Ulusal motosiklet sportmeni Şakir Şenkalaycı, geleceğin şampiyonlarını yetiştiriyor

KesikÇayır

New member
Ulusal motosiklet sportmeni Şakir Şenkalaycı, geleceğin şampiyonlarını yetiştiriyor Spordaki başarılarıyla dikkati çeken ve çocukluğunda başladığı motosiklet sporunda hayli sayıda birincilik elde eden 40 yaşındaki Şenkalaycı, Kemerburgaz Kent Ormanı’nda Tarım ve Orman Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesinin takviyeleriyle kurulan SS/100 Akademi’de, Şenkalaycı eşliğinde her düzeyde off-road motosiklet, motokros, enduro ve MotoX eğitimleri veriyor.

Akademi hakkında bilgi veren Şenkalaycı, “Bir yıl ortasında 500’e yakın öğrenciye sahip olduk. Gitgide de büyüyen bir çizgimiz var. Bu demektir ki Avrupa’da ve dünyada önümüzdeki senelerda memleketler arası muvaffakiyetlerde uzunluk gösterecek sportmenler yetiştireceğiz.” tabirlerini kullandı.

”KOŞU YAPMAK BU SPORLA ÇOK İLGİLİDİR”

Çocukların bu sporu yapabilmelerindeki en büyük faktörün aileleri olduğuna işaret eden Şenkalaycı, kelamlarını şu biçimde sürdürdü:

“Bu sporun eğitimlerini birebir göstererek anlatıyoruz. Bizim çektiğimiz ezaları, kusurları yapmasınlar diye aktarıyoruz. Bu işi epey yapabilmeleri için bu işin ortasında yatıp kalkmaları, sevmeleri gerekiyor. Yalnızca motosiklete binmek değil kondisyon manasında da güzel olmanız lazım. Koşu yapmak bu sporla epeyce ilgilidir. Koşu kan bedelleri yükseltir, oksijeniniz artar. Oksijen arttıkça bu işi daha rahat yapabilirsiniz.

Günde 2 saat koşu idmanı yapmama karşın yarışın yüküyle sıkıntı yarıştım. Bu iş için motosikletin dışında sportmen üzere yaşamanız gerekiyor, onu başarırsanız bu sporda başarılı olursunuz. Bu spor, insanı gençleştirir zira bu sporu yapabilmek için yediğinize, içtiğinize dikkat etmen lazım. Spor hayattır, sporsuz hiç bir şey olmaz.”

”4 BİN 700’ÜN ÜSTÜNDE MÜKAFATIM VAR”

Şenkalaycı, Avrupa şampiyonasında birinci 3’te yer aldığını lisana getirdi.

Yunanistan’da gelecek ay yapılacak yarışta şampiyonların belirli olacağını aktaran Şenkalaycı, “bundan evvelki ayakta Sırbistan’da teknik bir arızadan dolayı artta kalmama karşın birinci 3’ün ortasında bitirdim. Yunanistan yarışında inşallah birinci 3’te yer almayı planlıyorum. 33 yıldır faal olarak yarışıyorum, 4 bin 700’ün üstünde mükafatım var. Türkiye’de şampiyonlar şampiyonu olmuş tek sporcuyum diyebilirim.” sözünü kullandı.

”KENAN SOFUOĞLU DA BENİM ÜZERE ÇOK ZAHMETLER YAŞADI”

Türkiye Motosiklet Federasyonu Ulusal Gruplar Kaptanı ve AK Parti Sakarya Milletvekili Kenan Sofuoğlu’nun epey güzel bir ekip kurduğunu kaydeden Şenkalaycı, şöyleki konuştu:

“Kenan Sofuoğlu da benim üzere epeyce meşakkatler yaşadı, Toprak Razgatlıoğlu’nu, Bahattin Sofuoğlu’nu, Rodi Pak’ı, Öncü kardeşleri, Deniz’i, Can’ı yanına alarak kendisine kadro oluşturdu.

”BUNLARIN HEPSİ BİZİM ÇOCUKLARIMIZ”

Bugün Toprak, dünyada kırılmamış rekorları kırmaya başladı ve bu sene dünya şampiyonu olacak. Toprak yarışa gittiğinde içim o kadar rahat ki. Toprak epey pak, hayli saygılı ve kabiliyetli bir sportmen.

Sayın Vekilimiz Kenan Sofuoğlu da buna öncülük yaptığı için fazlaca gurur verici bir tablo ortasındayız. Fevkalade bir sportmen çıkardık, tüm dünya bugün Toprak’tan bahsediyor. Bunların hepsi bizim çocuklarımız.”

ŞAKİR ŞENKALAYCI

Motosiklet tamircisi dedesinin ismini taşıyan Şakir Şenkalaycı, yarış mesleğine 1989 yılında 8 yaşındayken 80cc kategorisinde başladı. 1989-1995 senelerında kendi kategorisinde 7 Türkiye şampiyonluğu kazandı. 1996 ve 1997 dönemlerini Türkiye Motokros Şampiyonası 125cc ikincisi olarak tamamladı. 1998-2006 senelerında Türkiye Motokros Şampiyonası’nda 250cc kategorisinde tüm şampiyonlukları kazandı. 2001’de motokros yarışlarına ek olarak enduro yarışlarına da katılan Şenkalaycı, 2001-2006 senelerında enduro klasmanında da tüm şampiyonlukları elde etti.

Şenkalaycı 2002 yılında süpermoto kategorisinde de yarışlara katılmaya başladı. 2002-2008 devrinde süpermotoda tüm Türkiye şampiyonluklarını da kazanan Şakir Şenkalaycı, 2005 yılında 650-1300cc Balkan Süpermoto Şampiyonu, 2006’da 250cc Balkan Süpermoto ikincisi ve 250cc Süpermoto Avrupa üçüncüsü oldu.

Şakir Şenkalaycı, 2005’te supersport kategorisinde pist yarışlarına da katıldı. 2005’te Türkiye şampiyonluğunu, 2006’da Supersport A birinciliğini ve Türkiye üçüncülüğünü kazandı.

2012 yılında Kemal Merkit ve Selçuk Bektaş ile Dakar Rallisi’ne teknik dayanak almadan yarışanlar kategorisinde katılan Şenkalaycı, 14 etaplık yarışın 10. etabında yaptığı kaza kararında yarış dışı kaldı.