BABACAN, Ekonomik Krizin Tahlili İçin Mühlet Verdi: ‘Bu seyirde giderse en çok 6 ay’

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
BABACAN, Ekonomik Krizin Tahlili İçin Mühlet Verdi: ‘Bu seyirde giderse en çok 6 ay’
DEVA Partisi Genel Lideri Ali Babacan, Haber Türk’te yayınlanan Teke Tek programında Fatih Altaylı’nın konuğu oldu. Babacan şu sözleri kullandı:

‘2001 krizini iki yılda, 2008 krizini altı ayda çözdük’

“2001-2002 krizini çözmemiz iki yıl sürdü. İki yılda, 34 yıldır iki yahut üç haneli enflasyonu tek haneye indirdik. Paradan altı sıfırı attık. 2008-2009 krizini çözmemiz yalnızca altı ay sürdü. Zira borcumuz düşüktü; sanayi altyapısı ve ihracat kapasitesi büyümüştü. Bankalarımız sağlamdı. Bu sefer, şayet kriz bu düzeyde giderse bu krizden çıkış en çok altı aydır.”

‘Metin Bey’in çalışmaları açık kaynaklardan toplanan bilgiye dayanıyor’

“Bildiğimiz kadarıyla Metin Bey’in rastgele devlet sırrı niteliğinde saklı bilgiye ulaşma imkânı yok. Zira devlette çalışmıyor. Devlette çalışıp da bâtın bilgiyi dışarıya taşısa casusluğun tarifi bu. Metin Bey’in çalışmaları açık kaynaklardan derlenen toplanan bilgiye dayanıyor. Kendisi dış siyaset ve dış güvenlik sıkıntılarında en sert çıkışları yapan kişiydi. Tahminen birilerinin rahatını, huzurunu kaçırıyordu.”

‘Geçiş sürecine uygun profilde bir cumhurbaşkanı adayı gerekiyor’

“Cumhurbaşkanı adaylığı probleminin bu kadar gündemde olmasını yanlış buluyorum. Olabilecek isimlerin dahi tartışılmasını yanlış buluyorum. hiç bir ismi yıpratmaya gerek yok. Parlamenter sistem çalışmamız üzere geçiş sürecini de çalışmamız gerekiyor. O geçiş sürecine uygun profilde bir cumhurbaşkanı adayı gerekiyor.”

‘Bizim periyoda çamur atmaya kalkan, kendi kredibilitesinden yer’

“Türkiye’nin 2002-2007 içindeki ekonomik performansı, 2008-2009 global krizinden ülkeyi 6 ayda çekip çıkartmamız ve 2010, 2011, 2012’deki olağanüstü performans dünyanın teslim ettiği muvaffakiyetler. Kim ne derse desin. Bir başarısızlık olsaydı ya kamuoyundan baskı gelirdi ya da o gün Başbakan ‘Sen yapamıyorsun’ sıkıntısı. Memleketler arası toplantılarda Türkiye muvaffakiyet örneği diye tescil edildi. Bizim o periyoda çamur atmaya kalkan herkes kendi kredibilitesinden yer.”

‘IMF’ci diyorlar, IMF’ye borcu sıfırladık’

“Türkiye 2003’ten 2008’e kadar IMF’den kredi kullandı. Fakat 10 lira ödedik, yerine 5 borç lira borçlandık. Hani diyorlar ya ‘Ali Babacan IMF’ci’. Ya bu ülke IMF’yle 19 kez stand-by muahedesi yapmış. IMF’ye borcu onlarca yıl hiç bitmemiş. 2013’te de son transferi ben yaptım ve IMF’ye borcu sıfırladık.”

‘Merkez Bankası yazı tipe atsa daha güzel olur’

“Refahını ve dünyadaki prestijini kaybetmiş, ekonomik krize sürüklenmiş bir ülke haline düşmemize yalnızca üzülmüyoruz. Çok kızıyoruz. Ne kadar yanlış var ise hepsi yapılıyor. Merkez Bankası yazı cinse atsa, faiz sonucunı o denli verse şu andakinden daha âlâ olur.”

‘Hazine’nin daha değerli borçlandığı ülkede büyüme mümkün mü?’

“Eylül ayında Merkez Bankası birinci faiz indirimini yapmadan evvel Hazine’nin 5 yıllık borçlanma faizi yüzde 17 civarındaydı. Bugün yüzde 22. Merkez Bankası üç ayda piyasaya borç verme faizini 4 puan düşürmüş, Hazine’nin dışarıdan aldığı borç alma faizi 5 puan artmış. Hazine’nin daha değerli borçlandığı bir ülkede büyümeyi nasıl sağlayacaksınız? Mümkün mü?”

‘Öyle büyüme modeli batsın’

“Döviz kuruymuş, faizmiş falan bunların tamamı aldatmaca. Şayet bir teori var ise, ‘Biz ülkeyi Bangladeş, Çin üzere yapacağız. İnsanları fakirleştireceğiz. Ucuz iş gücüyle daha epeyce üreteceğiz’. O denli büyüme modeli batsın ya. ‘Bu ülkenin emeğini, alın terini istismar ederek daha hayli ihracat yapacağız’ diyorsanız toplumsal devlet nerede?”

‘Suriyelilerle alakalı ekonomik boyut Türkiye’nin iktisadı yanında hiç bir şey’

“Suriyelilerle alakalı ekonomik boyutun Türkiye’nin iktisadı yanında hiç bir şey olmadığını düşünüyorum. Bu ülke büyük bir ülke. Bu işin yalnızca cari masrafları var. Toplumsal takviye, toplumsal yardım var. Türkiye üzere büyük bir ülkenin iktisadını bunlar belirlemez. Mümkün değil yıkmaz. Türkiye’yi yıkan, inanç ortamının bozulması.”

‘Gerçekten FETÖ’ye dayanak verdiyse, parayla ölçülecek bir şey mi?’

“10 milyar dolar Türkiye iktisadı için hiç bir şey değil. Siz 130 milyar dolarlık döviz rezervini 21 ayda eksi 50 milyara düşürmüşsünüz. Bunlar (BAE) nitekim FETÖ’ye dayanak verdiyse; bu, parayla ölçülecek bir şey mi? Yanlış bilgiyse adamlardan özür dileyin. ‘Bu ülke FETÖ’ye takviye verdi’ diye tezde bulunduysanız, çıkın anlatın. 10 milyar dolara değişilir mi? Şayet bu biçimde bunların yatacak yeri yok.”

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı