Babacan, toplumsal medyadan seslendi: Hakikaten içim parçalanıyor

ganka

Global Mod
Global Mod
Web sitesi
arkadasinigetir.com
Babacan, toplumsal medyadan seslendi: Hakikaten içim parçalanıyor DEVA Partisi Genel Lideri Ali Babacan, Merkez Bankası’nın faiz indirim sonucunı kıymetlendirdi. ‘Gerçekten çok üzgünüm’ diyen Babacan, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Lideri Erdoğan’ı amaç aldı.

Partisinin vilayet binasının açılışını için Aydın’da bulunan DEVA Partisi Genel Lideri Ali Babacan, akşam saatlerinde toplumsal medya hesabından canlı yayın yaparak Merkez Bankası’nın siyaset faizini yüzde 18’den yüzde 16’ya indirme sonucunı kıymetlendirdi.

“ERDOĞAN’IN TALİMATIYLA OLDU”

Merkez Bankası’nın faiz indirme sonucunın Erdoğan’ın talimatıyla gerçekleştiğini belirten Babacan:

* Merkez Bankası faizlerini iki puan indirdi. Bu Sayın Erdoğan’ın talimatıyla oldu. Gerisinden çabucak dolar kuru evvel 9.40 kuruşu geçti, akşam saatlerinde de 9.50’yi geçti.

* Yetmedi hazinenin 10 yıl vadeli borçlanma faizleri yüzde 20.5’i buldu.

*Çünkü yanlış bir vakitte yapılan yanlış bir adım Türkiye’nin risk primini arttırdı. İleriye gerçek enflasyon ihtimalini arttırdı.

Kur artınca Türkiye’de A’dan Z’ye her şeye artırım gelir. Bu da enflasyona sebep olur. Enflasyon beklentisinin kararında da Hazine’nin borçlanma faizleri artıp, piyasadaki bütün faizler artar.

* Bugün de olan budur. Partili, taraflı cumhurbaşkanı ve akraba bakan el ele verip 2018 yılında bu ülkenin iktisadını yönetmeye başlamadan evvel hazinenin borçlanma faizleri yüzde 10-11 civarında dolaşıyordu. Bugün tam iki katına çıkmış durumda faizler.

“GERÇEKTEN İÇİM PARÇALANIYOR”

“Bu ülkenin tam 11 yıl iktisadının başında olan bir insan olarak olanlara hayli üzgünüm” diyen Babacan, iktidarı eleştirerek şu tabirleri kullandı:

* Nitekim bu ülkeye hayli yazık. Bu ülke bu kadar berbat yönetilmeyi hak etmiyor. Bu ülkeyi yönetenler, kesinlikle aldığımız kararların toplum üstündeki tesiri nedir, vatandaşların üstündeki tesiri nedir, bunları kesinlikle düşünmeliler, hesap etmeliler.

* İstişareyle, ortak akılla bu memleketi yönetmeleri lazım. Bir kişinin, ‘Ben dedim oldu, ben ekonomistim, benim alanım ekonomi’ deyip de koskoca bir iktisadın, koskoca bir ülkenin bütün kurumsal alt yapısını adeta yok etmesi, bütün kurumlarını etkisizleştirmesi ve tek kişinin talimatıyla bu koskoca ülkenin iktisadıyla ilgili kararların alınması maalesef ülkemizi bu hale getirdi.

* Nitekim içim parçalanıyor. Bu ülke bu kadar büyük bir bedeli ne için ödüyor? Bir düşünün. Kur niçin bugün 9,50. Hazinenin borçlanma faizleri daha 2018 yılında yüzde 10-11 iken bugün niçin yüzde 20’nin üzerinde?

* Yalnızca ve yalnızca Türkiye idare niçini bu arkadaşlar. Taraflı, partili bir cumhurbaşkanı, tek kişinin elinde toplanmış yetkiler, istişare ve ortak aklın sıfırlanması, takımların zayıflaması ve alın size koskoca bir enkaz, koskoca bir ekonomik kriz.

“ENFLASYONU VE KURU DÜŞÜRMENİN YOLU HUKUK VE ADALETTEN GEÇER”

Ekonomik krizden çıkış yolunu da açıklayan Babacan kelamlarına şu biçimde devam etti:

* Bir ülkede faizi, enflasyonu ve kuru düşürmenin yolu evvela hukuktan ve adaletten geçer. Hukuku önceleyeceksiniz. Bir ülkede adaleti önceleyen bir idare zihniyetiniz olacak.

* Temel haklar ve özgürlükler konusunda en yüksek standartları hedefleyeceksiniz. En yüksek standartta demokrasiyi hedefleyeceksiniz.

* Evvel iktisadın temelini sağlamlaştıracaksınız. Bütün bu saydıklarım iktisadın temelidir. Lakin o temeli sağlam kurarsanız, o sağlam temel üzerine sağlam bir bina inşa edersiniz.

* Şu anda bu biçimde bir şey yok. Şu anda ülkenin iktisadı epeyce sıkıntı bir durumda ve bunun niçini yalnızca iktisat idaresiyle ilgili yapılan yanlışlar değil, bununla birlikte ülkedeki hukuksuzluk, adaletsizlik, türel güvenliğin kalmaması, mukavele hukukunun örselenmesi, mülkiyet hukukunun sıfırlanması…

* Bütün bunlar iktisadın bozulmasındaki en temel ögeler. Sağlam bir ekonomiyi nasıl inşa edeceksiniz?

*Öncelikle bütün kritik durumları dürüst ve ehil insanları getireceksiniz. Ülkeyi ortak akılla istişareyle yöneteceksiniz. Şeffaf olacaksınız, hesap verebilir olacaksınız. Kural bazlı bir idare anlayışınız olacak. Ve fazlaca âlâ bir plan, program ve hazırlayıcınız olacak. Biz şuanda bunların hepsini hazırlıyoruz.

*Bu krizi çözme işi de bize düşecek o denli görünüyor. Bugünkü iktidarın ülkenin ekonomik meselelerini asla mümkün olmayacak. Hukuku önemsemeyen, adaleti yok eden, temel hak ve özgürlükler konusunda hiçbir hassasiyeti bulunmayan bir iktidarın bu ülkenin ekonomik problemlerini çözme imkanı, ihtimali olmayacaktır.