Üniversiteden reaksiyon çeken atama

ganka

Global Mod
Global Mod
Web sitesi
arkadasinigetir.com
Üniversiteden reaksiyon çeken atama Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Rektörü Prof. Dr. Kemal Şenocak, üniversiteye işçi daire lideri olarak Eğitim Bir Sen 2 No’lu Eskişehir Şubesi’nin faal lideri Abdurrahman Yıldırım’ı atadı. Atamaya, Türk Eğitim Sen ve Eğitim Sen’den reaksiyon geldi.

Eskişehir’de ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Kemal Şenocak tarafınca üniversitenin İşçi Daire Lideri olarak iktidara yakınlığı ile bilinen Eğitim Bir Sen 2 No’lu Şubesi’nin lideri Abdurrahman Yıldırım’ı ataması reaksiyonlara niye oldu.

TEK BİR KİŞİ BULAMADIĞINIZ İÇİN Mİ ATADINIZ

Türk Eğitim Sen Genel Lideri Talip Geylan, ESOGÜ’de yapılan atama daha sonrasında toplumsal medya hesabından yaptığı açıklama ile atamaya reaksiyon gösterdi.

Geylan paylaşımında, “Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Şenocak’a sormak isterim: Sayın Rektör, Osmangazi Üniversitesi çalışanları içerisinde tek bir kişi bulamadığınız için mi; hem dışarıdan, tıpkı vakitte BİR sendika şube liderini, tıpkı vakitte İşçi Daire Lideri olarak atadınız?” sözlerine yer verdi.

ÇALIŞMA BARIŞINI BOZACAK

ESOGÜ’de yapılan atamaya bir yansıda Eğitim Sen Eskişehir Şube Lideri Faik Alkan’dan geldi.

Alkan, yapılan atamanın ESOGÜ’de çalışma barışını bozacağını belirterek, “ESOGÜ İşçi Daire Başkanlığına, tartışma yaratacak biçimde Eğitim Bir Sen Şube Liderinin atanması çalışma barışını bozacaktır. Bu siyasal bir projenin yansımasıdır. Yaşanılacak her olumsuzluk ESOGÜ idaresinin karnesine yazacaktır. Eskişehir kamuoyunun vicdanını zedeleyecek bu karar tekrar gözden geçirilmelidir. ESOGÜ Eğitim Bir Sen Lideri için bir meslek ve ikbal basamağı olmamalıdır. Demokratik bir üniversite Türkiye’nin acil ihtiyacıdır” dedi.

MAKAMLAR, NEMALANMA YERLERİ DEĞİLDİR

Türk Eğitim-Sen Eskişehir 2 No’lu Şube Lideri Doç. Dr. Bahadır Ayas, kurum dışı yapılan atamalara reaksiyon gösterdi.

Son senelerda çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarında yapılan, teamülleri ve kurum çalışanlarının beklentilerini hiçe sayan atamalardan Eskişehir Teknik Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesinin de nasibini aldığını belirten Ayas, şu tabirleri kullandı:

* Son yaşanan olayda ise Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Anadolu Üniversitesinden devşirilen iki yüksek memur ataması ile gündem olmuştur.

* Kurum kültürü oturmuş ve bürokratik hafızası olan, alanında uzmanlaşmış ve verilecek bakılırsavleri layıkıyla yapıp liyakatini gösterecek fazlaca sayıda işçisi olan ESOGÜ’ye yapılan bu dış atamaların, kuruma yıllarını vermiş ve rüştünü ispatlamış çalışanın gönlünü yaraladığını ve kuruma olan aidiyet hislerini zedelediğini görmekteyiz.

* Toplumların gelişimi açısından büyük bir sorumluluğu üstüne alan üniversitelerin; eğitim-öğretim, bilimsel araştırma ve topluma hizmet uygulamaları sorumlulukları bulunmaktadır.

* Bunların yerine getirilmesi ise büyük bir özveri ve şuur ile çalışan çalışanın kurumsal yapıya katkılarına bağlıdır.

* Çalışanların, kurumsal yapıya katkılarının yalnızca emek ve iş gücü yolu ile sağlanmadığı da aşikârdır.

* Elbet ki her çalışan uzmanlığı ölçüsünde verdiği hizmetin ötesinde, kurum hafızası ve kültürü açısından bir kıymettir.

* Bu bakımdan kamu kurumlarına bilhassa yönetici durumlarına yapılacak atamalarda, kurumsal hafızanın devamlılığı ve kurum külçeşidinin yaygınlaşması açısından, kurum içerisinden liyakate dayalı ve bakılırsavde yükselme kriterlerinin işletilmesi epeyce değerlidir.

* Unutulmamalıdır ki binlerce yıllık tarihi ile beden bulmuş Türk devletinin makamları kimi kişiselyetler için birer makam ve nemalanma yerleri değil, Türk milletine hizmet etmek için yüzsenelerca deneyim ile bina edilmiş kurumlardır.

* Kurum dışı atamalar, bu kurumların kurumsal hafızasına ve kültürüne ziyan vermektedir.

ATAMALARA KARŞI ÇIKIP AÇIKLAMA YAPTI, KENDİSİ ATANDI

ESOGÜ Personel Daire Lideri olarak atanan Abdurrahman Yıldırım, geçtiğimiz Ocak ayında Eskişehir Teknik Üniversitesi’ne yapılan atamalara reaksiyon göstermişti.

Eğitim-Bir-Sen Eskişehir 2 No’lu Şube Lideri olarak Eskişehir Teknik Üniversitesi’nde açıklama yapan Abdurrahman Yıldırım, üniversite yaşanan hülle yoluyla atamalara ait olarak cürüm duyurusunda bulunacaklarını, hülle yoluyla gerçekleştirilen atamaları da mahkemeye taşıyacaklarını söylemişti.

Yıldırım, açıklamasında şu tabirleri kullandı:

* Eskişehir Teknik Üniversitesi’nde son periyotta yaşanan; üniversitemizin çalışma huzurunu bozan hülle yoluyla atamalar, kamu vicdanını derinden yaralamaktadır.

* Kurumumuza yıllarını vermiş, liyakat ve ehliyet sahibi çalışanımız bir kenara itilmekte ve görmezden gelinmektedir.

* Bu atamalar; adalet, liyakat ve hakkaniyetten uzaktır. Bilindiği üzere; şube müdürü, şef, hukuk müşaviri, başhemşire, çözümleyici vb. takımlar ‘nazaranvde Yükselme Sınavı’na tabidir.

* Mühendis, avukat, istatistikçi, uçak denetim makinisti vb. takımlar da ‘Unvan Değişikliği Sınavı’na tabidir.

* Lakin Eskişehir Teknik Üniversitesi Rektörlüğü, kamuda “Hülle Yoluyla Atama’ denilen, kendilerine yakın gördükleri çalışanı fakülte, yüksekokul, enstitü sekreterliklerine yahut özel kalem müdürlüğüne atadıktan daha sonra, atama tarihlerinden hayli kısa bir vakit daha sonra bir daha imtihansız olarak ‘şube müdürlüğü’, ‘istatistikçi’ üzere takımlara indirip atama yapmıştır.

* Bu atamaların bakılırsavde Yükselme ve Unvan Değişikliği imtihanına tabi takımlara yapılacak atamalar için yönetmelikte gerekli görülen ve uyulması gereken imtihan koşulunu bertaraf etmek gayesiyle yapıldığı aşikardır.