Yeni Türk Öğrenci Kümesi, Akkuyu NGS İşçi Yetiştirme Programı Kapsamında Rusya’da Eğitime Gidecek

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Yeni Türk Öğrenci Kümesi, Akkuyu NGS İşçi Yetiştirme Programı Kapsamında Rusya’da Eğitime Gidecek
Bu yılın sonbaharında başlayacak Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) işçi yetiştirme eğitim programına katılarak Rusya’da yüksek lisans eğitimine başlayacak öğrenciler, seyahatleri öncesinde Türkiye Cumhuriyeti Güç ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nda düzenlenen ve Akkuyu temsilcilerinin de hazır bulunduğu toplantıya katıldı. Lisans eğitimlerini Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinde tamamlayarak mezun olan ve gerçekleştirilen imtihan neticelerina bakılırsa seçilen 24 öğrenci, St. Petersburg Büyük Petro Politeknik Üniversitesi’nde (SPbPU) “Isı Gücü ve Isı Mühendisliği” ve “Elektrik Gücü ve Elektrik Mühendisliği” uzmanlık alanlarında yüksek lisans eğitimi almak üzere Rusya’ya gönderilecek.

Türkiye Cumhuriyeti Güç ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Nükleer Güç ve Memleketler arası Projeler Genel Müdürlüğü Nükleer Altyapı Geliştirme Dairesi Lideri Salih Sarı, programa katılacak SPbPU yüksek lisans öğrencilerinin de katıldığı görüşmede şunları söylemiş oldu: “Akkuyu NGS, biroldukça açıdan Türkiye için stratejik ehemmiyete sahip bir projedir. Nükleer güç, öteki baz yük santralleri üzere güç arz güvenliğinin artırılmasına kıymetli katkıda bulunur. Ayrıyeten, NGS yardımıyla doğal gaz ithalatına olan bağımlılığımızı büyük ölçüde azaltabileceğiz. Ayrıyeten NGS’ler, atmosfere sera gazı salımı yapmayan az sayıdaki elektrik üretim seçeneklerinden biridir. Güç ve Natürel Kaynaklar Bakanlığı’nın ve ilgili öteki kamu kurum ve kuruluşlarının temel misyonu NGS’yi en az 60 yıl boyunca emniyetli ve emniyetli bir biçimde işletilmesini sağlayacak olan geleceğin işletme işçisine, yani sizlere devretmektir. Bu açıdan Rusya’daki eğitim süreci, gerekli bilgi ve marifetin yanı sıra kuvvetli bir nükleer güvenlik külçeşidinin de edinilmesi açısından proje için son derece değerlidir.”

AKKUYU NÜKLEER A.Ş. temsilcisi olarak görüşmede hazır bulunan Nükleer Düzenleme Kurumu ile Münasebetler Yöneticisi Ahmet Çelik ise, Eylül başında yüksek lisans eğitimine başlayacak olan Türk öğrencilere yönelik olarak yaptığı konuşmada şu tabirleri kullandı: “AKKUYU NÜKLEER A.Ş. ve Türkiye Cumhuriyeti Güç ve Alışılmış Kaynaklar Bakanlığı, proje için nitelikli işçi yetiştirmeye özel ehemmiyet atfetmektedir. Nükleer güç, Türkiye için yepisyeni bir sanayidir. Türk üniversiteleri nükleer güç alanında çalışabilecek mühendisler yetiştirse de, çabucak hemen aktif bir nükleer santral olmadığı için sizin üzere uzmanların Akkuyu NGS’de bakılırsav alabilmek için Rusya’da özel eğitim alması ve daha sonrasında işletmede olan nükleer santrallerde staj yapmaları son derece değerlidir. Şu anda, Türkiye’nin birinci nükleer güç santralinin 3 ünitesinde inşaat ve montaj çalışmaları ağır bir biçimde yürütülmekte ve 4. ünitenin bulunduğu alanda faal inşaat hazırlıkları devam etmektedir.”

Toplantıya katılan AKKUYU NÜKLEER A.Ş. İnsan Kaynakları Departmanı temsilcileri de, şirket takımındaki açık durumlara işçi alım şartları ve meslek beklentileri dahil öğrencilerin programa iştirak şartları ve mezuniyet daha sonrası şirkette istihdam edilmeleri ile ilgili tüm sorularını detaylı olarak yanıtladı.

Programa katılan öğrenciler, Rusya’nın en âlâ teknik üniversitelerinden biri olan SPbPU’da 2 yıl boyunca eğitim gorecek. Mesleksel derslerde eğitim lisanı İngilizce iken, öğrenciler temel müfredata ek olarak Rusça derslere de katılabilecek. Programa iştirak şartlarına bakılırsa, öğrencilere yılda bir sefer İstanbul – St. Petersburg – İstanbul güzergahında gidiş-dönüş uçak bileti, öğrenci yurdunda konaklama imkanı ve sıhhat sigortası ile, yaklaşık 3600 TL meblağında bir eğitim bursu da verilecek. Programa katılan öğrenciler, SPbPU yüksek lisans programından mezun olup diplomalarını aldıktan daha sonra AKKUYU NÜKLEER A.Ş.’de istihdam edilecek.

Akkuyu NGS için Türk Uzman Yetiştirilmesi Hakkında

Akkuyu NGS için işçi yetiştirme eğitim programı, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları içinden seçilen uzmanların eğitilmesi ve ondan sonrasında AKKUYU NÜKLEER A.Ş. bünyesinde istihdam edilmesi emeliyle “Rusya Federasyonu Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti içinde Akkuyu NGS alanında bir nükleer santralin inşası ve işletilmesi konusunda işbirliği yapılmasına ait varılan anlaşma” mucibince uygulanıyor. Eğitim programı, 2011 yılında AKKUYU NÜKLEER A.Ş. tarafınca başlatıldı. Uzmanların eğitim masrafları Rusya Federasyonu Hükümeti tarafınca karşılanıyor.

Eğitim, Moskova Ulusal Nükleer Araştırma Üniversitesi MEPhI’de (NRNU MEPhI) ve St. Petersburg Büyük Petro Politeknik Üniversitesi’nde (SPbPU) veriliyor. Türkiye’den birinci öğrenciler 2011 yılında Rus üniversitelerinde “Nükleer Santraller: Tasarım, İşletme ve Mühendislik” uzman eğitim programı kapsamında eğitimlerine başlamıştı.

Toplam 186 Türk genç uzman (2018’de 35 mezun, 2019’da 53 mezun, 2020’de 55 mezun ve 2021’de 43 mezun) Akkuyu NGS işçisi eğitim programı kapsamında eğitimini tamamladı. Tümü AKKUYU NÜKLEER A.Ş. tarafınca istihdam edildi ve hali hazırda Türkiye’nin birinci nükleer santralinin inşaatında muvaffakiyetle misyon yapıyor. Program kapsamında 36 MEPhI ve 49 SPbPU olmak üzere toplam 85 Türk öğrenci eğitimlerine devam ediyor. Bu yıl SPbPU yüksek lisans programı için Türk üniversitelerinden seçilen 24 lisans mezunundan oluşan son küme, 2021 sonbaharında eğitime başlayacaklar.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı