Lider Sengel Çiğli ’de hanımın Siyasetteki Yerini Anlattı

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Lider Sengel Çiğli ’de hanımın Siyasetteki Yerini Anlattı
Çiğli Belediyesi tarafınca Atatürk’ün Türk hanımına Seçme ve Seçilme Hakkı Verilmesinin 87. Yıl dönümü sebebiyle “hanımın Siyasetteki Yeri” temalı panel düzenlendi. Panele CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, Düzgün Parti Isparta Milletvekili Aylin Mert ve Efes Selçuk Belediye Lideri Filiz Ceritoğlu Sengel konuşmacı olarak katıldılar.

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Küme Sözcüsü Nilay Kökkılınç’ın moderatörlüğünü yaptığı panelin açılış konuşmasını Çiğli Belediye Lideri Utku Gümrükçü yaptı. Cumhuriyet ihtilalinin bir bayan ihtilali olduğunu belirten Gümrükçü; “ Bayan toplumsal hayata, üretime katılmazsa o ülkede özgürlük ve demokrasi gelişmez” dedi.

BAYAN EVVEL EKONOMİK HAYATTA YER ALMALI

bayanın siyasetteki yerini ekonomik ve toplumsal açıdan kıymetlendiren Lider Sengel; Ekonomik olarak özgürlüğünü elde edemeyen, kendi ayakları üzerinde duramayan hem de üstündeki tüm baskıları kaldıramayan bayanın siyasette yer alması fazlaca da kolay değil” dedi.

Bayanların ekonomik olarak desteklenmesinde lokal idarelere düşen misyonu Efes Selçuk Belediyesi’nin bayan emeğini değerlendirmeye yönelik projeleri üzerinden anlatan Lider Sengel; “hanımı eğitmek ve ekonomik hayata dahil etmek için illa bir diploması bulunmasına gerek olmadığını gördüm. Bayan esasen kendi başına meskeninde üretiyor. Ekonomik hayata girmesi aslında fazlaca sıradan. Periyodun belediye liderlerine bunu anlattım. İşte o yüzden dedim ki o mührü alacağım. Artık istediklerimi yerine getirmenin gururunu yaşıyorum. ” dedi.

Lider Sengel; “ bayanın siyaseti falan olmaz. bayanın hayatın içerisine sokulması lazım hayatın içerisine dahil olduğumuz kadar daha da büyüyeceğiz. Ve bayan erkek birlikte ele ele tutuşarak nasıl daha aydınlık yarınlara yürüyeceğimizi göstereceğiz” diyerek kelamlarını noktaladı.

Yeterli Parti Isparta Milletvekili Aylin Bahadır Cumhuriyetin bir çağdaşlaşma projesi olarak bayana yönelik Atatürk tarafınca gerçekleştirilen ihtilallere değinerek; “Ben öğretmen anne babanın çocuğu olarak Eskişehir’de doğup, okuyup hekim olabilmişsem, daha sonra Cumhurbaşkanının hekimi ve başdanışmanı olabilmişsem sonrasındasında milletvekili olarak sizlerin huzurunda konuşabiliyorsam bunu Atatürk’e ve Cumhuriyet’e borçluyum” dedi.

SİYASETTE BAYANLARA YÜZ MERCEKLE BAKILIYOR

Sevda Erdan Kılıç günlük hayatta, medyada, siyasette bayana yönelik ayrımcılığa dayanan bir bakış olduğunu belirterek; “ Ben bayan erkek yerine konuşurken eşit yurttaşlık kavramını kullanıyorum. Biz kız çocuklarının eğitimi kadar erkek annelerinin de eğitimi de değerli. Siz kız çocuklarını ne kadar eğitirseniz eğitimin tıpkı konutun ortasında kız ve erkek çocuklar içinde

ayrım yapılıyorsa bizim işimiz hayli sıkıntı. Bu yüzden erkek annelerinin de annelerin de eğitimi fazlaca kıymetli. Siyasette erkeklere bir mercekle bakılıyorsa bayanlara yüz mercekle bakılıyor. Bayan siyasette giysisi ile dahi eleştirilebiliyor” dedi.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı