygulamalı eğitim olmadan öğrenilemez”

İnsanlık tarihinin sonuna kadar sıhhatin son derece kıymetli olacağını vurgulayan Prof. Dr. Şefik Dursun, “ötürüsıyla öğrenciler sıhhatle ilgili kısımlardan mezun olduktan daha sonra alanda iş bulmak için zorluk çekmezler. Örneğin hemşirelik, Sıhhat Bakanlığı siyasetlerinde olduğu üzere üniversitemizde başka bir fakülte olacak kadar değerli bir yere sahip. Pandemi niçiniyle uygulamalı eğitimlerde badireler yaşandı lakin telafi etmeye çalıştık. Hemşirelik mesleğini uygulamalı eğitim olmadan öğrenmek mümkün değil.” dedi.

“Uygulamalı eğitimler uzaktan verilmemeli!”

Prof. Dr. Şefik Dursun, çocuk gelişimi ve iş sıhhati güvenliği ile ilgili açık öğretim üniversitelerinde eğitim verildiğine dikkat çekerek kelamlarına şöyleki devam etti:

“Çocuğu görüp psikolojisi ile ilgilenmek ve onun toplumla toplumsal alakalarını takip edebilmek bir çocuk gelişimcisinin şahsen yaşayarak edinmesi gereken bir müddetç. Öğrencilere bu özellikler açık öğretimde verilmeye çalışılıyor. Bu yanlış bir uygulama. Bu hususta uygulamalı eğitimin sıhhat alanında epey kıymetli olduğunu düşünüyoruz. İş sıhhati güvenliğini de tıpkı biçimde düşünmek gerekiyor. Yangını görmeyen iş sıhhati güvenliği uzmanı oluyor. İş sıhhati güvenliği artık Türkiye’nin değerli bir sorunu haline geldi. Türkiye’de üniversitelerin denetimini Yükseköğretim Heyeti yapabilse daha âlâ olur. Örneğin Sıhhat Bilimleri Fakültesi YÖK tarafınca denetleniyor.”

“İyi bir eğitimle iş bulma zahmeti yaşamayacaklardır”

Sıhhat Bilimleri Fakültelerinde birfazlaca kısmın yer aldığını söz eden Prof. Dr. Şefik Dursun, “Mezun olduktan daha sonra iş bulamamak üzere bir telaş var ancak lisansı bitirmiş sıhhat bilimleri fakültesi öğrencisine Türkiye’de gereksinim duyuluyor. Güzel bir eğitim aldıktan daha sonra bir ebe, çocuk gelişimci, hemşire ve fizyoterapist iş bulma sorunu yaşamayacaktır.” dedi.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı