Yardımcı antrenör Hoffmann bir röportajda, 1. bölüm: “Hücum oyuncularını devralacağım”

ahmetbeyler

Active member
Bu perşembe hava değişken. Güneşi gri gökyüzü takip eder, ardından tekrar güneş gelir. Antrenmandan sonra Rani Khedira ve Sven Michel otoparkta arabalarına binerler.Bir kupa maçından iki gün sonra, An der Alten Försterei stadyumunda yaklaşan ev maçı için her şey hazırlanır.

Ve baş antrenör Urs Fischer tribünün zemin katında basın temsilcilerinin sorularını yanıtlarken, Markus Hoffmann üst kata, tuğla binanın çatısı altındaki birçok kutudan birine çıkıyor. 50 yaşındaki Avusturyalı aceleci olmaktan çok uzak görünüyor. Ne de olsa, 1. FC Union Berlin’de yardımcı antrenör olarak yaptığı çalışmayla ilgili bu konuşma için çok zaman ayırıyor.

1. FC Union Berlin: Büyük fırsattan sonra, büyük fırsattan önce
  • hisseler
Biz konuşurken, Urs Fischer maç günü basın toplantısında konuşuyor. Orada daha sık durmak ister misin?

Oraya gitmek istemiyorum, yoksa farklı bir yöne gitmek zorunda kalırdım. Şimdi yaptığım şey, seçtiğim şey. İstediğim bu.

Yani baş antrenörlük işi sana hiç cazip gelmedi mi?

Temel olarak, baş ve yardımcı antrenör pozisyonları iki farklı iştir. Bu yola asla gitmek istemedim çünkü ne yapabileceğimi, ne yapmaktan hoşlanıp hoşlanmadığımı biliyorum. Her hafta veya üç günde bir gazetecilere bir sonraki rakip veya bir sonraki maç hakkında bir şeyler söylemekten hoşlanmam. Sadece oyuncularıma neyi, nasıl yaptığımızı anlatmak istiyorum.

Şimdiki gibi istisnalar dışında.

Ama bu çok nadirdir.

Ve hangi avantajlara sahiptir?

Cuma akşamı ziyarete gelen arkadaşlarımla veya kasabadaki ailemle akşam yemeğine çıkabilirim ve kimse beni tanımaz. Her yerde özgürce hareket edebilirim. Bazen biri restorana gelir ve “Ütü” der, ama hepsi bu. Sonra “Eisern” diyorum ve her şey yolunda.

Markus Hoffmann, sezon açılışında Irons taraftarlarını karşılıyor.

Markus Hoffmann, sezon açılışında Irons taraftarlarını karşılıyor.imago/aşçı

Berlin’de neye zaman ayırıyorsun?

Berlin’de her şeyi yapabilirsiniz, Berlin harikadır. Ama Berlin’i yazın kışa tercih ederim çünkü kışın dağları ve karı özlüyorum. Kültürel olarak her gün bir şeyler yapabilirsiniz, hemen hemen her gün spor etkinlikleri oluyor.

Spor etkinliklerine gittiğinizde kutup ayıları, tilkiler veya Alba ile birlikte olmayı mı tercih edersiniz?

Bunların hepsini zaten gördüm. Hentbolu severim, buz hokeyi ve basketbolu da severim. Oradaki insanlarla değiş tokuş her zaman heyecan vericidir. Örneğin kaleci antrenörümüz kutup ayılarının kaleci antrenörü ile çok iyi arkadaştır. Bu kombinasyonda birlikte padel oynamaya gideceğiz.

Ve Urs Fischer ile balık tutma tutkusunu paylaşıyorsunuz…

sinek balıkçılığı.

Fark etmek zorunda mısın?

Bunlar iki farklı spordur. Sinek avcılığı yaparken, su yüzeyinde veya altında sineğin orijinal taklitleriyle balık yakalamak için kuş kuşları ile akan suda durursunuz.

Bunu Berlin’de nerede yapıyorsun?

Zor, uzun bir yol gitmeniz gerekiyor. Sakson İsviçre’deki Dresden civarında küçük ve ilginç nehirler var ama oraya arabayla gitmek yaklaşık iki buçuk saat sürüyor. Ama Mulde gibi nehirlerde de balık tutuyoruz.

Bir gün nasıl görünüyor?

Sabah erkenden saat altıda yola çıkıyoruz ve bütün gün yoldayız. Bu sadece zevk almak, derinden rahatladık.

Eğitmen üçlüsü: Markus Hoffmann, Urs Fischer ve Sebastian Bönig (soldan)

Eğitmen üçlüsü: Markus Hoffmann, Urs Fischer ve Sebastian Bönig (soldan)imago/Nordphoto

Birlikte bu kadar iyi çalışabilmek için özel hayatınızda da iyi anlaşmanız gerekiyor mu?

Temel olarak, bizim gibi son yedi yıldır ailelerimizden daha fazla birlikte vakit geçiriyorsanız, belli bir sempati olması gerekir. Yapabiliyorsanız ve iş dışında iletişime geçip birlikte bir şeyler yapmak istiyorsanız, bu kesin bir avantajdır. (gülüyor) Bu bir avantajdır.

İş yerinde olta balıkçılığı yaptığınız zamanki kadar rahat olamazsınız. Görevler nasıl dağıtılır?

Örneğin, hafta boyunca veya yedek oyuncu antrenmanı sırasında yardımcı antrenörler görevi devralır ve baş antrenör gözlemci olarak hareket eder. Oyuna ve Habernun sahada uygulanmasına gelince, bu baş antrenöre kalmış. Oyuncular teknik direktörü dinlemek zorunda. Bir egzersizde aktif olmak ve koçluk yapmak daha çok bizim işimiz. Antrenörlük takımında da takım bölümlerini ayırdık.

Takımın hangi kısmından kim sorumlu?

Urs esas olarak savunmadan, Sebastian Bönig orta saha oyuncularından sorumlu – ayrıca hafta boyunca bireysel analizlerde de. Ve hücum oyuncularını devralıyorum. Oyuncuları bu şekilde analiz ediyor ve onlarla çalışıyoruz.

“İyi Polis” ve “Kötü Polis” kimdir?

Yardımcı antrenörler oyunculara her zaman baş antrenörden daha yakındır çünkü bir oyuncunun yardımcı antrenöre gitmesi her zaman daha kolaydır. “İyi Polis, Kötü Polis”i daha önce denedik, her oyuncunun farklı bir muameleye ihtiyacı var. Ama biz her zaman çok açığız, oyuncular her zaman nerede durduklarını ve ne istediğimizi bilirler. Bu oyuncular için her zaman kolay değil.

Ne demek istiyorsun?

Her oyuncu doğrudan konuşmaya ve hitap ederken onları esirgememeye alışkın değildir. Ama bununla başa çıkabilmeleri gerekiyor. Belki her yerde durum böyle değil ama bazı oyuncular buraya geldiklerinde doğrudanlığa şaşırıyorlar. Ancak doğrudan olumsuz anlamına gelmez.

Bir koçluk ekibi olarak iyi işleyebilmek için oyunda aynı yaklaşımı izlemeniz şart mı, yoksa farklı fikirler birbirini iyi tamamlıyor mu?

Benzer yaklaşımlar olmalı. Sonunda, baş antrenör kararları her zaman verir ve bir yardımcı antrenör olarak sürekli farklı bir fikre sahipseniz, bu bir noktada zorlaşır. Fikirlerimiz temelde çok benzer, ancak orada daha da gelişiyoruz.

Bunu işiniz için tarif edebilir misiniz?

Her şeyi 2018’de burada başladığımız gibi yapmıyoruz açıkçası. Değişime ihtiyacı var, sürekli takımı düşünüyorsun. Örneğin Max Kruse aramızdan ayrıldığında üç dört maç sıkıntı yaşadık çünkü oyunumuzu değiştirmek zorunda kaldık. Felsefe ve ilkeler sahip olduklarınızla gelişir. Elimizdeki oyuncularla çalışmak zorundayız. Oyuncularınız yoksa Hollanda’daki gibi 4-3-3 oynayamazsınız. Bunun yerine, sahip olduklarınızla yapabileceğinizin en iyisini yapmalısınız. On yıl önce herkes Barcelona gibi oynamak istedi ama bu olmuyor.

Siz de farklı oynamak ister misiniz?

Bazen yüzde 60 topa sahip olmak ve topa karşı oynamaktan daha fazla futbol oynamak isteriz ama bizim takımımız öyle bir şekilde tasarlandı ki diğer takım hala biraz kilolu. Bununla başa çıkmalı ve en iyisini yapmalıyız.

Markus Hoffmann’ın Spartak Moskova’da geçirdiği süre boyunca yaşadığı deneyimler ve kendisinin ve Urs Fischer’in Almanya ve Alman futbolu hakkında ne düşündüğü hakkında röportajın yarınki ikinci bölümünü okuyun.

Bu metin ilk sırada Demir Dergisi No.7 yayınlandı, Berliner Zeitung’un abonelik mağazasında (aboshop.Haberler), Union-Zeughaus’ta ve tabii ki kioskta mevcut.