Toplumcu Belediyeciliğin Lideri Efsane Liderler Anıldı

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Toplumcu Belediyeciliğin Lideri Efsane Liderler Anıldı
Lokal idareler alanında tarihe geçen, toplumcu, toplumsal demokrat idare üsluplarıyla unutulmaz hizmetlere imza atan belediye liderleri Şişli Belediyesi tarafınca düzenlenen anma merasimi ve Ankara Eski Belediye Lideri Ali Dinçer standıyla anıldı.

1970’li senelerda belediye başkanlıkları periyotlarında hayata geçirdikleri mahallî belediyecilik anlayışıyla, “başka bir mahallî idare mümkün” ideolojisini tüm Türkiye’ye kanıtlayan, akademik çalışmalara mevzu olan Ankara Eski Belediye Lideri Ali Dinçer, İstanbul Eski Belediye Başkanlığı Ahmet İsvan, İstanbul Eski Belediye Lideri Aytekin Kotil ve İzmit Eski Belediye Lideri Erol Köse, lokal idareler alanında Türkiye’nin lider isimleri oldular.

Şişli Belediyesi de toplumsal demokrat, toplumcu belediyecilik alanında çığır açan bu efsane belediye liderlerini düzenlediği merasimle andı. Anma merasiminin akabinde, 1977-1980 yılları içinde Ankara Belediye Lideri olarak değerli projeleri hayata geçiren, iştirakçi ve eşitlikçi bir idare ideolojisinin mümkün olduğunu kanıtlayan Ali Dinçer’in başkanlığı devrinde yaptığı çalışmaları husus alan bir stant açılışı gerçekleştirildi. Şişli Belediye Lideri Muammer Keskin’in konut sahipliğinde düzenlenen anma merasimine İstanbul Eski Büyükşehir Belediye Lideri Prof. Dr. Nurettin Sözen, İzmit Eski Belediye Lideri Erol Köse, Doç. Dr. Ulaş Bayraktar, Ali Dinçer periyodunda Ankara Sular Yönetimi Genel Müdürlüğü nazaranvini yürüten Levent Tosun’un yanı sıra, lokal idareler alanında emek vermiş fazlaca sayıda konuk katıldı. Merasimin akabinde Ali Dinçer ismine açılan stant ise Şişli Belediyesi Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Evi’nde 26 Aralık tarihine kadar gezilebilir.

“70’leri âlâ anlamak gerekir”

Ali Dinçer’in toplumsal demokrasiyi içselleştiren bir isim olduğuna vurgu yaparak konuşmasına başlayan Şişli Belediye Lideri Muammer Keskin, bugünü kavramak için 70’li yılların yeterli anlaşılması gerektiğini söylemiş oldu. Keskin, kelamlarına şöyleki devam etti: “Bizi buralara taşıyan efsanevi belediye liderlerinin yer aldığı o büyük aileyi güzel anlamak gerekir. 1980 darbesiyle birlikte epeyce şey kaybettik. Bu darbe, hepimizi olumsuz tarafta etkiledi ve oyunun haricinde bıraktı. Oyunun ortasında kalanlar da Özdemir Asaf’ın şiirinde olduğu üzere; ‘Bütün renkler birebir süratle kirleniyordu, birinciliği beyaza verdiler’ gerçeğini yaşadılar. Bugün niçin Ali Dinçer’i, Aytekin Kotil’i, niçin Ahmet İsvan’ı anıyoruz? Onlar, o kadar değerli işler yaptılar ki, toplumsal demokrasiyi bu kadar içselleştiren bu isimlere fazlaca şey borçluyuz. Ben 1972 yılında Fahri Atabey’in belediye başkanlığı periyodunda İstanbul Belediyesi Fen İşleri’nde bakılırsave başladım. Akabinde, 1974-1978 yılları içinde İstanbul’un efsane liderlerinden Ahmet İsvan periyodunda İstanbul Yakası Asfalt Şubesi’nde bakılırsav aldım. daha sonraki iki yılda ise başka bir efsanevi lider Aytekin Kotil’e bağlı olarak Şişli Şube Müdürlüğü nazaranvini yürüttüm. Onlardan hayli şey öğrendim. bu vakitte edindiğim tecrübesi ise artık Şişli Belediye Lideri olarak Şişli halkının hizmetine sunuyorum “

“En değerlisi kaynak yaratmak”

1970’li senelerda yolu, elektriği, suyu, kanalizasyon altyapısı olmayan İzmit’e belediye lideri olduğu vakit kasasında yalnızca 3 bin lira, buna rağmen çalışanına bile 1.5 milyon lira borcu olan bir belediyeyi yokluklar ortasında nasıl var ettiklerini anlatan İzmit Eski Belediye Lideri Erol Köse, kaynak yaratmanın ve onu yanlışsız direktörün kıymetinden bahsetti. Toplumsal demokrat ve toplumcu belediyecilik ideolojisinin daha ileri senelerdaki temsilcisi Prof. Dr. Nurettin Sözen ise doğalgazdan projesinin çizilmesinden çöp depolama alanlarının yapılmasına, metro inşaatından Haliç’in temizlemesine kadar İstanbul için birinci defa gerçekleştirilen projeleri anlattı. Merasime katılan Doç. Dr. Ulaş Bayraktar ve Levent Tosun’un da 70’li senelerda toplumsal demokrat belediyecilik anlayışıyla hayata geçirilen hizmetlerden örnekler verdiler, bugün toplumcu olarak anlatılan çalışmaların ve hizmetlerin daha 70’li senelerda bu liderler vaktinde hayata geçirildiğinin altını çizidiler.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı