Vatandaşlar 2021 yılını mutsuz tamamlıyor, yeni yıldan beklentileri ise…

ganka

Global Mod
Global Mod
Web sitesi
arkadasinigetir.com
Vatandaşlar 2021 yılını mutsuz tamamlıyor, yeni yıldan beklentileri ise… 2021 yılında global Covid-19 salgınının yanı sıra iktidarın iktisat siyasetleri niçiniyle ekonomik krizle de uğraş eden vatandaşlar 2022’den de umutsuz olduklarını lisana getirdi. SÖZCÜ’nün mikrofon uzattığı vatandaşlar; yeni yıldan iktisadın düzelmesini ve salgının bitmesini dileyerek, en büyük umutlarının erken seçim olduğunu ve iktidarın değişmesini istediklerini söylemiş oldu.

Tüm dünyayı yaklaşık 2 yıldır tesiri altına alan Covid-19 salgınına ek olarak ekonomik krizle de boğuşan Türk halkı, 2021 yılını mutsuz tamamlıyor. 2022 yılına da umutla bakamadıklarını lisana getiren vatandaşlar, en büyük beklentilerinin bir erken seçimle iktidar değişimi olduğunu söylüyor.

SÖZCÜ muhabiri, İstanbul Eminönü’nde ve Beşiktaş’ta vatandaşlara mikrofon uzattı, “Yeni yıl öncesi keyifli musunuz, umutlu musunuz?” diye sordu. Verilen cevaplar şu biçimde oldu:

“HİÇBİR UMUDUMUZU BIRAKMADILAR”

Yusuf Tahin: “Millet ne kadar memnunsa biz de o kadar memnunuz. Bizim için yaşanmamış olarak kalacak 2021. 2020 de birebir biçimde oldu. 2022’de birebir biçimde olacak. hiç bir şeyin düzeleceğine inanmıyoruz gençlik olarak. Bu bölüm bu biçimde gidecek. Bundan daha makûs olacağını da düşünüyoruz. hiç bir şeyin düzeleceğine inanmıyoruz. hiç bir umudumuzu bırakmadılar sağ olsunlar… Karamsarız. Gençlik kendisini, geleceği düşünemiyor; yalnızca, ‘bugün ne yaptım’ ‘evime nasıl ekmek götürebilirim’ onu düşünüyor.”

“YENİ İKTİDARI DÖRT GÖZLE BEKLİYORUZ”

Serpil Güldür: “Hiç umudum yok. Çok umutsuz bir biçimde yeni yıla gireceğiz; ekonomik kriz, halkın geçim sıkıntısı… Eski yılları fazlaca arıyoruz. Bundan 20 yıl öncesini fazlaca arıyoruz. Tahminen bu biçimde darlık vardı lakin fazlaca memnunduk. Lakin şimdiki iktidarda halk epeyce perişan. Artık bir an evvel gitmelerini istiyoruz açıkçası. hiç bir insan dayanamaz hale geldi. Doların yükselmesi, birden düşmesi… Bunlar halk olarak bize isyan ettirdi. Bir an evvel gitsinler istiyoruz. Artık bıktık. Fakir daha fakir oldu, güçlü daha varlıklı oldu. Dört gözle bekliyoruz açıkçası yeni iktidarı.”

“HÜKÜMETİN İSTİFA ETMESİ GEREKİYOR”

Abdulsamet Özel: “Hiç memnun değiliz. Hiç umudum yok. Şayet bu hükümet devam ederse, hiç bir umudum yok. İnsanların ruh halleri bozuldu. Beşerler sahiden kaygı ağlıyor. Bu hükümetin çabucak şu an istifa etmesi gerekmektedir. Yeni yıldan bunu temenni ediyorum. Sahiden Türk halkı bunu hak etmiyor. Ben şayet Tayyip Erdoğan’ın yerinde olsam çabucak istifamı veririm şu an. Beşerler artık keder yanıyor.”

“2022’DEN TEK UMUDUM ERKEN SEÇİM”

(İsmini vermek istemeyen vatandaş): “Mutlu bir sene değildi. 2021 hastalıkla, pandemi endişesiyle geçti. En son yaşadığımız ekonomik kasvetler da tuzu biberi oldu. 2022 için umudum erken seçim olması. Tek umudum bu. Onu bekliyorum, ülkem için.”

“HÜKÜMET DEĞİŞMEDEN BİR YERE VARILMAZ”

(İsmini vermek istemeyen bir vatandaş): “2021 yılı epey berbat geçti. Daha da berbata gidiyor. Bu memleket nasıl kurtulur bilemiyoruz. Erken seçim olmadan, hükümet değişmeden bir yere varılmaz. Bunlarla olmaz. 20 yıldır memleketi sattılar.”

“TÜRKİYE’NİN DURUMU HİÇ YETERLİ GİTMİYOR”

(İsmini vermek istemeyen vatandaş): “20 yıldır Türkiye uyuyor. Artık bu halkı uyandırmamız lazım. Türkiye 20 yıldır sefalet ortasında, sıkıntı ortasında. İşsizlik, yoksulluk, hırsızlık diz uzunluğu, almış başını gidiyor. Şayet önümüzdeki sene erken seçim şayet olmazsa umut falan kalmayacak. Türkiye şu anda batmış durumda. AKP hükümetinin artık gitmesi lazım. Beşerler geçim ıstırabı ortasında. Bu bu biçimde gitmez. Artık kâfi. Beşerler artık ne meskenini geçindirebiliyor, ne faturasını ödeyebiliyor, işsizlik almış başını gidiyor. Cumhurbaşkanımız çıkıyor, ‘Uçuyoruz’ diyor. Nereye uçuyorlar bilmiyorum. Biz uçamıyoruz bir türlü. 128 milyar dolar nerede? Onun hesabını veremiyorlar. Sahiden Türkiye’nin durumu hiç âlâ gitmiyor.”

“UMARIM TÜRKİYE İÇİN HER ŞEY DAHA GÜZEL OLUR”

Ozan Özeren: “2021 yılı her Türk vatandaşı üzere benim için de güç geçti. Maddi olarak zorluklar yaşadık genelde, Covid-19’dan dolayı etrafımızda can kayıpları oldu. elbette yorucu bir yıldı. İktisatta bu kadar saçma sapan hareketlenmelerle güçlü beşerler daha güçlü oldu. Bizim üzere orta direkler artık bitmiş durumda. Yeni yıla daha umutlu gireceğimizi düşünmüyorum. Umarım Türkiye için her şey daha âlâ olur, kimi şeyler değişir, daha demokratik, daha düzgün bir sistem ortasında yaşamaya başlarız.”

“ÇOK DAHA AZ HARCAYARAK TIPKI ŞARTLARDA YAŞAMAK İSTİYORUZ”

Simge Çam: “Yeni yılda iktisat manasında fazlaca daha fazla uyguna gitmek hoş olur. Bilhassa öğrenci olarak, fazlaca daha az harcamayla birebir şartlarda yaşamak. Hepimizin umudu tıpkı biçimde; hem pandemi hem iktisat.”

“KİME SORARSANIZ TIPKI KARŞILIĞI ALIRSINIZ”

Ulaş Kul: “Geçtiğimiz süreci biliyorsunuz. Daha hoş bir surece gitmemiz gerektiğini düşünüyorum. Aklımızdan daima bu geçiyor. Yalnızca öğrencilerin değil, her insanın bu biçimde düşündüğünü düşünüyorum. Etrafta kimse sorarsanız büyük ihtimalle tıpkı karşılığı alırsınız.”

“HİÇBİR ŞEYİN PAHALANMADIĞI, ENFLASYONUN OLMADIĞI BİR YIL İSTİYORUM”

Işık Aydoğan: “hiç bir biçimde ne memnunum ne de umutluyum. Pandemi, enflasyon, pahalılık, işsizlik… İnşallah her şey yoluna girer, her şey hoş olur. En büyük beklentim; biz de 1 Türk Lirası verip, 20 dolar alalım… Ben de 1 lira vereyim, 20 dolar alayım… hiç bir şeyin pahalanmadığı, enflasyonun olmadığı bir yıl istiyorum.”

“BİR ŞEYLERİ BEKLEMEKTEN BIKTIK ARTIK”

İsmail Uce: “Yeni yıl öncesi keyifli değiliz. Umudumuz yok. Hayat daima tıpkı geçiyor. Bir şeyleri beklemekten bıktık artık. ‘Düzelecek düzelecek’… Kiralar pahalılaşıyor, erzaklar pahalılaşıyor, bir türlü bir tertip kuramıyoruz.”

“ÇOCUKLARIMIZLA, TORUNLARIMIZLA SIHHATLE YAŞAMAK İSTİYORUZ”

Hasan Katıkçı: “Yeni yıldan beklentim; çoluğumuzla, çocuğumuzla sıhhatle yaşamak. Biz artık emekliyiz, yaşlıyız. Dileğimiz çocuklarımızla, torunlarımızla geçinmek. Öbür bir dileğimiz yok.”

“ÜLKEMİZİ ÇOK SEVİYORUZ, LAYIK OLANI İSTİYORUZ”

Sumru hanım: “Daha berbatı olmaz herbiçimde… 2021, Covid-19 kaygısıyla, artırımlarla pek zahmetli geçti. bu biçimde olmasın istiyorduk. Yeni yılda bu meselelerin düzelmesini canı gönülden istiyorum. Zira epeyce emek verdik, ülkemizi epeyce seviyoruz. Daha güzel şeyler olsun istiyoruz. Layık olanı istiyoruz. Dileğimiz bunlar.”

“BEKLENTİLERİMİZ HİÇBİR YIL GERÇEKLEŞMİYOR”

Erhan Çağlar: “Her yıl olduğu üzere bu yıl da umutlu, keyifli değiliz. Hem ülke koşullarından tıpkı vakitte hayat biçimi olarak mutsuzuz. Yeni yıldan bir beklentimiz, umudumuz yok zira her yıl bir beklentimiz oluyor fakat hiç bir biçimde gerçekleşmiyor. Bilhassa de 2020’ye girdiğimizden beri hem pandemiden hem iktisattan dolayı umutlarımızın gerçekleşmeyeceğini düşünüyoruz.”

“SAĞLIĞI YA DA EKONOMİYİ DÜŞÜNMEDEN GEÇİRDİĞİMİZ BİR GÜNÜ HATIRLAMIYORUM”

Neyra Demirtaş: “Açıkçası uzun vakittir sıhhati ya da ekonomiyi düşünmeden geçirdiğimiz bir günü hatırlamıyorum. Çok optimist bir insanımdır ben lakin gelecek yıl için ben bile epeyce karamsarım şu an.”

“BU DERTTE NE KADAR MEMNUN OLUNUR?”

Sevgi Aydoğan: “Bu kahırda ne kadar memnun olunur? Pahalılık, gerilim, pandemi… Bunların geçmesini istiyoruz.”

“YENİ YILDAN UMUDUM İKTİSADIN DÜZELMESİ”

Anıl Karakaş: “Yeni yıldan hiç umutlu değilim. Hatta az evvel arkadaşıma, ‘İlk kere bu bir yılbaşına bu kadar berbat giriyorum’ dedim. Hepimiz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyız, olumlu hiç bir şey yok ki şu an. Yeni yıldan beklentim; doların düşmesi, iktisadın düzelmesi, Türkiye’nin düzelmesi.”

“UMUDUM VAR FAKAT TÜRKİYE SONLARI İÇERİSİNDE DEĞİL”

Fatma Bademci: “Benim umudum var da Türkiye sonları içerisinde değil. En yakın vakitte Almanya’ya kaçmak istiyorum. Ülkedeki kurallar bu biçimde olmasa gitmezdim. Hemşireyim, şu andaki minimum fiyatın altında maaş alıyorum. O yüzden gitmek istiyorum.”