Aliağa’da ‘Tarla Günü’ Aktifliği Düzenlendi

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Aliağa’da ‘Tarla Günü’ Aktifliği Düzenlendi
Aliağa’da ‘Üreticiye Çıkar Tüketiciye Sıhhat Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında ‘Tarla Günü’ aktifliği düzenlendi. Aktiflikte Aliağalı üretici çiftçi bayanlar tarafınca yetiştirilen Anadolu Adaçayı ile İzmir Kekiğinin hasadı yapıldı.

Aliağa Kaymakamlığı Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü ile Aliağa Bayan Teşebbüsü Üretim ve İşletme Kooperatifi iş birliğinde ‘Tarla Günü’ aktifliği düzenlendi. Aliağa Belediyesi Ziraî Üretim Tesisi ve Kent Fidanlığı’nda düzenlenen aktifliğe İlçe Kaymakamı Ömer Karaman, Aliağa Belediye Lideri Serkan Acar, Garnizon Kumandanı Albay Faruk Altun, İzmir Vilayet Tarım ve Orman Müdürü Mustafa İhtimam, kurum müdürleri, muhtarlar ve üreticiler katıldı.

Aktiflik, hürmet duruşu ve istiklal marşının akabinde Aliağa Tarım ve Orman İlçe Müdürü Mazlum Selim Aksakal’ın açılış konuşmasıyla başladı. Anadolu Adaçayı ile İzmir Kekiği yetiştiriciliği hakkında bilgiler veren Aksakal, “Hasadımızın bereketli olmasını diliyorum” dedi.

Aliağa Bayan Teşebbüsü Üretim ve İşletme Kooperatifi’nin bayan çiftçilerle birlikte tarım yapmak gayesiyle 2019 yılında Aliağa Belediyesi’nin dayanaklarıyla kurulduğunu belirten Aliağa Bayan Teşebbüsü Üretim ve İşletme Kooperatifi Lideri Berrin Argunhan, “Tarımsal faaliyetin haricinde bir daha belediyenin takviyeleriyle bayan istihdamına yönelik olarak yeni doğan çanta dikimi, yöresel helvacı kilim dokuma çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Çalışmalarımızda bizlere dayanak olan Aliağa Belediye Liderimiz Serkan Acar’a teşekkür ediyoruz” dedi.

İZMİR VİLAYET TARIM VE ORMAN MÜDÜRÜ MUSTAFA İTİNA: “ALİAĞA ENDÜSTRİSİNİN YANI SIRA BİLİNMEYEN BİR TARIM KENTİDİR”

Aliağa’nın 500 yıl evvel bir tarım merkezi olduğunu belirten İzmir Vilayet Tarım ve Orman Müdürü Mustafa İhtimam, “Aliağa endüstrisinin yanı sıra zımnî bir tarım kentidir. Aliağa’da 50 bin ton ziraî üretimimiz var. 6 bin 600 ton meyve, 4 bin ton zerzevat üretimimizle birlikte 458 ton et üretimimiz bulunuyor. Aliağa’nın tarımdaki potansiyelini biliyoruz. Aliağa’da tarımın var olduğunu ortaya çıkartıyoruz” dedi.

ALİAĞA BELEDİYE LİDERİ SERKAN ACAR, “ALİAĞAMIZ TARIM KONUSUNDA KIYMETLİ BİR POTANSİYELİ BARINDIRIYOR”

Aliağa’nın geçmişte hem tarım tıpkı vakitte balıkçılık alanında fazlaca değerli bir bölge olduğunu tabir eden Aliağa Belediye Lideri Serkan Acar, “1964 yılında ağır sanayi bölgesi ilan edildikten daha sonra yapılan sanayi yatırımlarıyla birlikte Aliağa sanayi kenti olarak anılmaya başladı. sonrasındasındasında liman yatırımlarıyla da sanayi ve liman kenti olarak bilinmeye başladı. Aliağa sanayi ve limanlarının yanı sıra epey verimli topraklara sahip. Fakat endüstriye odaklanarak tarım ihmal edildi. Yalnızca endüstriye odaklanıp Aliağamızın verimli topraklarını değerlendirmemek Aliağa’ya ihanet olur. Tarım, şayet olmazsa olmazlarımızdandır. Pandemi sürecinde tarım üretiminin ne kadar değerli olduğunu bir kere daha anladık. Aliağa Belediyesi olarak ziraî üretimin arttırılması ismine Çaltılıdere Mahallemizde bulunan 22 dönümlük bu toprakta fidanlık kurduk. Fidanlığımıza 800 tane meyve ağacı, yaklaşık 8 bin adet akasya ve dut ağacı diktik. Yaklaşık 12 bin 500 adet süs bitkisi yetiştiriyoruz. Dikilen ağaçları yapacağımız peyzaj çalışmalarında kullanmak üzere de yetiştirdik. Aliağa Bayan Teşebbüsü Üretim ve İşletme Kooperatifimizle bir arada fidanlıkta yetiştirilen eserler pandemi devrinde semt pazarımızda online olarak satışa sunuldu. Aliağamız tarım konusunda değerli bir potansiyeli barındırıyor. Kâfi ki bu potansiyeli el birliğiyle değerlendirelim. Yeni Şakran’da zeytincilik yapan teşebbüsçü Mehmet Şengül, memleketler arası pazarda mamüllerini satışa sunuyor. Çiftçilerimiz büyük bir çaba ortasında. Genç çiftçilerimizi de teşvik etmemiz gerekiyor. Aliağalı bayan girişimcilerimiz Anadolu Adaçayı ile İzmir Kekiğinin hasadını yapacak. Pilot ama örnek bir çalışma. Kendilerine epeyce teşekkür ediyorum. Üretici kadınlarımızla, üretici çiftçilerimizle, üreten halkımızla ve üreten belediyemizle Aliağamızı her istikametten ileriye taşıyacağız” dedi.

Aliağa Kaymakamı Ömer Karaman ise “Üretici, gerçek çiftçi milletin efendisidir. Belediyenin tüm üniteleriyle tarımla ve kooperatifle iç içe Aliağa’nın tümüne yayılmış bir çalışma temposu epey örnek bir çalışmadır. İnşallah bunun semeresini ve rahmetini bir arada yaşayacağız. Üretimimiz ve rahmetimiz bol olsun” dedi.

Yapılan konuşmaların akabinde İlçe Kaymakamı Ömer Karaman ve Aliağa Belediye Lideri Serkan Acar birlikteindeki heyet, el emeği ve doğal eserler stantlarını ziyaret ettikten daha sonra tarlaya inerek Anadolu Adaçayı ile İzmir Kekiğinin hasadını yaptı.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı