Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 24 TV canlı yayınında Kaan Yakuphan’ın sorularını yanıtladı.

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 24 TV canlı yayınında Kaan Yakuphan’ın sorularını yanıtladı.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 24 TV canlı yayınında Kaan Yakuphan’ın sorularını yanıtladı. Pakdemirli çiftçiye müjde olarak, “Yarından itibaren 19 milyon 408 bin 11 TL’lik tarım takviyeleri hesaplara yatacak.” dedi.

Pakdemirli’nin açıklamalarından satır başları:

Yarından itibaren 19 milyon 408 bin 11 TL’lik tarım takviyeleri hesaplara yatacak.

Etrafımızdaki denizleri düşündüğümüzde güya hayli su varmış üzere gözüküyor. Lakin kullanılabilir su ölçüsü, dünyadaki bütün suların yüzde 1-2’sini kapsıyor.

Bundan daha sonra, Su Kanunu’nun da bu yıl yahut önümüzdeki yılın birinci aylarında çıkartabilirsek epey uygun olacak diye düşünüyorum.

Kullanılabilir su aslında tüm dünyada yağan ve yere dokunan suyun yüzde 1 yahut 2’sini konuşuyoruz. Bu yüzde 1 ve 2’sine aslında daha mücevher, altın üzere davranıyor olmamız lazım.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE GLOBAL ISINMANIN TESİRLERİ

2053 yılına kadar “Net Sıfır Emisyon”a hakikat gidecek bir üretim siyasetini izliyor olmamız lazım

Dünyada biz yeşili artıran dördüncü sırada ülkeyiz. Bu manada bakanlık özelinde baktığımız vakit performansı âlâ görünmekle birlikte kamu olarak yapacağımız fazlaca sayıda ödev var.

Tarım Orman Şurası’ndan çıkan birinci karar: “Suya nazaran üretim yapılacak. Çok su tüketen üretimler azalacak”

YANAN ORMANLAR TEKRAR YEŞİLLENECEK

11 Kasım’da her yıl olduğu üzere fidan dikeceğiz.

İklim değişikliği kaçınılmaz, geliyor. Evlatlarımıza emanet edeceğimiz bu toprakları koruyarak, güzelleştirerek, daha yaşanılabilir bir hale getirmeliyiz.

Ben buralarda kendimi ehil görmekle birlikte zira hava aracı kullanmaya sertifikalı olmak lazım. Buradaki karar bana ilişkin bir karar değil. Bu karar 1986’da orman teşkilatı oturmuş hava gücünü nasıl oluşturalım diye hesap yapmışlar, orman teşkilatı hava gücünü kesinlikle helikopterlerden oluştursun.

Rastgele bir yangın çıktığı vakit bu su havuzlara sepetleri indirip suyu alıp götürmesi mümkün. Helikopter yangına epeyce yakın. Fakat uçak kullandığınız vakit kimi vakit uçağın gidip gelmesi denizden su alması yarım saati buluyor bu da vakit kaybı.

Bizim filomuzun her periyot helikopter yüklü olması lazım.

FİLOMUZUN HELİKOPTER YÜKLÜ OLMASI LAZIM

Orman teşkilatının 86 yılında aldığı ve bu vakte kadar uyguladığı karar icabı Orman Teşkilatı helikopterci bir kurumdur. Fransa’da 40 kadar helikopter var. Fransa’nın orman alanları bizden biraz daha fazladır fakat. 13-15 Ekim içinde Çalıştay yapıyoruz bütün dernekleri bütün paydaşları çağırdık gelin fikirlerinizi burada paylaşalım diye. Burada bundan daha sonrasında Çalıştay’da şu da konuşulacak mevcut uçağımız mevcut helikopterimiz kesinlikle müdahale edecek. Fakat epey akut bir durum yaşanırsa nerede jandarmada, poliste, kara kuvvetlerinde nerede hava kuvvetlerinde yangın söndürmeye ne kadar müsait uçak helikopter var ise bunlarla ilgili çalışma yapılacak. (düzenlendi)

Bir şey olduğu vakit dakikalar içerisinde yangınlara müdahale edilebilir hava gücü olacak. 40 yıldır orman yönetimi rastgele bir şey almamış. Ne uçak ne helikopter. Helikopter istediğiniz kadar piyasadan kiralamak mümkün. Lakin uçağın ileriye dönük kıt kaynak olacağını düşündük ve alım süreci başlattık. Savunma Sanayi Başkanlığımız uçaklar teslim edilene kadar 40 yıldır olduğu üzere orman teşkilatı kiralamaya devam edecek.

İHA/SİHA’LARIN ROLÜ

Orman 180 yıllık bir teşkilat. Ben de ağaç hassasiyetinden dolayı büyük yangınlarda olmaya çalıştım. Teknik bir kurum esasen işini biliyor. Kurum başında olan bakanların strateji ve vizyon ortaya koyması gerekir. Ben bilhassa geceleri hava araçları yere indikten daha sonra denetim düzeneğinde zaafiyet ortaya çıkıyor. Gündüz idare helikopteri kalkıyor aşağıyı denetim ediyor ve aşağıdaki yer gruplarını yönlendiriyor. Cephe komutanlığı yukardan büyük resmi nazaranrek yapıyor. Gece bunu ister istemez kaybediyorsunuz uçak ve helikopterler yere indiği için gece. Bu ortada Sayın Cumhurbaşkanımızın da takviyesiyle Ukrayna’dan helikopterler getirip gece uçurmaya başladık.

Lakin gece hava araçları olağanda yerde. Denetimi kaybetmemek için bize bir araç lazım. İki yıl evvel niye İHA’ları kullanmıyoruz diye yola çıktık. Geçen yıl 1 İHA, bu yıl 4 İHA kiraladık lakin bu akut durumunda 9’a kadar çıktık.

İHA’lar bizi epey ileri düzeye taşıdılar. Bizim gece grubu sevk edecek kabiliyetimiz olmasaydı bu yangınlar 3 misliyle 45 günde söndürülecekti. Hakimiyeti kaybetmememiz gerekiyor. Yangınlar genelde öğlenden daha sonra çıkıyor. Gruplar oraya gidinceye vaziyet alıncaya kadar akşam saatleri yaklaşmış oluyor. İHA’lar bize epeyce büyük kabiliyet kazandırdılar.

Geçen yıl 200’ün üzerinde bu yıl 400’ün üzerinde yangını teğe bir İHA’lardan tespit ettik. İHA’larımız dört dönüyorlar ormanlarda yanan bir çakmağı bulmak için.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı