TYT giren AYT girmek zorunda mı ?

ganka

Global Mod
Global Mod
Web sitesi
arkadasinigetir.com
TYT Giren AYT'ye Girmek Zorunda Mı? Olay Burası İşte!

Forumdaşlar, merhaba! Konuyu açıyorum ama önce şu soruyu sorarak başlamama izin verin: Hiç düşündünüz mü, TYT'yi geçip AYT'ye girmeyen bir öğrenci gerçekten var mı? Yani, bu tarz bir yaşam biçimi nasıl olabilir ki? Bir insan TYT’yi geçtikten sonra bir şekilde “benim için yeterli, daha fazla zorlamayayım, bu kadar sınav bana yeter” diyebilir mi? Aydınlanmam gereken bir konu... Lütfen cevabınızı bekliyorum, ancak şunu da belirtmeliyim: Sınavlar ve sınav sonrası yaşanacak komik durumlar hakkında konuşalım, çünkü buradaki herkes tam olarak hangi aşamada olduğumuzu biliyor. (İlk başta ne yaptım ya, TYT'yi geçtiğimde AYT'yi düşünmeye başladım, o kadarını anlatacağım...)

Erkekler: Stratejik Düşünce ve Planlama

Erkekler genelde mantıklı, stratejik düşünmeye eğilimlidir. Yani TYT'yi geçtiğinde, hemen “eyvah AYT de ne ki?” diye düşünürler. Örneğin, en basit örnekle anlatmak gerekirse, “TYT’yi geçtim, AYT’ye girmem şart mı?” sorusuna erkeklerin verdiği cevap hemen şöyle şekillenir: “Yahu, zaten 120 soru çözmeye başladım, 150 soru ne fark eder ki? Aynı kafa, aynı odak, bir sınav daha… Ama tabii, ne yapsam ki, en iyi nasıl taktiklerimle kazanırım?!” Erkeklerin aklında hep aynı soru vardır: "Maksimum verim, minimum eforla nasıl başarı elde ederim?" Bir de, sınavlara stratejik yaklaşarak, hangi derslere ağırlık verileceğini düşündüklerinde, konuları netleştirip hayal gücünü zenginleştirerek sınıflarına dönerler.

Tabii ki, bu tip stratejiler bazen eğlenceli de olabilir. “Tamamdır, bu sınavı geçtik! Yani artık AYT de çok da önemli değil, zaten öyle fazla bir fark yok.” Yani erkekler her zaman çözüm ararlar. “Ben ne yaparım?” sorusu yerine “Ben ne zaman yaparım?” sorusu hep ön plandadır. Kimseye çaktırmadan ders çalışmak, sınavı geçmek için işin kolayına kaçmak değil mi?! Her zaman daha kolay, daha hızlı yolları tercih etme eğilimindedirler!

Kadınlar: Empati ve İlişki Odaklı Yaklaşım

Kadınlar ise genelde çok empatik ve ilişkinin içine duygusal katmanlar katan varlıklardır. “Sınav falan? Hepimizin canı sıkıldı, tamam TYT’yi geçtik ama bakalım AYT’de ne var?” Kadınların aklında öncelikle şu düşünce başlar: “Hah, TYT’yi geçtim, ama AYT’de bir şey var mı acaba?” Ve hemen arkadaşlarına, arkadaşlarının arkadaşlarına sorular sorar, yorumlar yapar. AYT’ye gitmek, TYT’yi geçmek gibi bir şey değil. Bunu sadece sınavla değil, arkadaşlarla, çevreyle olan bağla da ilişkilendirirler. Kadınlar sınavı ve şüphelerini sadece kendi başlarına çözmeye çalışmazlar. Bir anlamda, sosyal ilişkileri de devreye sokarlar.

“Bu kadar soru çözmek, çalışmak, gerçekten anlamlı mı? AYT'yi geçmek için nasıl bir strateji izlemeliyim?” sorusunu hep arkadaşlarıyla, aileleriyle tartışarak çözmeye çalışırlar. Hani bazı kişiler sınavı sadece rakamlarla görür, sayılarla çözmeye çalışır, ama kadınlar o sınavı duygusal bir süreç olarak algılarlar. “Bu ne anlama geliyor, o soruyu çözüp rahatlamak bana neyi getirir, hangi ödülü alırım?” AYT bir anlamda arkadaşlarla birlikte çözülmesi gereken bir şey gibi görülür, ama kadınlar sınavı sınavdan çok bir takım halinde çözmek isterler. Yani, sınavı geçmeyi bir şekilde, birlikte yapılan bir şey olarak düşünürler.

Peki, TYT’yi Geçip AYT’ye Girmek Zorunda Mıyız? İşte Burada!

Şimdi, bir güzel sorumuz var: Gerçekten, TYT'yi geçtikten sonra AYT'ye girmek zorunda mıyız? Zihinsel olarak TYT'yi geçmek insana bir rahatlama hissi verirken, AYT'ye girmek genelde ‘daha fazlası’ anlamına gelir. Ama zorunlu mu? Duygusal olarak evet, ama stratejik olarak bakarsak belki de... Hayır. Herkesin içinde başka bir gerçeklik var, ama her şeyin başı insanın kafasında bitiyor, değil mi? AYT’ye girmenin bir zorunluluk olduğunu düşünmek, belki de hepimiz için biraz fazla baskı oluşturuyor.

Birçok öğrenci “ya AYT’ye girmeyeyim?” düşüncesiyle başlasa da, zamanla etrafındaki kişilerden gelen baskılarla “Ben de gireyim, ne var ki?” noktasına gelir. Ama unutmayın, herkesin sınav süreci farklıdır. Erkekler belki “kendisini gösterme” düşüncesiyle AYT'ye girmeyi mantıklı bulurken, kadınlar “bu sınavı birlikte aşalım, daha eğlenceli olur” yaklaşımıyla hareket ederler. Sonuçta, AYT bir zorunluluk değil, ama her öğrencinin yapısı farklı olduğu için bunu kendinize göre şekillendirmek önemli.

Hadi, Biraz Mizah Girelim! AYT'den Kaçmak Mı? Onu Bile Bilmiyoruz!

Bunu da buraya ekleyeyim: TYT'yi geçmek bir türlü rahatlatmıyor, çünkü sınavın 3. aşamasına da ‘girilmiş’ olunuyor. O yüzden soruyorum, belki de AYT'ye girmemek zorundasınız, ama içten içe hepimiz biraz da sınavdan kaçmak istiyoruz. Ne dersiniz? Biraz esprili bir şekilde düşünün! Hadi bakalım, kim ne diyor? Yorumlarınız bizim için çok kıymetli!