“Yeni doğalgaz tarifesi OSBlerdeki endüstricinin faturasını artırdı”

ganka

Global Mod
Global Mod
Web sitesi
arkadasinigetir.com
“Yeni doğalgaz tarifesi OSBlerdeki endüstricinin faturasını artırdı” Dernekten yapılan açıklamaya bakılırsa, doğalgaz fiyatlandırmasında kademeli tarifeye geçilmesi, tarifenin yıllık tüketim ölçüsü baz alınarak belirlendiği hür tüketici pozisyonundaki OSB’lerde ıstırap yarattı. Mevcut tarife niçiniyle OSB ortasındaki endüstrici ile OSB haricindeki endüstrici içinde 3,4 katlık maliyet farkı oluştu.

Açıklamada görüşlerine yer verilen OSİAD Lideri Ekinci, yeni fiyatlandırmanın adaletsiz ve OSB firmaları aleyhine olduğunu belirterek, “Fiyatlandırmada adalet sağlanmalı. Aksi takdirde aslına bakarsan artmış güç maliyeti niçiniyle endüstrici OSB dışına çıkar. Yeni bir düzenleme şayet olmazsa OSB’ler boşalabilir.” ikazında bulundu.

doğalgaz dağıtım şebekesini gerçekleştirmiş hür tüketici kabul edilen OSB’lerin, BOTAŞ’ın “Doğalgaz Perakende Satış Tarifesi ve tutarları” cetvelinde açıklanan fiyatlardan tek saat üzerinden satın aldığı doğalgazı dağıtım şebekesi üzerinden iştirakçilerine verdiğini bildiren Ekinci, BOTAŞ tarafınca uygulanacak tarife tiplerinin doğalgaz tüketim ölçülerine bakılırsa belirlendiğini kaydetti.

BOTAŞ’ın uygulamasına nazaran OSB’lerde yer alan sanayicilerin tarifesinin ilgili OSB’nin tüm sanayicilerinin yıllık toplam tüketimi baz alınarak belirlendiğini, OSB haricinde yer alan endüstriciler için ise başka ayrı tarife oluşturulduğunu vurgulayan Ekinci, birebir ölçüde doğalgaz kullanan iki sanayiciden OSB ortasındaki işletmeye 159 bin lira, OSB haricindeki işletmeye ise 46 bin 627 lira fatura çıkarılacağına işaret etti.

“OSB’lerde üretim yapanların maliyeti artıyor”

Ekinci, PTT, teknokent, sıhhat tesisi, okul ve mesleksel eğitim binaları, restoran ve mescitlerin doğalgaz bedellerinin de OSB idarelerince ödendiğini anımsatarak, şu değerlendirmede bulundu:

“OSB ismine düzenlenen bu fatura, tüketim ölçüsüne bakılırsa sanayicilere yansıtılacağı için OSB’lerde üretim yapanların maliyetleri epey artacaktır. Bu uygulama, OSB’lerde üretim yapan sanayicilerle haricinde üretim yapan endüstriciler içinde eşitsizliğe, haksız rekabete ve adil olmayan bir sonuca yol açtı. Uygulama devam ettirildiği takdirde işletmelerde OSB dışına çıkma eğilimi artacaktır.”