Tarımda Eğitim Seferberliği; Kız Kardeşim Projesi İzmir’de

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Tarımda Eğitim Seferberliği; Kız Kardeşim Projesi İzmir’de
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, Kız Kardeşim Projesi kapsamında başlatılan eğitim seferberliğinin yedincisi İzmir’de gerçekleştirildi. Kırsal alanda yaşayan ve kendi imkânlarıyla üretim yapan bayanlara yönelik başlatılan eğitim seferberliği kapsamında toplam 10 vilayette yaklaşık 1.000 bayan girişimciye ulaşılması hedefleniyor.

İzmir Tarım ve Orman Bakanlığı Vilayet Müdürlüğü’nde düzenlenen ve 50 üretici bayanın katıldığı eğitimin açılışını yapan İzmir Vilayet Tarım ve Orman Müdürü Mustafa İhtimam, üretimin her basamağında var olan bayanların, yalnızca tarım bölümünde değil elinin değdiği her yerde bir farklılık, bir muvaffakiyet yakaladığını belirtti. İhtimam “hayatın her alanında bu derece kıymetli olan bayanlarımız için bizler de tarımda çeşitli projeler ve eğitimler yapıyoruz. Tüm uğraşımız onların bir adım daha ileriye gidebilmesi için. Bu noktada da her türlü dayanağı veriyoruz. İzmir’de 150 bin çiftçi ailesi var ve bu sayının yarısını siz bayanlar oluşturuyorsunuz. Bayanlar üretimde şayet olmazsa işlerin aksayacağını, bu derece yolunda gitmeyeceğini fazlaca yeterli biliyoruz” dedi.

Daima bir arada, El Ele Daha Birçok Hoş İşler Yapacağız

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın her türlü desteklemesinde bayanlara müspet ayrımcılık yaptığını belirten İhtimam şunları söylemiş oldu: “İzmir’de yalnızca bayanlar için projeler üreten ve sizler için çalışan başarılı bir takım var. Biz Bakanlık olarak sizler için her türlü çabayı sergiliyoruz ancak İzmir olarak biz de epeyce şanlıyız. Zira sizler üzere öğrenmeye, yeniliklere, eğitimlere, yeni teknolojilere açık, meraklı, heyecanlı üretici bayanlarımız var. Tüm bunlara baktığımızda da bu başarılı bayanların muvaffakiyetlerinin üzerine bir muvaffakiyet daha eklemek istiyoruz. Bugün burada alacağınız eğitimler olsun, Vilayet Müdürlüğü olarak bizim yaptığımız projeler ve eğitimler olsun daima birlikte, el ele daha birçok hoş işler yapacağız.”

KIZ KARDEŞİM PROJESİNİN AYRINTILARI

Coca-Cola Vakfı’nın, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Habitat Derneği ile bir arada 2015 yılından bu yana devam eden Kız Kardeşim Projesi, bayanların ekonomik hayata iştiraki konusunda gerekli bilgi ve marifetlerle donatılarak toplumsal ve ekonomik pozisyonlarının güçlenmesi ve ekonomik kalkınmada etkin rol almaları için desteklenmesi amaçlanıyor. Kız Kardeşim Projesi, Türkiye’de bugüne kadar 81 vilayette 100 binin üzerinde hanımın kendini geliştirerek toplum ortasında daha etkin rol almasına dayanak oldu.

Tarım ve Orman Bakanlığı ile imzalanan protokol kapsamında, 10 vilayette 1.000 bayan girişimciye; Müşteri İlgileri ve Satış, Eser Sunum ve Pazarlama Teknikleri, Besin Güvenliği ve Lojistik, Toplumsal Cinsiyet Adaleti, Coğrafik İşaretler, Finansal Okuryazarlık, Toplumsal Medya ve İnternet Reklamcılığı, Etiketleme Mevzuatı, DİTAP, Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık mevzu başlıkları ile eğitimler verilmesi hedefleniyor.

Projenin birinci ayağında eğitimlerin verileceği vilayetler; Ankara, Erzurum, Bursa, Eskişehir, Elazığ, Afyon, Balıkesir, Adana, Samsun ve İzmir olarak belirlendi. Başka ayağında ise eğitimlerin ülkemiz coğrafyasında yer alan tüm vilayetlere yayılması planlanıyor. Eğitim programı kapsamında başarılı bayanlara iştirak dokümanı verilecek.

KIZ KARDEŞİM PROJESİNİN EMELLERİ

Proje kapsamında; vilayetlerde ön plana çıkan eser ve mamüllerin çeşitliliği yardımıyla katma kıymetinin artırılması, markalaşması, pazarlanması, mahallî ve klasik üretimin teşvik edilmesi, lokal mamüllerin piyasaya şuurlu bir biçimde yayılması, biyoçeşitliliğin korunması, kırsal kalkınmanın desteklenerek cazibesinin artırılması, ziraî işletmelerin uygunlaştırılması ve sürdürülebilir tarıma hizmet edilmesi, tarımdaki en büyük role sahip bayanlarımızın sosyo-ekonomik güçlenmesine dayanak olunması amaçlanıyor.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı