Vatandaş süt yerine enflasyon içti

ganka

Global Mod
Global Mod
Web sitesi
arkadasinigetir.com
Vatandaş süt yerine enflasyon içti Sütte raf fiyatları pandemi devrine göre yüzde 170’lik artırımları görürken, hem hayvan sayısı tıpkı vakitte üretimdeki düşüş yeni artırımların da habercisi oldu.

Yüksek maliyetlere tahlil üretmeyen tarım siyasetleri ile üretici pandemi daha sonrasında besin enflasyonuna kurban edilirken, temel besin hususlarında ise raflardaki fiyatlar vatandaşı mağdur etti. Son olarak süt tozuna getirilen ihracat yasağı ile gündeme gelen sütte üretim süratle erirken, eserler yüzde 170’lik artırımlarla raflarda yer almaya başladı. Pandeminin Türkiye’de aktif olmaya başladığı Mart 2020’de 7.23 TL olan bir litre sütün fiyatı ağustos ayında 17.97 TL’ye çıkarken, eylül prestijiyle raflarda 19.5 TL’lik fiyatlar görülmeye başlandı. Pandemi başından bu yana fiyat artışları ise yüzde 170’e ulaşmış oldu.

Tüketicinin yüksek fiyatlarla aldığı ve yeni kararların akabinde yeni artırımların yola çıktığı sütte üretim tarafında ise yeni bir kriz kelam konusu.

Sencer Solakoğlu

FATURA HALKA

Sosyal medya hesabından yaptığı yorumlarda, “Sektör cayır cayır anaç kesiti yapıyor. Bunun bedelini halk rafta ödeyecek. Süttozu ihracatını kapatıp vefat fermanını imzaladılar” tabirleri ile dalda yaşanan son durumu özetleyen Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği Lideri Sencer Solakoğlu, yılın kalan devrinde de artırımların devam edeceğine işaret ediyor.

Hayvan varlığı azalıyor çiğ süt üretimi eriyor

Son üretim sayılarına bakıldığında pandemi periyodunda hayvan varlığı azalırken, nüfus ve turist sayısındaki artışa karşılık çiğ süt üretimi de eriyor. Haziran 2020’de 18 milyon 615 bin baş olan büyükbaş hayvan sayısı 2022 yılı Haziran ayında 17 milyon 876 bin baş oldu. Burada yüzde 3.9’luk bir kayıp kelam konusu. 2020 Ocak-Temmuz periyodunda 925 bin 907 ton olan içme sütü üretimi 2022 yılının birebir periyodunda ise 873 bin 968 tona geriledi. Buradaki erime de yüzde 5.6’yı buldu.