“Suriye sıkıntısının tek tahlili Esad ile görüşmektir”

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
“Suriye sıkıntısının tek tahlili Esad ile görüşmektir”
BTP Genel Lideri Hüseyin Baş: “Bu problem oradaki hükümet ile görüşmenin dışında hiç bir biçimde çözülemez. ‘Taliban ile görüşebiliriz’ diyen hükümetin Esad ile görüşmemesinin Türkiye Cumhuriyeti tarihinde hiç bir karşılığı yoktur.

Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Genel Lideri Hüseyin Baş, katıldığı televizyon programında Suriye problemini kıymetlendirdi.

Gelinen noktada sorunun tek tahlil yolunun hükümetin Suriye önderi Esad ile görüşmesi olduğunu tabir eden Hüseyin Baş, “Biz Suriye’de niçin varız?” sorusunu sorduktan daha sonra şu sözleri kullandı; “Çözüm fazlaca sıradan, hiç uzatmaya gerek yok. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti hangi kanallarla oradaki örgütlerle bağda ise bu örgütlere ‘Silahları bırakın, Suriye hükümetine gidin ve anlaşın’ diyerek bu mevzuyu kapatmalı.”

“Türkiye’nin menfaatine nazaran hareket edilmeli”

“Askerimizi geri çekip kendi hudut güvenliğimizi oluşturacağız ve bu mevzuyu kapatacağız.” diyen BTP başkanı şöyleki devam etti; “Bu hükümetin bu biçimde bir şey yapma ihtimali yok. Niçin yok? Zira her manada borçlanılmış. Orada sahiplendikleri örgütlerin muhtemelen içeride uzantıları var. Bu içerideki uzantıları nasıl durduruyorsun; ‘Ben sana orada sahip çıkıyorum’ diyerek. ötürüsıyla hem İçişleri Bakanlığı’nın, hem Dışişleri Bakanlığı’nın, hem Ulusal Savunma Bakanlığı’nın özverili ve ulusal bir biçimde davranması lazım. Siyasal rantları, gelecek hesaplarını, kendi menfaatlerini bir kenara bırakıp, Türkiye’nin ve bu vatandaşın menfaatine bakılırsa hareket etmesi lazım.”

“Bana yetki versinler Esadla görüşüp bu sıkıntıyı çözeyim”

Bugün Türkiye’nin dış siyasetinin gazla yürüdüğünü tabir eden Hüseyin Baş, “Şimdi biz New York’ta bir BM toplantısı gördük. görüşmede Suriye’ye temsilen kim konuştu? Beşar Esad’ın dışişleri bakanı yahut sözcüsü konuştu. ötürüsıyla bütün devletler tarafınca tanınan bir hükümetten bahsediyoruz. Biz ise Esad ile görüşemiyoruz. Niçin? Vaktinde gaza geldik, ağza alınmayacak laflar söylemiş olduk hükümet olarak ve ötürüsıyla bugün görüşemiyoruz. şüphesiz Esad ile görüşeceğiz. Bu sorun diğer türlü çözülmez. Görüşemiyorlar mı? Bana yetki versinler ben gidip görüşeyim. Bugün Türkiye Cumhuriyeti’nden her hangi biri gitsin Esad’la görüşür. Artık şöyleki de bir sorun var. Bugün Esad hükümetimize güvenmiyor, zira diyor ki , ‘Yahu biz sizinle oturduk, kalktık, yedik, içtik… Bunların hiç mi hatırı yoktu da bu kadar düşmanlık oldu.’

“Taliban ile görüşüp Esad ile görüşmemenin bir karşılığı yok”

“Bu sıkıntının tahlili oradaki hükümet ile görüşmenin dışında hiç bir biçimde sağlanamaz.” diyen Hüseyin Baş, “Suriye konusunu Rusya ile görüşüyoruz. Rusya’yı aracı yapıyoruz. Benim Suriye ile bir savaşım mı var ki aracıya gereksinimim olsun. ‘Taliban ile görüşebiliriz’ diyen hükümetin Esad ile görüşmemesinin Türkiye Cumhuriyeti tarihinde hiç bir karşılığı yoktur. Bunu milletimiz bilsin. Bir parti genel lideri olarak şunu söyleyeyim; örgütlere ‘silahını bırak, git hükümetinle anlaş’ derim.” Tabirlerini kullandı.

“Suriyeliler giderse bunların iktisadı batar”

İktidar kanadından gelen, ‘Suriyeliler giderse ekonomimiz batar’ kelamlarına de yanıt veren BTP Genel Lideri Hüseyin Baş şu dikkat cazip tabirleri kullandı; “Ekonomimiz batar metaforundan şu biçimde yürüyelim; şüphesiz ekonomileri batar. Bunu söyleyen insanların ekonomileri temelinde bir inşaat iktisadına dayanıyor. Burada ne lazım? Kâr edebilmeniz için ucuz personel lazım. Bunların ucuz personel kaynakları bu beşerler. O yüzden Suriyeliler giderse bunların iktisadı batar ancak bizim ekonomimize bir şey olmaz. esasen bizim ekonomimiz batık vaziyette. Türk milleti genel olarak batık bir iktisada sahibiz. Hani ‘Ben kaybedecek hiç bir şeyi olmayan bir adamım’ derler ya. Biz millet olarak bu noktadayız.”

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı