Yanlış doğum denetim tekniği gebeliğe yol açabilir

KesikÇayır

New member
Yanlış doğum denetim tekniği gebeliğe yol açabilir Aile planlaması yapmak isteyen çiftler, sıklıkla doğum denetim hallerine başvuruyor. Halk içinde sıkça kullanılan doğum denetim halleri ise çoklukla yanlış kullanım niçiniyle istenmeyen gebeliklere niye oluyor.

Hamile kalmak istemeyen bayanların biroldukca farklı metoda başvurduğunu ve bu hallerin yanlış kullanmasının istenmeyen gebeliklere yol açtığını söz eden Bayan Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Esra Yalım, halk içinde çoğunlukla kullanılan takvim metodu ve vajinal duş üzere klasik formların tek başına kullanılmasının riskli olduğunu belirtti.

“YUMURTLAMA PERİYODU BİREYDEN BİREYE DEĞİŞİYOR”

Bayanlarda yumurtlama devrinin bireyden bireye değiştiğini söyleyen Bayan Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Esra Yalım, “Takvim usulü hanımın adet nizamına göre yumurta oluşum tarihinin hesaplanarak gebelik ihtimalinin yüksek olduğu aylarda alakadan kaçınmak manasına geliyor. Bu sistem her ne kadar pratik üzere görünse de adet tarihlerinin ve yumurtlama periyodunun bireyden bireye değişmesi niçiniyle tek başına kullanıldığında gebelik riski oluşturuyor. Münasebet daha sonrasında genital bölgenin yıkanması ise sık kullanılan bir yol olsa da gebelik riskinin yüksek olduğu formüllerden birisidir.” diye konuştu.

“Vajinal duş usulünü kullanan bayanlarda istenmeyen gebelikler görülebildiği üzere genital bölgedeki doğal ortam da bozularak mantar ve bakteri enfeksiyonlarına yol açmaktadır.” diyen Op. Dr. Esra Yalım, bu metodun kullanılmaması gerektiğini belirtti. Çağdaş doğum denetim halleriyle ilgili bilgiler veren Yalım, şu biçimde konuştu: “Doğum denetimi emelli kullandığımız biroldukca çağdaş formül mevcut. Bariyer formlarından olan kondomlar ve diyaframlar bireyler tarafınca yanlışsız kullanıldığında gebelikleri önlemede çok başarılı sistemlerdir. Hormonal tekniklerden olan doğum denetim hapları olarak bilinen oral kontraseptif ilaçlar da adet tertibine nazaran kullanıldığında riskin en az olduğu sistemlerden birisidir. beraberinde aylık yahut üç aylık olarak kullanılan iğneler de gebeliği önlemede başarılıdır. Rahim içerisine yerleştirilen ve gebeliği önleyen hormonlar salgılayan aygıtlar da birkaç yıllık korunmayı sağlayan sistemlerden birisidir. Bayanlarda tüplerin bağlanması ve erkeklerde vazektomi, yani sperm kanallarının bağlanması üzere metotlar de gebeliğin kalıcı olarak önlenmesinde kullanılmaktadır. Lakin bireyler bu usullerden hangisini seçecek olursa olsun aile planlaması için kesinlikle danışmanlık almalı ve bayan hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmalıdır.”

DOĞUM DENETİM HAPLARI KULLANIMINDA UZMANA DANIŞILMALI

Gerçek kullanıldığında en başarılı formüllerden birinin doğum denetim hapları olduğunu söyleyen Yalım, oral kontraseptiflerin günlük olarak alındığında başarılı bir korunma yolu olduğunu belirtti. Oral kontraseptif kullanan bayanlarda adet periyodunun 21 günlük hap kullanması daha sonrası başladığını ve yaklaşık yedi gün sürdüğünü aktaran Op. Dr. Esra Yalım, “Adet düzensizliği olan hastalarda da adetin sisteme girmesi için kullanılan bu haplar cinsel beraberlik daha sonrası istenmeyen gebeliklerin önlenmesinde pek başarılıdır.” diyerek hapların itimatla kullanılabileceğini belirtti.

Op. Dr. Esra Yalım, hapların kullanması ile ilgili de şu açıklamalarda bulundu: “Gebelik kuşkusu olan bayanların, daha evvel göğüs kanseri teşhisi alanların, karaciğer hastalığı olanların bu hapları kullanımı sakıncalıdır. Ayrıyeten kalp hastalığı kuşkusu olan bayanlarda da bu haplar kullanılmamaktadır. Bu yüzden doğum denetim hapları kullanılmadan evvel kesinlikle bayan hastalıkları ve doğum uzmanına danışılmalıdır.”

BİREYE ÖZEL DOĞUM DENETİM USULÜ

“Bize gelen ve hangi metodu kullanımı gerektiğine karar verememiş olan bireylere uygun yolu bulmak için karşılıklı konuşuyoruz ve ortak bir formül belirlenmesine yardımcı oluyoruz.” formunda açıklamalarda bulunan Op. Dr. Esra Yalım, danışmanlık hizmetinden kesinlikle faydalanılması gerektiğini belirtti. Op. Dr. Esra Yalım şu açıklamalarda bulunarak kelamlarını noktaladı: “Danışmanlık sırasında şahısların kolay kullanabileceği ve ahenk gösterebileceği sistemi seçmeye çalışıyoruz. Birtakım bireyler birkaç aylık korunma isterken kimi şahıslar yıllar süren korunma hallerini tercih ediyorlar. Bayan hastalıkları uzmanı olarak biz de bireylere hangi usulü tercih etmesi konusunda fikir veriyoruz. Ayrıyeten kalıcı korunma isteyen şahıslarda de tüp yahut sperm kanallarının bağlanması üzere cerrahi korunma formlarını uygulayabiliyoruz.”