Şişli Belediyesi’nden çevreci bir adım daha

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Şişli Belediyesi’nden çevreci bir adım daha
Şişli Belediyesi, her yıl ortalama 1.7 ton atık ilacın tabiata atılmasının önüne geçmek gayesiyle, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Eczacı Odası ile imzaladığı protokoller çerçevesinde atık ilaçların toplanmasına öncülük edecek.

İlaç atıklarının insan ve etrafa verdiği zararın önüne geçme ismine örnek bir teşebbüs başlatan Şişli Belediyesi, İstanbul Eczacı Odası ile “Atık İlaçların Kaynağında Başka Toplanması, Taşınması Protokolü”, akabinde da İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile “Evsel Kaynaklı İlaç Atıklarının Toplanması ve Bertarafına Ait İş Birliği Protokolü” imzaladı. İmzalanan her iki protokol çerçevesinde atık ilaçlar, ilçe genelindeki istekli eczaneler başta olmak üzere, muhtarlıklar ve Şişli Belediyesi’nin hizmet ünitelerine dağıtılan 116 adet atık ilaç kutusunda biriktirilecek. Biriktirilen bu ilaçlar, Şişli Belediyesi Etraf Muhafaza ve Denetim Müdürlüğü tarafınca toplanacak, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ilgili üniteleri tarafınca imha edilecek.

İnsan sıhhatini olumsuz istikamette etkiliyor

Atık ilaçların bilinçsizce atılması, lavabolara dökülmesi etraf ve insan sıhhatini direkt etkiliyor. Tuvaletlere dökülen ilaçlar da kent kanalizasyon sistemine ve ötürüsıyla arıtma tesislerinden tekrar suya, havaya ve toprağa geçerek bir daha konutlarımıza ulaşıyor. İlaçların havaya, suya, toprağa geçmesi ve yetiştirilen besinler, içilen sularla bireylerde bağışıklık sistemi, üreme sistemi, hormonal sistemlerin önemli manada ziyan görmesine niye oluyor.

Şişli’de yılda 1.7 ton atık ilaç tabiata atılıyor

Tüm Atık ve Etraf İdaresi Derneği’nin (TAYÇED) 2020 yılı faaliyet raporu atık ilaçların Türkiye genelinde tabiata verdiği tahribatı en uygun biçimde özetliyor. Rapora nazaran; 2016-2017 yılları içinde Türkiye genelini temsilen 11 büyük vilayette katı atık karakterizasyon çalışması neticelerina bakıldığında, tabiata atılan atık ilaçların toplam katı atıklar içerisindeki hissesinin yüzde 0.13 olduğu görülüyor.

Şişli Belediyesi Etraf Müdafaa ve Denetim Müdürlüğü yetkilileri, ilçe genelinde 2018 ile 2020 yılları içindeki katı atık bilgilerini baz alarak her yıl Şişli’de ortalama 1.7 ton atık ilacın tabiata atıldığını tespit etti. Bu çalışmayla atıkların yaratacağı tahribatın da önüne geçilecek.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı