Sevinç Mahallemize kömür ocağı yapılmasına müsaade vermeyeceğiz

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Sevinç Mahallemize kömür ocağı yapılmasına müsaade vermeyeceğiz
Odunpazarı Bölgemizde bulunan Sevinç mahallemize, Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Kurumu Genel Müdürlüğü tarafınca yapılması planlanan Kömür Ocağı Projesi, Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafınca başlatılan ÇED süreciyle bir arada ne yazık ki tekrar gündeme geldi.

TKİ tarafınca Eskişehir-Alpu-Mihalıççık yolunun üzerine ve Odunpazarı Bölgemizde bulunan Sevinç Mahallemize açılmak istenen yer altı kömür ocağı ile ilgili Etraf Şehircilik Vilayet Müdürlüğünün ‘ÇED Raporu Gerekli Değildir’ sonucuna karşı; hemşehrilerimiz, demokratik kitle örgütlerimiz ve belediyelerimizle birlikte yürüttüğümüz çabamız ve daha sonrasında açtığımız davaların kararında Eskişehir Yönetim Mahkemesi verdiği kararda Valiliğin ‘ÇED Raporu Gerekli Değildir’ sonucunı iptal etmişti. Akabinde Danıştay 14. Dairesi, bu sonucu iptal eden Eskişehir 2. yönetim mahkemesinin sonucunı onamış ve Danıştay 14. Dairesi’nin vermiş olduğu onama sonucuyla bir arada Sevinç Mahallemizde açılması planlanan kömür madeni için ÇED raporu düzenlenmesi mecburilik haline gelmişti.

Değerli Eskişehirliler,
Sevinç Mahallemizde, Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu Genel Müdürlüğü tarafınca yapılması planlanan Yeraltı Kömür Ocağı Projesi’nin, Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafınca ÇED sürecinin başlatıldığını öğrendik. Bu proje hayata geçerse Türkiye’nin tahıl ambarı olan verimli Alpu Ovamız ve Sevinç Mahallemizde tarım ve hayvancılık büyük ziyan gorecek. Hayvanlarımız hastalanacak; toprağımız, havamız ve suyumuz kirlenecek. Bu Kömür Ocağı Projesi, epeyce büyük etraf meselelerine yol açacak. Tüm dünya fosil yakıt, bilhassa de kömür üretim ve kullanmasını bırakıp, yenilenebilir güç kaynaklarının kullanmasına geçmişken, ülkemiz yenilenebilir güç kaynakları tarafından zenginken; bizim hala fosil yakıt, bilhassa de kömür üretim ve kullanmasında ısrarcı olmamız akıl ve bilim dışıdır.

Odunpazarı Belediyesi olarak, Sevinç Mahallemizi, kentimizi ve ülkemizi tehdit eden bu projeye karşı hukuksal çalışmaları başlatmış bulunuyoruz. Alpu Ovamıza yapılmak istenen Kömürlü Termik Santrale karşı vermiş olduğumuz çabayı, Sevinç Mahallemiz için de vereceğiz. Biz, havamızın, suyumuzun ve toprağımızı müdafaaya devam edecek ve çabamızı sürdüreceğiz.

Başlatılan ÇED sürecinin bir an evvel iptal edilmesini istiyoruz. Ne Alpu Ovası’na Kömürlü Termik Santral ne de Sevinç Mahallemize Yeraltı Kömür Ocağı yapılmasına müsaade vermeyeceğiz. Odunpazarı Belediyesi olarak, 20/01/2022 tarihinde Eskişehir Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü tarafınca belirlenecek olan bir yerde gerçekleştirilecek Kömür Ocağı Projesi ÇED süreci Halkın İştiraki Toplantısının ve tüm sürecin yakın takipçisi olacağız.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı