Kanun bir gecede değişti orman yangınları başladı

ganka

Global Mod
Global Mod
Web sitesi
arkadasinigetir.com
Kanun bir gecede değişti orman yangınları başladı Türkiye’yi yasa boğan orman yangınlarının TBMM tatile girmeden hemilk evvel 18 Temmuz günü çıkan bir maddeden daha sonra başlaması “Bu ne tesadüf’” dedirtti. 7334 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu’nda değişiklik yapan yasa, tam da orman yangınlarının başladığı 28 Temmuz 2021’de Resmî Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Kanunun 1’inci unsuru “d” fıkrasına nazaran “Kültür ve Turizm gelişme bölgeleri haricinde kalsa bile” orman yerleri “kamu yararı” kapsamına alınarak turizm yatırımcılarına açılabilecek. Yeri, mevkii ve hudutları Cumhurbaşkanı sonucuyla tespit ve ilan edilecek bu alanlardaki devlet taşınmazları da turizm kapsamına alınabilecek. Bu durumda Tarım ve Orman Bakanlığı tasarrufundaki kıyı, göl, dağ üzere doğal alanların yanı sıra otel ya da turizm tesisi kurmaya uygun olan ve başka bakanlıların tasarrufunda bulunan alanların da Kültür ve Turizm Bakanlığı tasarrufuna bölümü mümkün olabilecek. Kanunun 6. unsuruna nazaran de Ulusal Parklar ortasında konaklama tesisi kurma yetkisi de Kültür ve Turizm Bakanlığına veriliyor. Mera, otlak, yayla üzere alanların da turizm tesisine dönüştürülmesine imkan tanınıyor. Yat limanı, marina üzere tesislerin ruhsatlandırma yetkileri de Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından Kültür ve Turizm Bakanlığına devrediliyor.

İşte o kanun metni.

“ORMANLARA DOKUNAMAYACAKSINIZ”

Kanuna bakılırsa Turizm Gelişim bölgelerindeki yatırımlar için artık “Çevresel Tesir Değerlendirmesi” aranmayacak. Ruhsatlandırma süreçlerinde “Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı” ve “Akreditasyon Kurumu” kelam sahibi olacak. CHP önderi Kılıçdaroğlu düzenlemeye sert reaksiyon gösterdi. “Çok açık söylüyorum; tek bir tuğla dahi koymaya kalkarsanız, evvel ekskavatörle beni çiğnemeniz gerekecek. Ormanlarımıza dokunamayacaksınız. Hadsizler” dedi. Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ise CHP başkanını mevzuyu çarpıtmakla suçladı. Ersoy “Bu düzenleme bugün değil, 1982 yılında çıkarılan kanunla üç bakanlığın uhdesinde 39 yıldır var olan yetkinin, uzmanlığı gereği bakanlığımızla sonlandırılmasından ibarettir” dedi.