Yüzme havuzlarında nasıl tedbirler alınmalı? Sıcaklıkların artmasıyla kullanması artan havuzlarda gereken tedbirlerin alınmasının kıymetine dikkat çeken uzmanlar, boğulmaların önüne geçilmesi için cankurtaran bulundurulması gerektiğini vurguluyor. Yüzme havuzlarının etrafında kesinlikle bariyer bulundurulmasının değerini belirten uzmanlar, ıslak tabanların de düşme ve faydalanmalara davetiye çıkardığı ihtarında bulundu.
Üsküdar Üniversitesi İş Güvenliği, İş Sıhhati ve Etraf Sıhhati Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Rüştü Uçan, yüzme havuzları ile ilgili sıhhat ve güvenlij şartlarına ait değerlendirmelerde bulundu.
Havaların ısınmasıyla birlikte havuz üzere ıslak alanlara ilginin arttığını belirten Dr. Öğretim Üyesi Rüştü Uçan, “Artan kullanıcı ve kullanım sıklığı ile ıslak alanlarda tertipli bakımlar ve güvenlik tedbirleri dikkate alınmadığı vakit insan sıhhati için tehdit oluşmasına niye olmaktadır.” dedi.
Nizamlı denetimler kesinlikle yapılmalı
Bilhassa ıslak alan kullanmasında en epeyce tercih edilenlerin başında yüzme havuzlarının geldiğine dikkat çeken Dr. Öğretim Üyesi Rüştü Uçan, “Yüzme havuzları, sistemli denetimlerin, periyodik bakımlarının ve etrafında güvenlik önlemlerinin alınması üzere sorumlulukları da birlikteinde getirmektedir. Yüzme havuzları ekseriyetle her ay Vilayet Sıhhat Müdürlükleri tarafınca uygunlukları denetlenmektedir. Yüzme havuzları ile ilgili taban şartların sağlanmasında birincil sorumluluk işletmecilerde olduğu üzere toplu hayat alanlarına ilişkin ortak yüzme havuzlarında ise site idaresi sorumlu tutulmaktadır.
Yüzme havuzlarında bu tedbirlere dikkat!
Dr. Öğretim Üyesi Rüştü Uçan, yüzme havuzlarındaki minimum gereklilikleri şu biçimde sıraladı:
Boğulmalar haricinde ıslak alan kullanımlarında ikincil tehlikenin ıslak alan etrafı olduğunu tabir eden Dr. Öğretim Üyesi Rüştü Uçan, şunları söylemiş oldu:
Periyodik denetimler aksatılmamalı
Islak alan kullanımları ile ilgili sıhhat ve güvenlik önlemlerinin sürekliliğinin sağlanması gerektiğine dikkat çeken Dr. Öğretim Üyesi Rüştü Uçan, “Tüm bu minimum şartların bir keze mahsus olarak yapılmış olması hukuksal olarak sorumlu bireyleri muaf tutmamaktadır. Bu niçinle, periyodik denetimlerin nizamlı olarak yapılması, takip ve kontrollerin sağlanması konusunda işletmecilere yahut site idarelerinin rolü değerli olmaktadır.” diye konuştu.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı
Üsküdar Üniversitesi İş Güvenliği, İş Sıhhati ve Etraf Sıhhati Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Rüştü Uçan, yüzme havuzları ile ilgili sıhhat ve güvenlij şartlarına ait değerlendirmelerde bulundu.
Havaların ısınmasıyla birlikte havuz üzere ıslak alanlara ilginin arttığını belirten Dr. Öğretim Üyesi Rüştü Uçan, “Artan kullanıcı ve kullanım sıklığı ile ıslak alanlarda tertipli bakımlar ve güvenlik tedbirleri dikkate alınmadığı vakit insan sıhhati için tehdit oluşmasına niye olmaktadır.” dedi.
Nizamlı denetimler kesinlikle yapılmalı
Bilhassa ıslak alan kullanmasında en epeyce tercih edilenlerin başında yüzme havuzlarının geldiğine dikkat çeken Dr. Öğretim Üyesi Rüştü Uçan, “Yüzme havuzları, sistemli denetimlerin, periyodik bakımlarının ve etrafında güvenlik önlemlerinin alınması üzere sorumlulukları da birlikteinde getirmektedir. Yüzme havuzları ekseriyetle her ay Vilayet Sıhhat Müdürlükleri tarafınca uygunlukları denetlenmektedir. Yüzme havuzları ile ilgili taban şartların sağlanmasında birincil sorumluluk işletmecilerde olduğu üzere toplu hayat alanlarına ilişkin ortak yüzme havuzlarında ise site idaresi sorumlu tutulmaktadır.
Yüzme havuzlarında bu tedbirlere dikkat!
Dr. Öğretim Üyesi Rüştü Uçan, yüzme havuzlarındaki minimum gereklilikleri şu biçimde sıraladı:
- Boğulmaların önüne geçebilmek için havuz derinliği 1,50 metre yükseklikten çok olması durumunda cankurtaran bulundurulması gerekmektedir.
- Çocuk havuzları yüksekliği 50 cm den çok olmamalıdır. Şayet, uygun alan bulunmuyorsa derin havuzun bir köşesi çocuk havuzu olarak düzenlenmesiyle inançlı kullanım alanı yaratılabilir.
- Rastgele bir boğulma riskine karşı can güvenliğini sağlamak için can simidi üzere kurtarma ekipmanları bulundurulmalıdır. Kurtarma ekipmanlarının yanı sıra birinci yardım çantası mümkün faydalanmalara karşı tüm gerekli materyallerle donatılmış biçimde hazırda tutulmalıdır.
- Yüzme havuzu kenarında acil durumlarda kullanılmak üzere telefon bulundurulmalıdır.
- İstanbul İtfaiyesi tarafınca yayınlanan ‘Su ve Dalma Güvenliği Tavsiyesi’ ‘ne bakılırsa 5 yaş altındaki çocuklar en yüksek riski taşımaktadır. Bu niçinle refekatçisi olmadan yüzmelerine müsaade verilmemesi tavsiye edilmektedir.
Boğulmalar haricinde ıslak alan kullanımlarında ikincil tehlikenin ıslak alan etrafı olduğunu tabir eden Dr. Öğretim Üyesi Rüştü Uçan, şunları söylemiş oldu:
- Islak tabanların niye olabileceği kayıp düşmeler önemli sıkıntılara yol açabilir. Bu niçinle, havuz ve etrafında muhtemel tehlikelere karşı bilgilendirme levhaları kesinlikle asılmalıdır.
- Havuzun etrafında derinlik bilgi levhaları kullanıcıların nazaranbileceği biçimde havuz kenarına en az 4 tarafta yazılmalıdır ve dalışın yasak olduğunu belirten güvenlik işaretlerinden faydalanılmalıdır.
- Yüzme havuzu etrafındaki yürüme alanı, duş yeri ve etrafının tabanı düzgün ve kaymaya yol açmayan gereçten yapılmalıdır. Boşaltma mazgalı kesinlikle kapalı durumlarda bulunmalıdır. Bilhassa konut havuzlarında tahliye boruları yuvarlak kapaklarla kapatılmalı, kapaklarda ve çatlak yahut eksik vida olmamalıdır.
- Elektrik tesisatının mevzuata uygunluğu her yıl yetkili firmalar yahut Elektrik Mühendisleri Odası tarafınca tertipli olarak yapılmalı ve işletmeci yahut site idaresi tarafınca takip edilmelidir.
- Havuz ortasında yahut etrafındaki elektrik akımının 50 Voltun altında tehlikesiz tansiyon olarak nitelendirilen şartı sağlamasına kesinlikle dikkat edilmelidir.
- Havuz içi paklığında kullanılan filtre sistemlerinin vakum oluşturmayacak biçimde uygulanması ve suyun temizlenmesi için havuzda yer alan filtre kapaklarının (kırık, çatlak yahut boşluklu olmaması) uygunluğu nizamlı olarak denetim edilmelidir.
- Islak alan kullanımlarında bir başka tehlike kaynağını ise havuz kimyasalları oluşturmaktadır.
- Havuz kimyasalları, su da süratle üreyebilen bakterilere karşı yüzücülerin sıhhat hallerinin devamlılığının sağlanmasında değerli bir esirgeyici olarak kullanılmaktadır.
- Havuzun arınık süreçlerinden sorumlu şahısların kesinlikle eğitilmesi gerekmektedir. Havuz arınık süreçleri sağlanırken, uygulayıcının gerekli şahsi gözetici donanımlar kullanımı, kullanılan kimyasalların saklanması üzere konularda kâfi bilgi ve donanıma sahip olması sağlanmalıdır.
- Havuz kimyasalları yalnızca yetkili kişi/kişilerin erişebileceği biçimde kilitli ve direk gün ışığına maruz kalmayacak dolaplarda koruma edilmelidir. Bu dolapların üzerinde içerdiği kimyasalların tehlike derecesine göre bilgilendirme levhaları asılmalıdır.
- Ek olarak, havuz suyu yılda en az bir kez boşaltılarak genel paklık yapılması gerekmektedir.
- Havuzların etrafı en az 120 cm yüksekliğinde güvenlik bariyerleri/korkuluklar oluşturulmalıdır. bu biçimdece havuz öbür ortak kullanım alanlarından fark edilecek biçimde ayrıştırılmalıdır.
- Güvenlik için oluşturulan korkuluk yahut bariyerlerin görüş açısını engellemeyecek biçimde olması tercih edilmelidir. Güvenlik bariyeri olarak, PVC asıllı materyaller tercih edilebilir. Zira PVC temelli gereçler ekseriyetle gelen darbelere ve korozyona karşı sağlamdırlar. Ayrıyeten kullanıcılar tarafınca da uygun görüş imkânı sunmaktadır.
- Havuza giriş olarak belirtilen kapının kullanım saatleri haricinde kilitlenebilir düzenekte olması sağlanmalıdır.
- Havuz etrafında takılıp düşmeye niye olabilecek eşyalara karşı her gün tertipli olarak denetim edilmelidir.
- Havuz etrafında herkes tarafınca görülebilen, okunaklı ‘Havuz Kullanım Talimatları’ asılmalıdır.
- Havuzların karanlık ya da görüşün azaldığı durumlarda kesinlikle fark edilebilir olması, havuz içi ve dışı aydınlatmalarının yapılması sağlanmalıdır.
- Bilhassa açık alan havuzları, kullanılamadığı yahut havuzun boş olduğu durumlarda üzerleri güvenlik ağları ile örtülmelidir. Havuzlara düşme yahut faydalanma durumlarının önüne geçilmelidir.
Periyodik denetimler aksatılmamalı
Islak alan kullanımları ile ilgili sıhhat ve güvenlik önlemlerinin sürekliliğinin sağlanması gerektiğine dikkat çeken Dr. Öğretim Üyesi Rüştü Uçan, “Tüm bu minimum şartların bir keze mahsus olarak yapılmış olması hukuksal olarak sorumlu bireyleri muaf tutmamaktadır. Bu niçinle, periyodik denetimlerin nizamlı olarak yapılması, takip ve kontrollerin sağlanması konusunda işletmecilere yahut site idarelerinin rolü değerli olmaktadır.” diye konuştu.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı